Ν. Φαρμάκης: «Πρωτοποριακή Χωρική Επένδυση η ‘Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού Αιτωλοακαρνανίας’»
«ΚΥΝΗΓΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ» – Παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Λασκαράκη στον Ιανό
Καλαμάτα: Από την Ανασυγκρότηση στην Πρωτοπορία
Όταν η καινοτομία συναντά την αγάπη για τον τόπο: Η επιτυχία της Εβροφάρμα φωτίζει τον Έβρο
Να σας τα πούμε; Τα Διαζωματικά Κάλαντα και το Ημερολόγιο Εκδηλώσεων για το 2025
Πηγή: ert.news.gr
«Είναι τόσο απαιτητικά τα προγράμματα της επούλωσης των απίστευτων αυτών πληγών, που όσο αποτελεσματικό και να είναι το κράτος, όσες πιστώσεις και να διαθέσεις και ανθρώπους, πάλι θα υπάρχουν ελλείμματα» επισήμανε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, ο Σταύρος Μπένος, επικεφαλής της Επιτροπής για την Ανασυγκρότηση της Εύβοιας, σχεδόν έναν χρόνο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην περιοχή.
«Το δάσος θα ξαναγίνει δάσος και θα είναι καλύτερο από αυτό που ήταν και το λέω με βεβαιότητα» υπογράμμισε ο ίδιος.
«Επεξεργαζόμαστε το πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα «Νέα Ζωή», το οποίο έχουμε αλιεύσει από την Ιταλία. Είναι ένα μοντέλο που αν πάει καλά θα το ακολουθήσει όλη η χώρα» ανέφερε ο κ. Μπένος ενώ η πρώτη εφαρμογή θα γίνει στην κοινότητα Αχλαδίου, κοντά στην Αγ. Άννα. Εκεί, σύμφωνα με τον ίδιο, σε κάθε κάτοικο θα δοθεί ένα δομημένο ερωτηματολόγιο, όπου θα κληθούν να απαντήσουν αν είναι διατεθειμένοι να παραχωρήσουν ή να αξιοποιήσουν οι ίδιοι το ακίνητό τους και θα έχουν πάρα πολλές επιλογές, πώληση, ενοικίαση, διάθεση σε πλατφόρμα, να το αναλάβει ένας επενδυτής να το φτιάξει και να το επιστρέψει- το μοντέλο του ΕΟΤ που ήταν πολύ επιτυχημένο πριν κάποιες δεκαετίες, σημείωσε ο κ. Μπένος.
«Έχοντας αυτή την βούληση της τοπικής κοινωνίας, θα φτιάξουμε έναν επενδυτικό φάκελο και θα απευθυνθούμε στην επενδυτική κοινότητα, με επίκεντρο δύο νέες μορφές τουρισμού που ανέδειξε ο covid. Η μία είναι η τρίτη ηλικία, έχουμε κύματα αιτημάτων της τρίτης ηλικίας που θέλουν ένα μέρος της ζωής τους να το περνούν στον νότο, στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία αλλά είναι και η σπουδαία κοινότητα των νομάδων (απασχολούμενοι με τηλεεργασία). Εκεί, στο Αχλάδι, θα πάμε όλες τις κρίσιμες υποδομές του κράτους, υγείας, πρόνοιας, αλλά και γρήγορο ίντερνετ, προκειμένου ο πολίτης που θα είναι εκεί, ο επισκέπτης πια, όχι ο τουρίστας, που θα γίνει και μέλος της κοινότητας, θα αισθάνεται ότι είναι σε ένα ιδανικό περιβάλλον και ταυτόχρονα ότι είναι στο Μανχάταν. Τέτοια φιλοδοξία έχουμε. Η βόρεια Εύβοια μπορεί να γίνει τα πάντα» είπε χαρακτηριστικά.
«Το Μανχάταν το φέρνω ως παράδειγμα για να δείξω ότι μπορούμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρον τις παραδόσεις, το περιβάλλον, τις νέες τεχνολογίες προκειμένου η Εύβοια να γίνει αυτή η σύζευξη. Η στόχευσή μου είναι να ενώσουμε αυτά τα δύο πράγματα που αν τα παντρέψουμε θα γίνει κάτι σημαντικό, δηλαδή οι περιβαλλοντικές αξίες, οι παραδόσεις, η λαογραφία, οι άνθρωποι της περιοχής, οι συνήθειές τους με την σύγχρονη εποχή και τις νέες τεχνολογίες» συμπλήρωσε ο κ. Μπένος.
Όλα τα προγράμματα, οι δράσεις και τα έργα που αριθμούν περίπου στα 150, συνέχισε ο κ. Μπένος, θα έχουν οπωσδήποτε πράσινη και ψηφιακή διάσταση. «Είναι η περίφημη διπλή μετάβαση, θα είναι σαν να κάνουν ένα ωραίο λουτρό μέσα στο αξιακό περιβάλλον του πλανήτη πια, αυτό θέλουμε για την Εύβοια» τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι έχει βαθιά γνώση των προβλημάτων. «Εγώ κάνω σχέδια του μέλλοντος και όλοι μου λένε ότι ονειρεύομαι, ότι δεν τους αφορά. Δεν με ενοχλεί, εγώ αυτό πρέπει να κάνω και προσπαθώ να παρασύρω τους ανθρώπους στο μέλλον γιατί πρέπει να δουλεύουμε ταυτόχρονα στα προβλήματα τα τωρινά αλλά να οικοδομούμε και το μέλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Aκολουθεί το ηχητικό video της συνέντευξης: