Ν. Φαρμάκης: «Πρωτοποριακή Χωρική Επένδυση η ‘Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού Αιτωλοακαρνανίας’»
«ΚΥΝΗΓΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ» – Παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Λασκαράκη στον Ιανό
Καλαμάτα: Από την Ανασυγκρότηση στην Πρωτοπορία
Όταν η καινοτομία συναντά την αγάπη για τον τόπο: Η επιτυχία της Εβροφάρμα φωτίζει τον Έβρο
Να σας τα πούμε; Τα Διαζωματικά Κάλαντα και το Ημερολόγιο Εκδηλώσεων για το 2025
Το Αρχαίο Θέατρο Γυθείου βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του σημερινού οικισμού του Γυθείου και στις ανατολικές υπώρειες του λόφου της αρχαίας ακρόπολης. Ο χώρος του θεάτρου γειτνιάζει άμεσα με το Στρατόπεδο ΓΕΕΜ Γυθείου. Το θέατρο χρονολογείται στους ρωμαϊκούς χρόνους (2ος αι. μ.X.) και η πρώτη ανασκαφή στο χώρο έγινε το 1891 από τον Aνδρέα Σκιά. Tότε ήρθε στο φως σχεδόν ολόκληρο το θέατρο, εκτός από το πίσω μέρος της σκηνής. Σήμερα είναι ορατό ένα μέρος από το κοίλο του θεάτρου, τμήμα των παρόδων και η δυτική πρόσοψη του σκηνικού οικοδομήματος.
Τον Μάρτιο του 2009 ο Πρόεδρος του Διαζώματος, κ. Σταύρος Μπένος επισκέφτηκε το Αρχαίο Θέατρο, στα πλαίσια περιοδείας του στους χώρους θέασης και ακρόασης του Νομού Λακωνίας. Στο θέατρο τον συνόδευσαν ο τ. Δήμαρχος και ιδρυτικό μέλος του Διαζώματος, κ. Μάρκος Βολάκος με συνεργάτες του και τ. Προϊσταμένη της Ε’ ΕΠΚΑ κα Αδαμαντία Βασιλογάμβρου. Αν και η εικόνα του θεάτρου είχε διαφοροποιηθεί από την εποχή της ανασκαφής του Σκιά, το κοίλο του θεάτρου που διατηρούνταν σε σχετικά καλή κατάσταση και η γενικότερη κατάσταση διατήρησης του μνημείου επέτρεπαν τη δρομολόγηση της συντήρησης και μερικής αναστήλωσής του, εφόσον θα εκπονούνταν σχετικές για το έργο αυτό μελέτες. (Βλ. εδώ)
Το «ΔΙΑΖΩΜΑ» σε συνέχεια της επίσκεψης προχώρησε άμεσα στο άνοιγμα ειδικού τραπεζικού λογαριασμού (κουμπαρά) για το αρχαίο θέατρο του Γυθείου και επιπλέον συνέβαλε στην υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης, ύψους 100.000 ευρώ, μεταξύ των Υπουργείων Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού και της Περιφέρειας Πελοποννήσου / Π.Ε. Λακωνίας (Απρίλιος 2013). Το κείμενο της σύμβαση κάνει ειδική αναφορά στην καθοριστική συμβολή του Διαζώματος στην αναζήτηση πόρων, στην υποστήριξη των έργων αποκατάστασης του θεάτρου και στη διαδικασία προώθησης της σύμβασης. (βλ. εδώ)
Το έργο της σύμβασης, με τίτλο : «Ανασκαφική έρευνα, τοπογραφική και αρχιτεκτονική αποτύπωση και ανάδειξη αρχαίου θεάτρου Γυθείου» είχε ως φορέα υλοποίησης την Ε΄ Ε.Π.Κ.Α. και αντικείμενο την ανασκαφική διερεύνηση επιλεγμένων σημείων και τον ανασκαφικό καθαρισμό του μνημείου, την τοπογραφική και αρχιτεκτονική αποτύπωση του θεάτρου και την καταγραφή του κατακείμενου οικοδομικού υλικού, στατικές μελέτες στερέωσης – γεωλογική μελέτη, περισυλλογή, μεταφορά και τακτοποίηση του κατακείμενου υλικού και μελέτη αποκατάστασης του μνημείου. Δυστυχώς η παραπάνω Προγραμματική Σύμβαση δεν ενεργοποιήθηκε μέχρι σήμερα και πλέον δεν μπορεί να εφαρμοστεί.
Το Αρχαίο Θέατρο Γυθείου σήμερα παραμένει επισκέψιμο και ανοιχτό για τη διοργάνωση εκδηλώσεων υπό τις προϋποθέσεις που ορίζει η αρμόδια για τη φροντίδα και ανάδειξή του Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας, αλλά η πλήρης αποκάλυψη και αποκατάστασή του δεν έχουν ακόμη προχωρήσει.
Νέες προοπτικές στο παραπάνω προσδίδουν δυο νέα αναπτυξιακά προγράμματα στην Πελοπόννησο, η εγκεκριμένη Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση Μάνης και το υπο έγκριση Πρόγραμμα Πολιτιστικού Τουρισμού «Πολιτιστική Διαδρομή ΜΟΡΕΑΣ», που μπορούν να «αγκαλιάσουν» και να προσφέρουν την απαραίτητη χρηματοδότηση για την πλήρη αρχαιολογική τεκμηρίωση και ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου Γυθείου.
Μπορείτε παρακάτω να δείτε αναλυτικά την Πρόοδο Εργασιών στο Θέατρο Γυθείου από το 2009 ως σήμερα:
Δείτε την Ταυτότητα του Αρχαίου Θεάτρου, εδώ.