Το Ίδρυμα Μποδοσάκη παρουσιάζει το Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνία των Πολιτών στην Ελλάδα
Η κλιματική κρίση στο επίκεντρο της 7ης συνάντησης του Άνω Διαζώματος
«ΔΕΣΜΟΙ. Χαρτογραφώντας ιστορίες που μας συνδέουν με τον Έβρο» – Ένα νέο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τον Έβρο
3ο Διεθνές Συνέδριο Αρχαίας Ελληνικής και Βυζαντινής Τεχνολογίας
Passion/Πάθος: Το 4o Musikaloy Festival
Ο Αρχαιολογικός Χώρος της Αρχαίας Μεσσήνης αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα μνημειακά σύνολα της Μεσσηνίας και της χώρας. Από το 1986 ο ομότιμος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας, κ. Πέτρος Θέμελης έχει αναλάβει τη διεύθυνση των ανασκαφών του αρχαιολογικού χώρου χαράσσοντας μια τομή στην ιστορία της αρχαιολογίας και του τόπου.
Οι ανασκαφικές έρευνες και οι παράλληλες εργασίες στερέωσης και αναστήλωσης των μνημείων συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό τις τελευταίες δεκαετίες και έχουν φέρει στο φως όλα τα δημόσια και ιερά οικοδομήματα της πόλης που είδε και περιέγραψε ο περιηγητής Παυσανίας όταν επισκέφτηκε την Αρχαία Μεσσήνη στα χρόνια του αυτοκράτορα Αντωνίνου του Ευσεβούς (155-160 μ.X).
Πριν ένα χρόνο, τον Ιούνιο του 2019, η αφοσίωση και η προσφορά του Καθηγητή Πέτρου Θέμελη στο ανασκαφικό έργο και στην αναστήλωση των μνημείων της Αρχαίας Μεσσήνης αναγνωρίστηκαν από το κορυφαίο ευρωπαϊκό δίκτυο για την πολιτιστική κληρονομιά, τη Europa Nostra, που του απένειμε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία “Dedicated Service”.
Καθώς η αναγεννημένη Αρχαία Μεσσήνη συμβάλλει αποφασιστικά στην ανάδειξη όλης της περιοχής σε δημοφιλή τουριστικό προορισμό παγκοσμίως, το τελευταίο διάστημα καταβάλλεται προσπάθεια για τη δημιουργία ενός Αρχαιολογικού Πάρκου στον Αρχαιολογικό Χώρο της Μεσσήνης που θα ανταποκρίνεται σε μια πιο δυναμική και σύγχρονη προσέγγιση της πολιτιστικής διαχείρισης, όπως ακριβώς την οραματίζεται ο καθηγητής, κ. Πέτρος Θέμελης. Πρόκειται για το σχεδιασμό ενός αρχαιολογικού και οικολογικού πάρκου μέσα από το οποίο η Αρχαία Μεσσήνη θα ζήσει μια δεύτερη ζωή στο παρόν με τις αγορές, τα ιερά, τα μνημεία, τα τείχη και τα θέατρά της και θα συνεχίσει να φιλοξενεί ανθρώπους, ιδέες, έργα τέχνης και θεάματα.
Ο κ. Θέμελης τάσσεται επίσης υπέρ της δημιουργίας ενός ανοιχτού, σύγχρονου μουσείου μέσα στον αρχαιολογικό χώρο, ενός ζωντανού μουσείου που θα δημιουργεί πολιτισμό: «Θα κάνουμε το χώρο ένα ανοιχτό μουσείο, open museum, που είναι η σύγχρονη αντίληψη. Κι εγώ πασχίζω να κάνουμε στέγαστρα στο Στάδιο, στο Ιερό της Ισιδος και αλλού. Να εκθέσουμε αρχαία και να κάνουμε περιοδικές εκθέσεις μ’ έναν σύγχρονο τρόπο, χωρίς να ξοδεύουμε εκατομμύρια και χωρίς να χαλάμε το περιβάλλον» (βλ. εδώ).
Όχημα για την οικοδόμηση του παραπάνω προγράμματος θα είναι το αναπτυξιακό πρόγραμμα «Πολιτιστική Διαδρομή ΜΟΡΕΑΣ», στο οποίο το Αρχαιολογικό Πάρκο Μεσσήνης αποτελεί σημαντικό πυλώνα.
Έχουν ήδη ξεκινήσει οι προετοιμασίες για μια σειρά από δράσεις και εκδηλώσεις που θα αναδείξουν το πρόγραμμα και το έργο του σπουδαίου Αρχαιολόγου της χώρας μας. Για την προώθηση και προβολή του προγράμματος το ΔΙΑΖΩΜΑ σχεδιάζει να πραγματοποιήσει τις εργασίες της 14ης Γενικής του Συνέλευσης, το 2021 στον Αρχαιολογικό Χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης.
Δείτε για περισσότερες πληροφορίες τη σελίδα του Αρχαιολογικού Πάρκου, εδώ.