Το Ίδρυμα Μποδοσάκη παρουσιάζει το Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνία των Πολιτών στην Ελλάδα
Η κλιματική κρίση στο επίκεντρο της 7ης συνάντησης του Άνω Διαζώματος
«ΔΕΣΜΟΙ. Χαρτογραφώντας ιστορίες που μας συνδέουν με τον Έβρο» – Ένα νέο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τον Έβρο
3ο Διεθνές Συνέδριο Αρχαίας Ελληνικής και Βυζαντινής Τεχνολογίας
Passion/Πάθος: Το 4o Musikaloy Festival
Την Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018 διοργανώθηκε ημερίδα με θέμα «Τα μνημεία στο κέντρο της ζωής, της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης» στο Αμφιθέατρο Εκδηλώσεων Αντωνιάδου του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η διοργάνωση έγινε στο πλαίσιο της συνεργασίας που εγκαινιάστηκε πρόσφατα ανάμεσα στο Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» και το Πρόγραμμα Σπουδών στις Επιστήμες της Αγωγής και Εκπαίδευσης του Ο.Π.Α.
Την ημερίδα προλόγισαν ο πρόεδρος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», κ. Σταύρος Μπένος και ο εκτελεστικός γραμματέας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, κ. Κωνσταντίνος Ρουσόπουλος.
Η ημερίδα περιλάμβανε τις τρεις ακόλουθες ενότητες:
α) Η «καρδιά» του Διαζώματος. Η ενότητα είχε στόχο να παρουσιάσει το έργο που υλοποιείται τα τελευταία δέκα χρόνια για την προστασία, ανάδειξη και κοινωνικοποίηση του μνημειακού πλούτου της χώρας, μέσα από τα μάτια των στελεχών του Διαζώματος. Η κ. Μαρία Σοφικίτου, αρχαιολόγος, ο κ. Ευδόκιμος Φρέγκογλου, υπεύθυνος πολυμεσικών εφαρμογών και η κ. Μαρία Κουρασάνη, αρχαιολόγος, παρουσίασαν στους φοιτητές το αντικείμενο της εργασίας τους.
β) «Αφηγήσεις από τα μνημεία και για τα μνημεία. Η κ. Μαίρη Μπελογιάννη, φιλόλογος και αρχαιολόγος, ανέπτυξε τη συμβολή των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που οργανώνει το Διάζωμα στον πολιτισμό, ο κ. Σωκράτης Μεχτερίδης, υπεύθυνος ανάπτυξης εφαρμογών νέων τεχνολογιών, παρουσίασε τη νέα πλατφόρμα Generation D που εγκαινιάζει το Διάζωμα για τα εκπαιδευτικά προγράμματα, η κ. Κατερίνα Σέρβη, αρχαιολόγος και συγγραφέας, μίλησε για τη συνεργασία της με το «ΔΙΑΖΩΜΑ» ως storyteller και τη δημιουργία ειδικής εφαρμογής για τον μνημειακό πλούτο της Ιονίας Οδού και οι κ.κ. Ανδρέας Φατούρος και Γιάννης Νικολόπουλος, συνιδρυτές της Clio Muse, εξήγησαν στους φοιτητές πώς η εταιρία τους έχει πετύχει στην πράξη, τη σύνδεση του story telling με την επιχειρηματικότητα.
γ) Στην τρίτη ενότητα για τη συμβολή των επιχειρήσεων στην ανάδειξη του πολιτισμού, μίλησαν ο κ. Γιάννης Ζηρίνης, εμπειρογνώμων σε θέματα ανάπτυξης και ευρωπαϊκών πόρων, η κ. Λυδία Γιαννακοπούλου, διευθύντρια εταιρικής επικοινωνίας τσιμέντων ΤΙΤΑΝ και εταιρικό μέλος του Διαζώματος καθώς και ο Δρ. Πανταζής Πάστρας ως εκπρόσωπος της εταιρίας «Toposophy».
Ο κύκλος ομιλιών έκλεισε με τον κ. Παναγιώτη Μαστραντώνη, διευθύνοντα σύμβουλο της «Στάδιον Α.Ε», ο οποίος εξέθεσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα της κοινωνικής συμμαχίας που επιχειρείται για την ανάδειξη των μνημείων. Το συντονισμό της ημερίδας ανέλαβε η κ. Βασιλική Μπρίνια, διδάσκουσα και επιστημονική υπεύθυνη του Προγράμματος.
Το Σάββατο 17 Μαΐου ακολούθησε έρευνα πεδίου στο Αρχαιολογικό Πάρκο του Ορχομενού Βοιωτίας. Η υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», κ. Μαίρη Μπελογιάννη και η αρχαιολόγος του Σωματείου κ. Εύη Παπαδοπούλου παρουσίασαν στους φοιτητές την τριλογία των μνημείων (Θολωτό τάφο Μινύου – Αρχαίο θέατρο – Βυζαντινό ναό Παναγίας Σκριπού), καθώς και επιχειρήσεις της περιοχής.
Στόχος της συνεργασίας, η οποία αποτυπώνεται στις παραπάνω εκδηλώσεις, είναι να δοθεί έναυσμα και κίνητρο στους φοιτητές του Ο.Π.Α. να διερευνήσουν τη σχέση των μνημείων με την αειφορία και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτό, το τρέχον ακαδημαϊκό εξάμηνο οι φοιτητές καλούνται να διατυπώσουν τις προτάσεις τους για τις επιπτώσεις που θα έχει η ανάδειξη του Αρχαιολογικού Πάρκου του Ορχομενού Βοιωτίας τόσο στην κοινωνική, όσο και στην οικονομική ζωή της περιοχής.
Μπορείτε να δείτε στη συνέχεια φωτογραφικό υλικό, καθώς και το σχετικό δελτίο τύπου που δημοσίευσε το Ο.Π.Α.