Ν. Φαρμάκης: «Πρωτοποριακή Χωρική Επένδυση η ‘Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού Αιτωλοακαρνανίας’»
«ΚΥΝΗΓΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ» – Παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Λασκαράκη στον Ιανό
Καλαμάτα: Από την Ανασυγκρότηση στην Πρωτοπορία
Όταν η καινοτομία συναντά την αγάπη για τον τόπο: Η επιτυχία της Εβροφάρμα φωτίζει τον Έβρο
Να σας τα πούμε; Τα Διαζωματικά Κάλαντα και το Ημερολόγιο Εκδηλώσεων για το 2025
Τα Αρχαιολογικά Πάρκα είναι μια από τις πιο δυναμικές αναπτυξιακές προτάσεις Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» για τη χώρα. Το Αρχαιολογικό Πάρκο είναι ένα ακόμη ολιστικό προϊόν πολιτιστικού τουρισμού, όπως και οι Πολιτιστικές Διαδρομές, όμως επικεντρώνεται στην ανάδειξη και διεύρυνση ενός μνημειακού συνόλου. Ο σχεδιασμός στοχεύει στη μετατροπή του αρχαιολογικού χώρου σε ένα «πάρκο», το οποίο αφενός εντάσσει αρμονικά τα μνημεία στο φυσικό τοπίο, όπου και δημιουργήθηκαν, αφετέρου τα συνδέει με την τοπική οικονομία και τη σύγχρονη ζωή των κατοίκων της περιοχής.
Η ιδέα του περιβαλλοντικού και αρχαιολογικού πάρκου του Ασκληπιείου Επιδαύρου ξεκίνησε το 2015 ως ένα όραμα του καθηγητή Αρχαιολογίας Βασίλη Λαμπρινουδάκη.
Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του έργου είναι το αποτέλεσμα μιας μακράς διαδικασίας συνεργειών μεταξύ πολλών εμπλεκόμενων φορέων: Υπουργείο Πολιτισμού & Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας, Δήμος Επιδαύρου, Περιφέρεια Πελοποννήσου, Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «ΑΣΚΛΗΠΙΑΔΗΣ», Κίνηση Πολιτών «ΔΙΑΖΩΜΑ».
Το Ασκληπιείο της Επιδαύρου είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημειακά σύνολα της χώρας μας και συγκεντρώνει κάθε χρόνο ένα μεγάλο πλήθος επισκεπτών. Ο αρχαιολογικός αυτός χώρος βρίσκεται σε άμεση συσχέτιση και ισορροπία με το φυσικό περιβάλλον, στοιχείο που τον καθιστά έναν χώρο με οικολογικό περιεχόμενο, κατάλληλο για περίπατο και για εκπαίδευση. Δυστυχώς ωστόσο, η ιστορική λειτουργία του χώρου δεν είναι γνωστή στο ευρύ κοινό.
Στην αρχαιότητα το ιερό του Ασκληπιού αποτελούσε ένα πρότυπο ιατρικό – θεραπευτικό κέντρο και σηματοδοτεί το πέρασμα από τη μαγική-θεουργική στην πραγματική ιατρική. Απέκτησε τεράστια φήμη που διαδόθηκε όχι μόνο στον ελλαδικό, αλλά σε όλο το μεσογειακό κόσμο, με αποτέλεσμα τη δημιουργία περισσότερων από 170 Ασκληπιείων.
Στόχος του παραπάνω Ολοκληρωμένου Προγράμματος είναι η αποκατάσταση της αυθεντικής υπόστασης του μνημειακού συγκροτήματος με τρόπο ευχάριστο και κατανοητό στον επισκέπτη, ώστε να αντιληφθεί τί ήταν και πώς λειτουργούσε το Ασκληπιείο κατά την αρχαιότητα, αλλά και να μπορέσει να βιώσει μια μοναδική εμπειρία με οικολογικό, μορφωτικό και ψυχαγωγικό περιεχόμενο.
Η δημιουργία του περιβαλλοντικού και αρχαιολογικού πάρκου συνεπώς, θα συμβάλει στην ανάδειξη και προβολή των μνημειακών συγκροτημάτων, στη λειτουργική αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου και στη βελτίωση των υποδομών εξυπηρέτησης των επισκεπτών.
Σε όλη αυτή την προσπάθεια το ΔΙΑΖΩΜΑ συμβάλει ποικιλοτρόπως.
Για την ωρίμανση του έργου χρηματοδοτήθηκε από το Εταιρικό Μέλος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», την Εταιρεία INTERAMERICAN, η «Μελέτη διαμόρφωσης και ανάπλασης διαδρομών περιήγησης στο φυσικό περιβάλλον του Ασκληπιείου της Επιδαύρου και του περιβάλλοντος χώρου του» σε συνδυασμό με ψηφιακές εφαρμογές.
Επίσης, η Εταιρεία APIVITA, Εταιρικό Μέλος του Σωματείου, προσέφερε δωρεάν τη «Μελέτη κήπου ενδημικών και θεραπευτικών φυτών στην περιοχή ΒΔ του ιερού του Ασκληπιού».
Τέλος, η Εταιρεία ΔΡΟΜΟΣ Ε.Π.Ε. εκπόνησε αφιλοκερδώς την «Οριστική μελέτη Οδοποιίας για την οδική σύνδεση του Ασκληπιείου με το Ιερό του Απόλλωνα Μαλεάτα».
Tο ΔΙΑΖΩΜΑ με στόχο την προώθηση και προβολή του προγράμματος, το Σεπτέμβριο του 2016 πραγματοποίησε τη Θ΄ Γενική Συνέλευσης του Σωματείου στην Επίδαυρο. Συγκεκριμένα σε μια ξεχωριστή εκδήλωση στο Μικρό Θέατρο της Πόλης της Επιδαύρου τα μέλη του Διαζώματος ενημερώθηκαν για το «Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Ανάδειξης του Ευρύτερου Χώρου του Ασκληπιείου της Επιδαύρου στο πλαίσιο των παρεμβάσεων σε θέματα φύσης και πολιτισμού».
Το Σωματείο έχει επίσης εκδόσει το αφιέρωμα με τίτλο «Ένα μοναδικό ταξίδι στην ιστορία της Υγείας» του Καθηγητή Βασίλη Λαμπρινουδάκη και το αρχαιολογικό αφηγηματικό παραμύθι τίτλο «Η Φωνή των Ονείρων», που βασίζεται σε μια λίθινη στήλη – αρχαιολογικό εύρημα το οποίο αναφέρεται στην ιστορία ίασης του ασθενούς Απελλά από τον Ασκληπιό. Για την έκδοση του πολιτιστικού αφηγήματος (cultural storytelling) συνέδραμαν για ακόμη μια φορά, τα εταιρικά μας μέλη, η INTERAMERICAN, η Apivita, η ELPEN και η Κosmesis.
Τέλος, η σύνδεση του Αρχαιολογικού Πάρκου του Ασκληπιείου της Επιδαύρου με το αναπτυξιακό πρόγραμμα «Πολιτιστική Διαδρομή ΜΟΡΕΑ», που έχει προτείνει το ΔΙΑΖΩΜΑ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, θα λειτουργήσει σαν ένας ακόμη «στυλοβάτης» για την ανάδειξη και υλοποίηση του.
Μετά την ένταξη του έργου «Ανάδειξη του ευρύτερου χώρου του Ασκληπιείου Επιδαύρου σε αρχαιολογικό και περιβαλλοντικό πάρκο» (Οκτώβριος 2019) στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020», προϋπολογισμού 985.000 ευρώ σε συνδυασμό με την έγκριση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο της σχετικής μελέτης, έχει δρομολογηθεί η έναρξη των εργασιών.
Ας ταξιδέψουμε στο Αρχαιολογικό Πάρκο του Ασκληπιείου της Επιδαύρου.
«Πώς η λατρεία των θεών και η φύση οδηγούσαν στην ίαση; Ποια ήταν η ζωή ασθενών και γιατρών στο σπουδαίο αυτό «Κέντρο Υγείας» της αρχαιότητας; Το Αρχαιολογικό και Περιβαλλοντικό Πάρκο του Ασκληπιείου Επιδαύρου αναδεικνύει με βιωματικό τρόπο μία από τις πιο μυστηριακές και πανανθρώπινες όψεις του αρχαίου πολιτισμού και γίνεται παράδειγμα εμπνευσμένων συνεργειών
και ολοκληρωμένης χωρικής ανάπτυξης».
Το «Ολοκληρωμένο πρόγραμμα περιβαλλοντικής ανάδειξης του ευρύτερου χώρου του Ασκληπιείου της Επιδαύρου» έχει ως στόχο την ανάδειξη της αυθεντικής εικόνας του μνημειακού συγκροτήματος του Ασκληπιείου της Επιδαύρου και την προσφορά στους επισκέπτες μιας μοναδικής εμπειρίας: να γνωρίσουν και να βιώσουν τί ήταν και πώς λειτουργούσε το Ασκληπιείο κατά την Αρχαιότητα, καθώς και πώς η λατρεία των θεών και τα στοιχεία της φύσης (θέση, κλίμα, χλωρίδα, πανίδα, νερό ως βασικοί παράγοντες ίασης) συνδυάστηκαν με την ανάπτυξη της ιατρικής επιστήμης. Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του έργου είναι το αποτέλεσμα μιας μακράς διαδικασίας συνεργειών μεταξύ πολλών εμπλεκόμενων φορέων (Δήμος Επιδαύρου, Περιφέρεια Πελοποννήσου, Υπουργείο Πολιτισμού & Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας, Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κίνηση Πολιτών «ΔΙΑΖΩΜΑ» και Εταιρικά του Μέλη, Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΑΣΚΛΗΠΙΑΔΗΣ).
Η ιδέα του περιβαλλοντικού και αρχαιολογικού πάρκου του Ασκληπιείου Επιδαύρου ξεκίνησε ως ένα όραμα του Ομότιμου Καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας και Γενικού Γραμματέα του Διαζώματος, κ. Βασίλη Λαμπρινουδάκη.
Προϋπολογισμός
Με την υπ’ αριθμόν ΑΔΑ: 6ΞΟ8465ΧΙ8-ΡΛΛ του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων εντάχθηκε η Πράξη «Ανάδειξη του ευρύτερου χώρου του Ασκληπιείου Επιδαύρου σε αρχαιολογικό και περιβαλλοντικό πάρκο» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020», με ύψος χρηματοδότησης τις 985.000,00 ευρώ (Α΄ φάση).
Το αρχαιολογικό πάρκο του Ασκληπιείου της Επιδαύρου θα αποτελέσει πόλο της Πολιτιστικής Διαδρομής του ΜΟΡΕΑ.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τη σελίδα του Πάρκου στην ιστότοπο του Διαζώματος, εδώ.