Πρόσκληση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο διαγωνιστικό μέρος του προγράμματος «Ακούμε τους Νέους 2025»
«ΕΒΡΟΣ-ΜΕΤΑ». Ξεκινά η υλοποίηση της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης του Έβρου
ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ: Επελέγη ο ανάδοχος για τον νέο μεγάλο οδικό άξονα Στροφυλιά – Ιστιαία
ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ: Ξεκίνησε η αναδάσωση με μαύρη πεύκη για το Νέο Δάσος στην περιοχή αρμοδιότητας του Δασαρχείου Λίμνης
Το Ίδρυμα Μποδοσάκη παρουσιάζει το Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνία των Πολιτών στην Ελλάδα
Το Αρχαίο Θέατρο στον Θορικό αναπτύσσεται στη βραχώδη πλαγιά του παράκτιου λόφου Βελατούρι, σε άμεση συνέχεια του ανασκαμμένου οικισμού του αρχαίου Δήμου των Θορικίων.
Το θέατρο του Θορικού θεωρείται το αρχαιότερο λίθινο στον ελλαδικό χώρο και είναι μοναδικό για το ιδιόμορφο ελλειψοειδές σχήμα του. Κατασκευάστηκε στα τέλη του 6ου αιώνα π. Χ. Στα μέσα του 5ου αι. π. Χ.. η ορχήστρα επεκτάθηκε και στα μέσα του 4ου αι. π. Χ. κατασκευάστηκε το άνω διάζωμα με ένα μνημειώδη αναλημματικό τοίχο. Δίπλα στη δυτική πάροδο ιδρύθηκε ο μικρός ναός του Διονύσου. Στην ανατολική πλευρά του υπάρχει μία μεγάλη αίθουσα, με θρανίο λαξευμένο στο βράχο, που ήταν πιθανώς τόπος συγκέντρωσης. Δίπλα στο δυτικό διάζωμα του θεάτρου υπήρχε ένα σπίτι με πεντάκλινο ανδρώνα (δωμάτιο συμποσίων) και αυλή. Το χωρίζει από το θέατρο ένα στενό μονοπάτι που ανηφορίζει στην πλαγιά.
Το Νοέμβρη του 2009 πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσκεψη του προέδρου του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», κ. Σταύρου Μπένου στο αρχαίο θέατρο Θορικού, στο πλαίσιο της περιοδείας του στα αρχαία θέατρα της Ανατολικής Αττικής. Εκεί ο κος Μπένος συναντήθηκε με όλους τους τοπικούς φορείς. Στο χώρο του θεάτρου η τότε Έφορος κα Ιωάννα Δρακωτού έκανε ενημέρωση για την πορεία της αναστήλωσης του θεάτρου. Ως τότε είχε αναστηλωθεί το ανατολικό πέταλο και θα ακολουθούσαν εργασίες στο κεντρικό τμήμα και στο δυτικό πέταλο του θεάτρου. Το ΔΙΑΖΩΜΑ σε συνεργασία με το Νομάρχη κ. Λεωνίδα Κουρή και την τοπική αυτοδιοίκηση, τους φορείς και τους πολίτες της περιοχής, ανέλαβε να συμβάλλει στην εξεύρεση των απαιτούμενων πόρων για την ολοκλήρωση των εργασιών αναστήλωσης του θεάτρου.
Από το 2009 μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί η αποκατάσταση τμήματος της δυτικής και κεντρικής κερκίδας του θεάτρου, καθώς και εργασίες εξασφάλισης του αναλημματικού τοίχου της ορχήστρας, μέσα από το έργο «Στερέωση, Αποκατάσταση και Ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου Θορικού», το οποίο υλοποιήθηκε απολογιστικά και με αυτεπιστασία από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων.
Το Σεπτέμβριο του 2019 στο πλαίσιο της ΙΑ΄ Γενικής Συνέλευσης τα μέλη του Διαζώματος επισκέφτηκαν το Λαύριο και το Αρχαίο Θέατρο Θορικού και ενημερώθηκαν για τις εξελίξεις που αφορούν την ανάδειξη του μνημείου, καθώς και για το προτεινόμενο πρόγραμμα πολιτιστικής ανάπτυξης με τίτλο «Η Τριλογία της Αττικής: Ελευσίνα – Αθήνα – Λαύριο» που υλοποιείται από την Περιφέρεια Αττικής.
Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται η προώθηση σύναψης προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Λαυρεωτικής για την πολιτισμική ανάδειξη και ανάπτυξη των μνημείων της Λαυρεωτικής, όπως είναι οι αρχαίες μεταλλευτικές στοές και φυσικά το Αρχαίο Θέατρο Θορικού. Η υπογραφή της σύμβασης θα αποτελέσει το εναρκτήριο λάκτισμα για την έναρξη των εργασιών αποκατάστασης του θεάτρο και επανένταξής του στη ζωή μας!
Ας ταξιδέψουμε στο Αρχαίο Θέατρο Θορικού:
Δείτε περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Διαζώματος, εδώ.