Πρόσκληση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο διαγωνιστικό μέρος του προγράμματος «Ακούμε τους Νέους 2025»
«ΕΒΡΟΣ-ΜΕΤΑ». Ξεκινά η υλοποίηση της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης του Έβρου
ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ: Επελέγη ο ανάδοχος για τον νέο μεγάλο οδικό άξονα Στροφυλιά – Ιστιαία
ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ: Ξεκίνησε η αναδάσωση με μαύρη πεύκη για το Νέο Δάσος στην περιοχή αρμοδιότητας του Δασαρχείου Λίμνης
Το Ίδρυμα Μποδοσάκη παρουσιάζει το Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνία των Πολιτών στην Ελλάδα
Ο σχεδιασμός της Πολιτιστικής Διαδρομής στη Στερεά Ελλάδα, είχε αφετηρία το Δεκέμβριο του 2017, με την υπογραφή μιας από τις πιο σημαντικές συμφωνίες για την ανάδειξη και προβολή των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της φύσης της Στερεάς Ελλάδας. Με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας, ανάμεσα στον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, κ. Κώστα Μπακογιάννη και τον πρόεδρο του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», κ. Σταύρο Μπένο η διαδρομή από «εργαστήριο ονείρων», άρχισε να γίνεται προϊόν πολιτιστικού τουρισμού.
Σήμερα, το σχέδιο Δράσης για την «Πολιτιστική, Περιβαλλοντική, Τουριστική Διαδρομή Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας», μετά από απόφαση του νυν Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνη Σπανού, έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Στερεά Ελλάδα» 2014-2020», με προϋπολογισμό 2.500.000,00 €. Στο πρόγραμμα θα ενταχθούν όλες οι σημαντικές πολιτιστικές υποδομές που έχουν δημιουργηθεί στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας την τελευταία δεκαετία, καθώς και όσες παρεμβάσεις υλοποιούνται ήδη στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Στερεά Ελλάδα» 2014 – 2020».
Το ΔΙΑΖΩΜΑ στο πλαίσιο υποστήριξης του προγράμματος έχει δημιουργήσει ένα «καλάθι» χορηγών και δωρητών, στο οποίο περιλαμβάνονται εταιρίες και ιδρύματα, όπως: η Νέα Οδός Α.Ε., η Κεντρική Οδός Α.Ε., ο Όμιλος Μυτιληναίος, το Ίδρυμα Ιωάννη Σπ. Λάτση. Με την αμέριστη συμπαράστασή τους το σωματείο έχει ήδη αναθέσει μελέτες και έργα που είναι στο στάδιο υλοποίησής τους ή έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Ενδεικτικά, αναφέρουμε την ανάθεση του σχεδίου Marketing και Ταυτότητας της Διαδρομής στη μελετητική εταιρία TOPOSOPHY (Δεκέμβριος 2017), την ανάθεση δημιουργίας website της διαδρομής στην επιχείρηση “Χρήστος Χιώτης” (Ιούλιος 2018), τη μελέτη για την οργάνωση της συμμετοχής της τοπικής οικονομίας στην Πολιτιστική Διαδρομή Στερεάς Ελλάδας στην εταιρία «Κ.Σ. Τόπος Συμβουλευτική ΙΚΕ» (Ιούλιος 2018), τη μελέτη για την ενιαία και καθολική σήμανση της διαδρομής και τις απαραίτητες κυκλοφοριακές σε πόλους της παρεμβάσεις (Ερέτρια, Θερμοπύλες) στην εταιρεία ΔΡΟΜΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΕΛΕΤΗΤΕΣ Ε.Π.Ε. (Μάρτιος 2019), καθώς και την εκπόνηση της προμελέτης για τη διαχείριση του Αρχαιολογικού Χώρου Θερμοπυλών με έμφαση στην αποκατάσταση του τείχους των Φωκέων, στην αρχιτέκτονα-μηχανικό κ. Μ. Μαγνήσαλη (Μάρτιος 2019).
Επιπλέον, το ΔΙΑΖΩΜΑ έχει συμβάλλει όλα αυτά τα χρόνια στην προβολή της Διαδρομής και στην προώθηση του δημόσιου διαλόγου, μέσα από τη διοργάνωση με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας της ημερίδας «Διαδρομή φύσης και πολιτισμού Στερεάς Ελλάδας. Μία ταυτότητα, ένας προορισμός» στο Συνεδριακό Κέντρο Χαλκίδας (Μαΐος 2018), αλλά και με την ειδική εκδήλωση «Πολιτιστική και Περιβαλλοντική διαδρομή της Στερεάς Ελλάδας: Τα μονοπάτια της ιστορίας» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Μάρτιος 2018). Στο παραπάνω πλαίσιο εντάσσεται και η καθιέρωση μηνιαίας συνάντησης εργασίας στα γραφεία του Διαζώματος με αντικείμενο την παρακολούθηση της πορείας εξέλιξης των εργασιών που έχει αναλάβει το σωματείο στο πλαίσιο της συνεργασίας του με την Περιφέρεια.
Το Φεβρουάριο του 2020 ο πρόεδρος του Διαζώματος συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη που οργάνωσε για την προώθηση του προγράμματος, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, κ. Φάνης Σπανός, στη Λαμία. Στην σύσκεψη συμμετείχαν στελέχη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, των Δήμων, του Υπουργείου Πολιτισμού και του Διαζώματος. Στόχος όλων είναι σε ένα ορίζοντα διετίας να μπορεί να παραδοθεί το σπουδαίο αυτό αναπτυξιακό πρόγραμμα ως πολιτιστική διαδρομή στην παγκόσμια κοινότητα.
Ας ταξιδέψουμε στην Πολιτιστική Διαδρομή της Στερεάς Ελλάδας – «ΟΙΔΙΠΟΥΣ»
«Ο τραγικός ήρωας Οιδίπους, ο μυθικός βασιλιάς της Θήβας,
δανείζει το όνομά του σε ένα αόρατο δίκτυ
που απλώνεται πάνω από τη Θήβα, τους Δελφούς, τις Θερμοπύλες,
κάθε γνωστή και άγνωστη γωνιά της Στερεάς Ελλάδας,
και τη μετουσιώνει σε ολιστικό προϊόν πολιτιστικού τουρισμού».
Το πρόγραμμα «Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού της Στερεάς Ελλάδας – ΟΙΔΙΠΟΥΣ» σχεδιάζεται από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, μετά από πρόταση του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ». Αποτελεί ένα επώνυμο και ολιστικό προϊόν πολιτιστικού τουρισμού για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, το οποίο διαμορφώνεται με βάση τα σημαντικότερα μνημεία φύσης και πολιτισμού σε 7 επιλεγμένους πόλους της Περιφέρειας: α) Χαλκίδα – Ερέτρια (Εύβοια), β) Δελφοί (Παρνασσός), γ) Καρπενήσι (Ευρυτανία), δ) Θερμοπύλες (Καμένα Βούρλα-Λαμία-Κάστρο Λαμίας-Οίτη), ε) Θήβα, στ) Ορχομενός Βοιωτίας και ζ) Σκύρος. Το μοντέλο που προτείνεται για τη Διαδρομή της Στερεάς Ελλάδας δεν μπορεί να ακολουθήσει το γραμμικό πρότυπο (π.χ. Εγνατία Οδός), αλλά το πρότυπο του «δικτύου διαδρομών», προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο φυσικός κατακερματισμός που χαρακτηρίζει τη Στερεά Ελλάδα.
Ο φορέας διαχείρισης της διαδρομής (Destination Marketing and Management Organization- DMO) είναι η Αναπτυξιακή Ευβοίας Α.Ε.
Το σύνολο των χρηματοδοτήσεων (Β.Α.Α., Π.Δ.Ε., ιδιωτικοί πόροι) που υποστηρίζουν το πρόγραμμα χάρη στη συνεργασία πολλαπλών χρηματοδοτικών πυλώνων είναι 86,100.000 ευρώ.
Η Ο.Χ.Ε. λειτουργεί ως ομπρέλα και συνδετικός κρίκος (χρηματοδοτικός και λειτουργικός) και έχει προϋπολογισμό 2,5 εκ. ευρώ.
Μπορείτε να ενημερωθείτε αναλυτικά για το πρόγραμμα, μέσα από τη σελίδα του Διαζώματος, εδώ.