Ν. Φαρμάκης: «Πρωτοποριακή Χωρική Επένδυση η ‘Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού Αιτωλοακαρνανίας’»
«ΚΥΝΗΓΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ» – Παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Λασκαράκη στον Ιανό
Καλαμάτα: Από την Ανασυγκρότηση στην Πρωτοπορία
Όταν η καινοτομία συναντά την αγάπη για τον τόπο: Η επιτυχία της Εβροφάρμα φωτίζει τον Έβρο
Να σας τα πούμε; Τα Διαζωματικά Κάλαντα και το Ημερολόγιο Εκδηλώσεων για το 2025
«Μια μέρα το παρελθόν θα μας αιφνιδιάσει
με τη δύναμη της επικαιρότητάς του»
Οδυσσέας Ελύτης
Καθώς το πέρας του εαρινού εξαμήνου του ακαδημαϊκού έτους 2023-2024 έφτασε, σημαντική στιγμή για την ολοκλήρωση των καινοτόμων δράσεων του φετινού ακαδημαϊκού έτους υπήρξε η συνάντηση της Επιστημονικής Επιτροπής για την αξιολόγηση των ομαδικών εργασιών των φοιτητών/-τριών που έλαβαν μέρος στην καινοτόμο δράση «Εκπαίδευση, Επιχειρηματικότητα και Πολιτισμός», η οποία υλοποιείται με επιτυχία για έκτη συνεχή ακαδημαϊκή χρονιά από το Πρόγραμμα Σπουδών στις Επιστήμες της Αγωγής και της Εκπαίδευσης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Σωματείο «Διάζωμα», την Μονάδα Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας του ΟΠΑ (ACEin) και το οικονομικό εκπαιδευτικό περιοδικό «Ξενοφών».
Η συνάντηση της Επιστημονικής Επιτροπής πραγματοποιήθηκε στις 27/6/2024.
Συντονίστρια της συνάντησης ήταν η Επιστημονική Υπεύθυνη και Διδάσκουσα του Προγράμματος Δρ Βασιλική Μπρίνια, ενώ εκ μέρους των συνεργαζόμενων φορέων συμμετείχαν: η Δρ Μαίρη Μπελογιάννη, υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Σωματείου «Διάζωμα», η κ. Γεωργία Μανωλοπούλου, M.Sc Ph. Dc Μουσειολόγος- μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου «Διάζωμα» και ο κ. Γεώργιος Τζήρος, οικονομολόγος-εκπαιδευτικός του Pierce και εκπρόσωπος του οικονομικού εκπαιδευτικού περιοδικού «Ξενοφών».
Οι φοιτητές/-τριες στο πλαίσιο των ομαδικών εργασιών τους κλήθηκαν να μελετήσουν το project: «Προτάσεις αξιοποίησης του πολιτιστικού αποθέματος του Λαυρίου στο πλαίσιο της Αθηναϊκής τριλογίας». Στο πλαίσιο της καινοτόμου αυτής δράσης καθ’ όλη την διάρκεια του εαρινού εξαμήνου οι ομάδες :
α/ παρακολούθησαν ομιλίες από τον διευθυντή του Τεχνολογικού Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου κ. Ασημάκη Χαδουμέλλη, από την αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής, υπεύθυνη του αρχαιολογικού χώρου του Θορικού κ. Ελευθερία Σκέρλου, από τον αρχιτέκτονα-μηχανικό, συνεργάτη της εταιρείας «Plan E.E.», κ. Άρη Καγιάφα και από τις κκ. Μαίρη Μπελογιάννη και Γεωργία Μανωλοπούλου.
β/ ενημερώθηκαν για την «Πράσινη Χάρτα του Διαζώματος», έναν ολιστικό οδηγό για τις πόλεις, μέσα από την παρουσίαση της αρχιτέκτονος-μηχανικού κ. Ελίνας Αγγέλη, για τους δύο θεσμούς, του Cluster των επιχειρήσεων και του Φορέα Διαχείρισης και Μάρκετινγκ Προορισμού (DMO) μέσα από τον οδηγό που συνέταξε το μέλος του D-Hub και υπεύθυνος στρατηγικού σχεδιασμού σε πολιτιστικά, αθλητικά και εκπαιδευτικά project κ. Νίκο Στακιά και για την προώθηση των πολιτιστικών προϊόντων από τον κ. Φώτη Μαραγκό, επιστημονικό στέλεχος του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ και μέλος της ομάδας D-Hub του Διαζώματος.
γ/ συμμετείχαν σε μια σειρά από εκπαιδευτικές δραστηριότητες με επίκεντρο το Λαύριο με μέντορα τον οικονομολόγο κ. Γεώργιο Τζήρο.
Οι ομάδες έχοντας συνεχή αλληλεπίδραση με τους επιστημονικούς συνεργάτες της δράσης καθώς και στελέχη της Μονάδας Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας (ACEin) του ΟΠΑ, παρουσίασαν ένα τελικό ερευνητικό αποτέλεσμα ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου.
Σε σύνολο οκτώ (8) ομαδικών ερευνητικών εργασιών, η εργασία που αξιολογήθηκε από την Επιστημονική Επιτροπή της Δράσης με τη μεγαλύτερη βαθμολογία είναι η ομάδα που αποτελείται από τα παρακάτω μέλη:
Κοντόκωστα Δανάη, Κατσάνου Γιούλα, Κολλιοπούλου Θεοδώρα, Μιχελή Ακατερίνη και Τριανταφύλλου Σοφία. Τίτλος της εργασίας τους: «Λιμάνι Λαυρίου». Η ομάδα προτείνει τη δημιουργία ενός smart port, παρουσιάζοντας καινοτόμες προτάσεις που στοχεύουν στην αυτοματοποίηση και αναβάθμιση του λιμένα του Λαυρίου με την χρήση υψηλών τεχνολογιών.
Η βράβευση και η παρουσίαση της εργασίας που διακρίθηκε θα γίνει σε εκδήλωση του ΑΝΩ ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ το Φθινόπωρο, σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί από το ΔΙΑΖΩΜΑ, ενώ τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής της Δράσης ανανέωσαν την συνεργασία τους για την προσεχή ακαδημαϊκή χρονιά 2024-2025, κατά την οποία επίκεντρο της έρευνας θα αποτελέσει και πάλι το πολιτιστικό απόθεμα της πόλης του Λαυρίου, στο πλαίσιο της Αθηναϊκής τριλογίας.
Συγχαρητήρια σε όλες τις ομάδες για την εξαιρετική προσπάθεια που κατέβαλλαν!
Αναμένουμε λοιπόν όλοι/ες με ενδιαφέρον και χαρά την νέα ακαδημαϊκή χρονιά 2024-2025!
Καλό καλοκαίρι!