Το Ίδρυμα Μποδοσάκη παρουσιάζει το Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνία των Πολιτών στην Ελλάδα
Η κλιματική κρίση στο επίκεντρο της 7ης συνάντησης του Άνω Διαζώματος
«ΔΕΣΜΟΙ. Χαρτογραφώντας ιστορίες που μας συνδέουν με τον Έβρο» – Ένα νέο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τον Έβρο
3ο Διεθνές Συνέδριο Αρχαίας Ελληνικής και Βυζαντινής Τεχνολογίας
Passion/Πάθος: Το 4o Musikaloy Festival
Η Δήλος σήμερα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας και έναν από τους γοητευτικότερους ερειπιώνες της Μεσογείου. Το 1990 ο αρχαιολογικός χώρος εγγράφηκε στον κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομίας της UNESCO.
Η οικοδόμηση του Αρχαίου Θεάτρου της Δήλου ξεκίνησε λίγο μετά το 314 π.Χ. και ολοκληρώθηκε περίπου το 250 π.Χ.. Είχε χωρητικότητα 5. 000 – 6.500 θεατών! Ή κατασκευή του επιλέχθηκε να γίνει μέσα στον πολεοδομικό ιστό και έξω από το Ιερό του Απόλλωνα, στα νότια του λιμανιού, στη λεγόμενη «συνοικία του θεάτρου». Η συνοικία περιλαμβάνει δρόμους, κιστέρνα (υδραγωγείο), ξενοδοχείο, ιερά, κατοικίες, εργαστήρια και καταστήματα που εξυπηρετούσαν το εμπόριο της Δήλου. Το θέατρο εγκαταλείφθηκε μετά την καταστροφή της Δήλου το 69 π.Χ..
Η συμβολή του Διαζώματος στην ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου της Δήλου ξεκίνησε με την ανάπτυξη της επιστημονικής συνεργασίας με τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή, η οποία είχε αναλάβει και τις πρώτες ανασκαφές στο χώρο από το 1882. Η συνεργασία επικυρώθηκε με την υπογραφή Συμβάσεως Παραχώρησης Δικαιωμάτων που προέβλεπε την αμοιβαία ανταλλαγή του επιστημονικού υλικού που παράγεται και θα παραχθεί για το αρχαίο θέατρο της Δήλου (βλ. εδώ).
Τον Μάιο του 2011 το «ΔΙΑΖΩΜΑ» άνοιξε τραπεζικό λογαριασμό (κουμπαρά) για το αρχαίο θέατρο της Δήλου. Στους μεγάλους χορηγούς του θεάτρου ανήκουν η ΟΠΑΠ Α.Ε., η Εμπορική Τράπεζα, η Σκλαβενίτης Α.Ε., αλλά και πολλοί πολίτες. Πολύ ξεχωριστή και συγκινητική υπήρξε η συμμετοχή του μικρού Δημήτρη Χασαπίδη, του νεότερου ως τότε φίλου του Διαζώματος που διέθεσε το ποσό των 40 ευρώ από τον κουμπαρά του στον κουμπαρά του θεάτρου της Δήλου. (βλ. εδώ)
Τον Ιούνιο του 2011 το ΔΙΑΖΩΜΑ πραγματοποίησε εκδήλωση με θέμα την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου της Δήλου στο «Μέγαρο Υπατία». Στην διάρκεια της εκδήλωσης ανακοινώθηκε επίσημα το άνοιγμα του «κουμπαρά» του θεάτρου, από τον οποίο διατέθηκε το ποσό ύψους των 10.000 ευρώ – προερχόμενο από τις ετήσιες συνδρομές των τακτικών του μελών – ώστε να ξεκινήσει η κινητοποίηση για τη συγκέντρωση των απαιτούμενων χρημάτων για την αποκατάσταση του θεάτρου. Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό ο τ. Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος. Μίλησαν επίσης ο κ. Βασίλης Λαμπρινουδάκης, ομότιμος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας και Γενικός Γραμματέας του Διαζώματος, ο κ. Ζαν-Σαρλ Μορέτι, πρόεδρος Έρευνας στο Ινστιτούτο Έρευνας για την Αρχαία Αρχιτεκτονική, και η επίτιμη έφορος Αρχαιοτήτων κ. Φωτεινή Ζαφειροπούλου. Χαιρετισμό απηύθυναν ο διευθυντής της Αρχαιολογικής Σχολής κ. Ντομινίκ Μιλιέ, ο τ. δήμαρχος της Μυκόνου Αθανάσιος Κουσαθανάς – Μέγας και ο πρόεδρος του Διαζώματος, κ. Σταύρος Μπένος. (βλ. εδώ και εδώ)
Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής, τον Ιούνιο του 2011 το ΔΙΑΖΩΜΑ, σε συνεννόηση με την αρμόδια τότε ΚΑ’ ΕΠΚΑ και τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή και αξιοποιώντας την επιστημονική εργασία που υπήρχε, ανέθεσε τη μελέτη αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου της Δήλου στο μελετητή, πολιτικό – μηχανικό, κ. Κωνσταντίνο Ζάμπα. Το κόστος της ανάθεσης καλύφθηκε από τα χρήματα δωρητών που είχαν συγκεντρωθεί στον κουμπαρά του θεάτρου και κυρίως από την ευγενική χορηγία της εταιρείας Ο.Π.Α.Π. Α.Ε, ύψους 100.000 ευρώ. Η μελέτη περιελάβανε το γενικό σχεδιασμό, την ιεράρχηση και τη χρονική διαδοχή των επεμβάσεων στην ευρύτερη περιοχή του θεάτρου, καθώς και την πλήρη οριστική μελέτη αποκατάστασης του κοίλου και των ετοιμόρροπων τμημάτων του αναλήμματος. Η μελέτη εγκρίθηκε το 2012 με την ΥΠΠΟΤ/ΔΑΑΜ / 470 / 30527 / 10-4-2012 απόφαση μετά από ομόφωνη θετική γνωμοδότηση του ΚΑΣ.
Το 2019, το ΔΙΑΖΩΜΑ, αποφάσισε να πραγματοποιήσει την 12η Γενική του Συνέλευση στη Νάξο και Δήλο. Η επιλογή ήρθε ως αποτέλεσμα του έντονου ενδιαφέροντος από όλους τους αρμόδιους φορείς και ιδιαίτερα από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, για την υλοποίηση του Προγράμματος Πολιτιστική Διαδρομή νήσου Νάξου, που έχει στο επίκεντρο τα σπουδαία μνημεία φύσης και πολιτισμού του νησιού. Επιπλέον, σχετίζεται και με την προσπάθεια που καταβάλλει το Σωματείο «Διάζωμα» και οι αρμόδιοι φορείς για την αναθέρμανση του διαλόγου για την αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου της Δήλου.
Στις 20 Σεπτεμβρίου 2019, τα μέλη του Διαζώματος επισκέφτηκαν το ιερό νησί της Δήλου. Στη διάρκεια της επίσκεψης ο Γενικός Γραμματέας του Διαζώματος και επίτιμος Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας, κ. Βασίλης Λαμπρινουδάκης αφηγήθηκε στα μέλη του σωματείου την ιστορία της Δήλου και ο κ. Κωνσταντίνος Ζάμπας, παρουσίασε τη μελέτη αποκατάστασης του θεάτρου (βλ. εδώ). Τα μέλη είχαν στην συνέχεια την ευκαιρία να περιηγηθούν στον αρχαιολογικό χώρο και να απολαύσουν την περιοδική έκθεση σύγχρονης γλυπτικής τέχνης του Βρετανού καλλιτέχνη, Antony Gormley, που αποτελεί αποτέλεσμα της συνεργασίας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και του οργανισμού ΝΕΟΝ.
Η μοναδική αυτή εμπειρία κορυφώθηκε με ένα μοναδικής αισθητικής δρώμενο που βίωσαν τα μέλη του Διαζώματος στο Αρχαίο Θέατρο της Δήλου, με την απαγγελία του «Ομηρικού Ύμνου στον Απόλλωνα» από την ηθοποιό, κα Λυδία Κονιόρδου την οποία συνόδευε με το κλαρινέτο του, ο ιδρυτής και μουσικός διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Ελλάδος, κ. Διονύσης Γραμμένος.
Το Αρχαίο Θέατρο της Δήλου ανήκει στη δικαιοδοσία του ΥΠ.ΠΟ.Α./ Εφορεία Αρχαιοτήτων (ΕΦΑ) Κυκλάδων, ενώ τα ζητήματα αναστήλωσης – συντήρησής του διαχειρίζεται η Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Δήλου.
Μπορείτε να ενημερωθείτε στη συνέχεια αναλυτικά για την Πρόοδο εργασιών στο Αρχαίο Θέατρο της Δήλου από το 2008 έως και σήμερα:
Eπισκεφτείτε τη σελίδα του Διαζώματος για να δείτε την πλήρη Ταυτότητα του Αρχαίου Θεάτρου, εδώ.