Γρήγορη μετάβαση

Το ταξίδι μας: Πολιτιστική – περιβαλλοντική διαδρομή Αιτωλοακαρνανίας

Η «Πολιτιστική Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού της Αιτωλοακαρνανίας», που προτείνει το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» και ο «ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ», έχει στόχο τη «συνένωση» των διάσπαρτων αρχαιολογικών χώρων της Αιτωλοακαρνανίας, με κύριο άξονα τα 5 αρχαία θέατρά της, με παράλληλη αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος, σε μια ενιαία διαδρομή και την προβολή της σε στοχευμένο κοινό στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ώστε η Διαδρομή να αποτελέσει μια αξέχαστη πολιτιστική ‐ τουριστική εμπειρία.

Πρόκειται πιο συγκεκριμένα για την πρόταση δημιουργίας ενός δικτύου πολιτιστικών και φυσιολατρικών διαδρομών στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, με επίκεντρο τα αρχαία θέατρα Μακύνειας, Καλυδώνας, Νέας Πλευρώνας, Οινιαδών και Στράτου και έχει στόχο την οργανική σύνδεση των αρχαίων θεάτρων με τα σημαντικότερα σημεία φυσικού κάλλους της Αιτωλοακαρνανίας. Εξάλλου, η Αιτωλοακαρνανία αποτελεί ένα βασίλειο του υδάτινου στοιχείου με λιμνοθάλασσες, ποταμούς και εκπληκτικής ομορφιάς και βιοποικιλότητας λίμνες –φυσικές ή τεχνητές – και κορυφαία αυτών,  τη λίμνη Τριχωνίδα.  Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την υλοποίηση εργασιών προστασίας και αποκατάστασης των αρχαίων θεάτρων, τη δημιουργία σύγχρονων υποδομών με σκοπό τη βελτίωση της προσβασιμότητας σε αυτά, καθώς και τη δημιουργία μικρών θεματικών μουσείων, σχετικών με τον φυσικό πλούτο του νομού. H διαδρομή αυτή στο σύνολο της θα παρουσιάζει ιδιαίτερο αγροτοδιατροφικό ενδιαφέρον καθώς θα προωθούνται τοπικά προϊόντα και συνταγές που θα αναδεικνύουν την τοπική παραγωγή του τομέα της γεωργίας και της αλιείας καθώς και την γαστρονομία του νομού.

Η πρόταση του Διαζώματος για την  Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και συγκεκριμένα την Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας τέθηκε από τον πρόεδρο του Διαζώματος, Σταύρο Μπένο, πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2014, στη διάρκεια επίσκεψής του στο Μεσολόγγι και στο Αγρίνιο. Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν με τον τ. Δήμαρχο Αγρινίου, κο Γιώργο Παπαναστασίου στο δημαρχείο Αγρινίου και παρουσία της Προϊσταμένης της ΛΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, κας Ολυμπίας Βικάτου, του πρόεδρου του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού, κου Φώτη Περγαντή, του αρχιτέκτονα – αρχαιολόγου κου Καραδέδου και άλλων υπηρεσιακών στελεχών των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, ο κ. Μπένος ξετύλιξε το όραμά του για το σχεδιασμό και την οργάνωση «Μιας πολιτιστικής και περιβαλλοντικής διαδρομής στην Αιτωλοακαρνανία», που θα αποτελούσε μια συνδυασμένη διαδρομή των πέντε αρχαίων θεάτρων της και του υδάτινου στοιχείου (λίμνες, ποτάμια, λιμνοθάλασσες Μεσολογγίου και Αιτωλικού) ως επώνυμου τουριστικού προϊόντος-εμπειρίας. (βλ. εδώ)

  • Στιγμιότυπο από την επίσκεψη στο αρχαίο θέατρο της Στράτου το 2014. Ακολούθησε συνέντευξη τύπου στο Δημαρχείο Αγρινίου. Στην εικόνα στην πάνω σειρά διακρίνονται από αριστερά οι κ.κ. Βασίλης Λαμπρινουδάκης, Λάζαρος Κολώνας, Τάσος Πατσέας, πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Στράτου, Λίνα Μακραδήμα, αρχαιολόγος, Νίκος Παππάς. Στην κάτω σειρά διακρίνονται από αριστερά Γιώργος Μελιάδης, αντιδήμαρχος Αγροτικής και Τοπικής Ανάπτυξης Δήμου Αγρινίου, Γιώργος Καραδέδος, Ολυμπία Βικάτου, Σταύρος Μπένος και Γιώργος Παπαναστασίου.

Η πρόταση παρά το γεγονός ότι ως τον Οκτώβριο του 2017 είχε μεγάλη ωριμότητα όσον αφορά τα αρχαία θέατρα της Αιτωλοακαρνανίας (μόνο για το θέατρο της Στράτου δεν είχαν ολοκληρωθεί οι μελέτες, καθώς νέα προγραμματική σύμβαση υπεγράφη το Δεκέμβριο του 2017) δεν είχε βρει χρηματοδότηση και ως εκ τούτου ο κος Μπένος την επανέφερε στο δημόσιο διάλογο στο πλαίσιο της ημερίδας με θέμα τον εναλλακτικό τουρισμό και της έκθεσης Nostos στη Ναύπακτο. Ο κ. Μπένος στην ομιλία του ανέδειξε την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ ως  τελευταία ευκαιρία για τη χρηματοδότηση της διαδρομής. (βλ. εδώ)

Σε συνέχεια αυτών, την  1η  Δεκεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε στην πρώην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου ενημερωτική συνάντηση για τη στήριξη του Προγράμματος της Αιτωλοακαρνανίας. Την πρωτοβουλία για τη συνάντηση ανέλαβαν ομάδα ενδιαφερόμενων πολιτών, καθώς και ο κ. Γιάννης Σελιμάς, ως Συντονιστής του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου. Μετά την παρουσίαση της προτεινόμενης Διαδρομής, ακολούθησε τηλεδιάσκεψη και ευρύς διάλογος με τον πρόεδρο του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», κ. Σταύρο Μπένο.  Ο κ. Μπένος τόνισε πως στο σχεδιασμό και την επιτυχία του εγχειρήματος, είναι καίρια η πολιτική βούληση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και των Δήμων του νομού Αιτωλοακαρνανίας, πολύ πιο καταλυτικός, όμως ο ρόλος των ίδιων των πολιτών. Ένα πολύ ευχάριστο γεγονός ως προς αυτό υπήρξε η ανακοίνωση σύστασης της κίνησης ¨Δρω¨ Κίνηση Πολιτών για την Αιτωλοακαρνανίαπου έχει στόχο   τη στήριξη και τη δυναμική προώθηση του εγχειρήματος. (βλ. εδώ).

  • Στιγμιότυπο από την τηλεδιάσκεψη για την Πολιτιστική Διαδρομή Αιτωλοακαρνανίας (2017)

Παρά την έντονη κινητικότητα που καταγράφηκε το τελευταίο εξάμηνο του 2018 για την προώθηση της υλοποίησης του έργου τόσο από παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και υπηρεσιακούς παράγοντες που εμπλέκονταν στον σχετικό σχεδιασμό όσο και από την κίνηση ΔΡΩ και τις συντονισμένες ενέργειες και επαφές της,  (βλ. εδώ)   η χρηματοδότηση της πρότασης δεν κατέστη δυνατή και η υλοποίησή της παραπέμφθηκε στο επόμενο Ε.Σ.Π.Α. (βλ. εδώ).

Τον Οκτώβριο του 2019 η Υπουργός Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη πραγματοποίησε περιοδεία στην Αιτωλοακαρνανία στο πλαίσιο της οποίας παραχώρησε συνέντευξη τύπου με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, κ. Νεκτάριο Φαρμάκη. Η Υπουργός αναφέρθηκε στις θετικές εξελίξεις για την αποκατάσταση του θεάτρου της Στράτου και στην πιθανότητα ένταξης της στο τρέχον ή επόμενο ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδος, ανάλογα με την πορεία ωρίμανσής του, ενώ σε ερώτηση σχετικά με την υλοποίηση του προγράμματος «Πολιτιστική Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού της Αιτωλοακαρνανίας», απάντησε πως το μοντέλο οικοδόμησης  της Πολιτιστικής Διαδρομής της Ηπείρου μπορεί να αξιοποιηθεί από τους τοπικούς φορείς για την υλοποίηση και του προγράμματος της Αιτωλοακαρνανίας. (βλ. εδώ)

Για την υποστήριξη του προγράμματος το ΔΙΑΖΩΜΑ έχει εκπονήσει από το Νοέμβριο του 2019 ένα προσχέδιο Masterplan με τίτλο «Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση για τη Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού Αιτωλοακαρνανίας», το οποίο μπορείτε να δείτε αναλυτικά, εδώ.  Σήμερα, η διαβούλευση για το σχεδιασμό του προγράμματος είναι σε εξέλιξη και αναμένεται η ανάθεση του Μasterplan της Διαδρομής σε μελετητικό γραφείο από την αρμόδια Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, το οποίο θα προσδιορίζει την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση και θα δρομολογήσει την οικοδόμησή της.

Aς ταξιδέψουμε στην Πολιτιστική – περιβαλλοντική διαδρομή Αιτωλοακαρνανίας

«Λευκοτσικνιάδες, πάπιες, αργυροπελεκάνοι, χρυσαετοί, βίδρες, ρινοδέλφινα συνομιλούν με πέντε αρχαία θέατρα, που έχουν υποδεχθεί στίχους αρχαίων τραγικών και βαρυσήμαντους λόγους πολιτικών. Η τουριστική διαδρομή της Αιτωλοακαρνανίας συνδέει τα θαύματα της φύσης με τα θαύματα του πολιτισμού και τα προβάλλει με τον πλέον σύγχρονο και ολοκληρωμένο τρόπο»

Περιγραφή

Το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» προτείνει το σχεδιασμό ενός ολιστικού προγράμματος πολιτιστικού τουρισμού, τη «Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού της Αιτωλοακαρνανίας», με συνεκτικό στοιχείο τα αρχαία θέατρα και τους υδάτινους φυσικούς πόρους της. Ο στόχος της πρότασης είναι η ολιστική ανάδειξη, η προβολή και η διαχείριση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της Αιτωλοακαρνανίας ως επώνυμου προϊόντος πολιτιστικού τουρισμού και η σύνδεση των μνημείων της με την τοπική παραγωγή και επιχειρηματικότητα.

 Πόλοι

  • Έξι αρχαία Θέατρα: Πλευρώνας, Μακύνειας, Οινιαδών, Καλυδώνας, Στράτου και Αμφιλοχικού Άργους,
  • αρχαιολογικές θέσεις (όπως το Θέρμο Αιτωλίας) και Μουσεία,
  • λίμνες, ποτάμια, λιμνοθάλασσες και βιότοποι της Αιτωλοακαρνανίας, που περιβάλλουν και «συνομιλούν» με τους αρχαιολογικούς χώρους.

Προϋπολογισμός

Ο προϋπολογισμός θα οριστεί με την έγκριση του προγράμματος.


Επισκεφτείτε τη σελίδα του Διαζώματος για τη Διαδρομή, εδώ.