ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ: Επελέγη ο ανάδοχος για τον νέο μεγάλο οδικό άξονα Στροφυλιά – Ιστιαία
ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ: Ξεκίνησε η αναδάσωση με μαύρη πεύκη για το Νέο Δάσος στην περιοχή αρμοδιότητας του Δασαρχείου Λίμνης
Το Ίδρυμα Μποδοσάκη παρουσιάζει το Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνία των Πολιτών στην Ελλάδα
Η κλιματική κρίση στο επίκεντρο της 7ης συνάντησης του Άνω Διαζώματος
«ΔΕΣΜΟΙ. Χαρτογραφώντας ιστορίες που μας συνδέουν με τον Έβρο» – Ένα νέο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τον Έβρο
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Στις 30 Μαϊου 2019, απονεμήθηκαν τα βραβεία του 25ου economia Φοιτητικού Διαγωνισμού στην μεγάλη αίθουσα του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα. Θέμα του φετινού διαγωνισμού ήταν «Ευρωπαϊκή Ένωση: τα επόμενα βήματα για Ανάπτυξη, Απασχόληση και Εκπαίδευση». Στην επιτροπή αξιολόγησης συμμετείχαν ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας, στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Παγουλάτος, ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ, Άκης Σκέρτσος, ο Πρόεδρος της Upstream, Μάρκος Βερέμης, ο Ανώτερος Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς, Βασίλειος Κουτεντάκης και ο Γενικός Διευθυντής του ομίλου economia, Αντώνης Παπαγιαννίδης.
Μιλώντας για την συγκυρία στην οποία εντάχθηκε ο φετινός διαγωνισμός, ο κ. Σκέρτσος, αναφέρθηκε στην σημασία που έχει μια σωστή προσέγγιση της λειτουργίας της ΕΕ σήμερα, και μάλιστα από μια χώρα σαν την Ελλάδα που τώρα βγαίνει απο τα χρόνια βαθειάς κρίσης και λειτουργεί σε μια Ευρώπη που ζει φάση ραγδαίων αλλαγών σε έναν όλο και πιο ανταγωνιστικό κόσμο. Σημείωσε ότι η εκπροσώπηση της Ελλάδας στο Κοινοβούλιο και γενικότερα στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς υπήρξε συχνά άνιση, πράγμα που οφείλει να προβληματίσει σήμερα όπου σημαντικά θέματα πρόκειται να δρομολογηθούν στην ΕΕ, όπως η νέα ΚΑΠ, ο Προϋπολογισμός της Ένωσης ή τα Διαρθρωτικά Ταμεία για την νέα προγραμματική περίοδο. Στοιχείο που δεν θα πρέπει να παραβλέπεται όταν γίνεται λόγος για την συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ είναι η σημασία που αυτή έχει ως βάση του ανοίγματος της χώρας στο διεθνές σύστημα.
Ο κ. Κουτεντάκης κάλεσε τους συμμετέχοντες να συνειδητοποιήσουν ότι μέσα από την ΕΕ μπορεί ασφαλέστερα η Ελλάδα να αναζητήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα στον διεθνή ανταγωνισμό. Να το πράξει δε με θετικό τρόπο, αναζητώντας το «πώς μπορούμε να επηρεάσουμε τις εξελίξεις».
Υπεύθυνος των Προγραμμάτων Δια Βίου Μάθησης στο IST, εκ των χορηγών του 25ου Διαγωνισμού, ο Μάρκος Τριαντάφυλλος επεσήμανε την αλληλένδετη λειτουργία της εκπαίδευσης υπό την ευρύτερη έννοιά της για την βελτίωση των προοπτικών απασχόλησης και ως εκ τούτου την προώθηση της ανάπτυξης – το τρίπολο, ακριβώς, που είχε επιλεγεί φέτος για τον Διαγωνισμό.
Ενώ ο Αναπληρωτής Καθηγητής Χρηματοοικονομικής του Alba Graduate Business School, Δρ. Κώστας Τζιούμης στάθηκε στην ανάγκη υπέρβασης της κρίσης των θεσμών στην ΕΕ και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος στα πλαίσιά της.
Μεταφέροντας την εμπειρία παλιότερων Διαγωνισμών, ο Χαράλαμπος Κυριακίδης (του 13ου Διαγωνισμού, «Εκπαίδευση-Επαγγελματικήή Κατάρτιση-Απασχόληση»), εξήγησε πόσο μπορεί να βοηθήσει στα πρώτα βήματα ενός νέου ανθρώπου ένα βραβείο – όχι απλώς στο βιογραφικό, αλλά κυρίως με την αίσθηση της επιβράβευσης. Ενώ ο Δημήτρης Γεωργίου(του 17ου Διαγωνισμού, «Οικονομία-Πολιτισμός-Πολιτιστικήή Επιχειρηματικότητα») περιέγραψε πώς συνέβαλε στην επιστημονική και επαγγελματική διαδρομή του, από τον χώρο των χρηματοοικονομικών σε διερεύνηση των πολιτιστικών και ήδη σε start-up που περιλαμβάνει προσεγγίσεις επαυξημένης πραγματικότητας για την περιήγηση στην Αθήνα.
Παίρνοντας αφορμή από την τοποθέτηση Δημ. Γεωργίου, ο παρευρισκόμενος – και αθλοθετώντας βραβείο, ως «ΔΙΑΖΩΜΑ» – Σταύρος Μπένος μίλησε για τον ρόλο που έχει η καλλιέργεια συνεργειών μεταξύ οικονομίας και πολιτισμού, αλλά και μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, καθώς και για την ανάγκη η αναπτυξιακή προσέγγιση – ιδίως στον χώρο των πολιτιστικών – να ξεφύγει από την λογική της δημιουργίας υποδομών και να περάσει στις άυλες αξίες. Και την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνονται.
Επιδίδοντας τα βραβεία του 25ου Διαγωνισμού, η εκδότρια της ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ – που είναι η διοργανώτρια τους – Αλεξάνδρα Βοβολίνη στάθηκε στην τριπλή επέτειο: την 25η από την αρχή της διοργάνωσης, των 85 χρόνων από την λειτουργία της τότε ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ αλλά και των 60 χρόνων Ευρωπαϊκής Κοινότητας που επισφράγισαν οι τωρινές Ευρωπαϊκές εκλογές.
Τα βραβεία ομαδικής εργασίας έλαβαν:
Τα βραβεία ατομικής εργασίας έλαβαν:
Ο διαγωνισμός διενεργήθηκε σε συνεργασία με τη Νομική Βιβλιοθήκη, με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και του ΣΕΒ, υπό την αιγίδα του ΙΟΒΕ, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Παντείου Πανεπιστημίου και του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος.
Υποστηρικτές χορηγοί ήταν oι επιχειρήσεις Aegean Airlines, Titan, Eastern Mediterranean Maritime και Bahas Gramatidis & Partners.
Xορηγοί βραβείων ήταν το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, το ALBA Graduate Business School, The American College of Greece, το IST College, η AEGEAN, οι Μινωικές Γραμμές, τα ARIA Hotels, το BCA College, η Air China, η ΕΕΔΕ, η Infobank Hellastat, η Info Quest Technologies, το ΔΙΑΖΩΜΑ, ο Όμιλος Eλληνικά Πετρέλαια, η PeopleCert, o Σύλλογος Albert Cohen Kέρκυρα, η economia Publishing, η Νομική Βιβλιοθήκη και η Οικονομική Επιθεώρηση.
Κύριος χορηγός επικοινωνίας ήταν τα Φοιτητικά Νέα και χορηγοί επικοινωνίας η Καθημερινή, το Μανιατάκειον Ίδρυμα, η Skywalker, ο Στέντορας, το Επιχειρώ, το Youth Entrepreneurship Club, ο Ελληνικός Οργανισμός Πολιτικών Επιστημών και η Safia.
Η τελετή απονομής των βραβείων πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.
Δείτε το βίντεο της Τελετής, ΕΔΩ
Το Δελτίο Τύπου του Economia, ΕΔΩ
O Τόμος με τις Βραβευμένες Εργασίες, ΕΔΩ