Γρήγορη μετάβαση

Πολιτιστική και Περιβαλλοντική διαδρομή της Στερεάς Ελλάδας: «Τα μονοπάτια της ιστορίας» – video

Σχετικά Θέατρα

Στις 15 Μαρτίου 2018 πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών εκδήλωση με θέμα Πολιτιστική και Περιβαλλοντική διαδρομή της Στερεάς Ελλάδας: «Τα μονοπάτια της ιστορίας». Η εκδήλωση εντάσσεται στο φετινό κύκλο ομιλιών με τίτλο «Λεωφόροι Ανάπτυξης & Πολιτισμού» που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της πολυετούς και γόνιμης συνεργασίας του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» με το Megaron Plus.

Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», κ. Σταύρος Μπένος, ενώ  παρεμβάσεις πραγματοποίησαν ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, κ. Κώστας Μπακογιάννης και ο Δήμαρχος Ορχομενού, κ. Λουκάς Υπερήφανος.

Ομιλητές:

  •  Ροζίνα Κολώνια (επίτιμη Έφορος Αρχαιοτήτων), «Τα αρχαία θέατρα της Στερεάς Ελλάδας. Στα βήματα του Απόλλωνα και του Διονύσου».
  •  Ευαγγελία Παπαδοπούλου (Δρ. Αρχαιολογίας) και ο κ. Γιάννης Νικολόπουλος (συνιδρυτής της εταιρείας Clio Muse), «Το ψηφιακό πανόραμα της Φύσης και του Πολιτισμού».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τις ομιλίες απο την εκδήλωση, εδώ ή επιλέγοντας την εικόνα που ακολουθεί.

Eυχαριστούμε το Ίδρυμα Μποδοσάκη και την Blod.gr για άλλη μια φορά για την υποστήριξή τους. 1-parousiash_final_Page_01Logo_Blod.gr

Δείτε παρακάτω φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση (φωτορεπορτάζ: κ. Φώτης Κουτρουμπής, εθελοντής Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ»)

  • Ο πρόεδρος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», κ. Σταύρος Μπένος (15-03-2018)
  • Cultural and Environmental Route of Central Greece: ‘The Paths of History’. The president of Diazoma Association, Mr Stavros Benos
  • Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, κ. Κώστας Μπακογιάννης (15-03-2018)
  • Στιγμιότυπο από την παρέμβαση του κ. Κ. Μπακογιάννη
  • Ο Δήμαρχος Ορχομενού, κ. Λουκάς Υπερήφανος.
  • Η κ. Ροζίνα Κολώνια (επίτιμη Έφορος Αρχαιοτήτων)
  • Στιγμιότυπο από την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ομιλία της κ. Κολώνια
  • Cultural and Environmental Route of Central Greece: ‘The Paths of History’, Rosina Colonia, former Ephor of Antiquities, 15 March 2018
  • H κ. Ροζίνα Κολώνια (επίτιμη Έφορος Αρχαιοτήτων), «Τα αρχαία θέατρα της Στερεάς Ελλάδας. Στα βήματα του Απόλλωνα και του Διονύσου» (15-03-2018)
  • Η κ. Ευαγγελία Παπαδοπούλου, Δρ. Αρχαιολογίας και ο κ. Γιάννης Νικολόπουλος, συνιδρυτής της Clio Muse
  • Το ψηφιακό πανόραμα της Φύσης και του Πολιτισμού, από την κ. Ευαγγελία Παπαδοπούλου
  • Ο κ. Γιάννης Νικολόπουλος, συνιδρυτής της Clio Muse
  • Ένα ψηφιακό ταξίδι στους αρχαιολογικούς χώρους της Στερεάς Ελλάδας
  • Ο κ. Κ. Μπακογιάννης, με τον εκτελεστικό γραμματέας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, κ. Κώστα Ρουσσόπουλο, τον κ. Λουκά Υπερήφανο και τη Αντπεριφερειάρχη Στερέας Ελλάδας, κ. Φανή Παπαθωμά
  • Ο πρόεδρος του Διαζώματος κ. Στ. Μπένος με την επίτιμη Έφορο Αρχαιοτήτων, κ. Ροζίνα Κολώνια
  • Ο πρόεδρος του Διαζώματος, κ. Στ. Μπένος με το Δήμαρχο του Ορχομενού, κ. Λουκά Υπερήφανο
  • Ο κ. Σταύρος Μπένος με την κ. Πολυτίμη Ανδριοπούλου, στην οποία έχει απονεμηθεί τιμητικά για την προσφορά της, ο τίτλος του ευεργέτη – μέλους του Σωματείου.
  • Η κα Πολυτίμη Ανδριοπούλου με την κ. Μ. Κουρασάνη, αρχαιολόγο του Διαζώματος
  • Στιγμιότυπα μετά το πέρας της εκδήλωσης
  • Ο κ. Γιάννης Νικολόπουλος, με τα στελέχη του Διαζώματος, κ. Μ. Σοφικίτου και Κ. Αβραμοπούλου
  • Η κ. Μ. Μπελογιάννη υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Διαζώματος με τον κ. Παν. Μαστραντώνη
  • Η κ. Εύη Παπαδοπούλου, Δρ. Αρχαιολογίας, ομιλήτρια της εκδήλωσης
  • Η κ. Γεωργία Μανωλοπούλου, μέλος του ΔΣ του Διαζώματος με την κ. Μαίρη Μπελογιάννη
  • Αίθουσα Δημήτρη Μητρόπουλου, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

 

Σύνοψη

Τα αρχαία θέατρα της Στερεάς Ελλάδας. Στα βήματα του Απόλλωνα και του Διονύσου
Ροζίνα Κολώνια, επίτιμη Έφορος Αρχαιοτήτων

Η ανακοίνωση είναι μια βιωματική περιδιάβαση στα θέατρα και στα θεατρικά τοπία της Εύβοιας, της Βοιωτίας και στους Δελφούς, που έχει ως στόχο, με αφορμή τα σωζόμενα θεατρικά οικοδομήματα, να εικονογραφήσει τη θεατρική ζωή και το θεατρικό κόσμο στις περιοχές αυτές την εποχή της διάδοσης και της ακμής της διονυσιακής λατρείας και των συναφών με αυτή ακροαμάτων και θεαμάτων. Η παρουσίαση περιστρέφεται κυρίως γύρω από τους μουσικούς και δραματικούς αγώνες που διεξάγονταν στο πλαίσιο των θρησκευτικών γιορτών στις πόλεις και τα υπαίθρια ιερά των τόπων της περιήγησης: τις λατρείες και τις παραστάσεις που συνδέονταν με αυτές, τις κατηγορίες του καλλιτεχνικού προσωπικού –των γνωστών στις πηγές «τεχνιτών του Διονύσου»– που οργάνωνε τα καλλιτεχνικά δρώμενα και συμμετείχε σε αυτά, τις επαγγελματικές συντεχνίες των ποιητών, μουσικών και ηθοποιών που είχαν συγκροτηθεί τα χρόνια, στα οποία λειτουργούσαν τα θέατρα της υπό πραγμάτευση περιοχής.

Μεγάλο μέρος της ομιλίας αφιερώνεται στον τελευταίο σταθμό της διαδρομής, τους Δελφούς, όπου έχει διασωθεί μια πλούσια τεκμηρίωση για τις ποιητικές, μουσικές και σκηνικές παραστάσεις στο ιερό του Πύθιου Απόλλωνα από τα αρχαϊκά χρόνια έως το τέλος του αρχαίου κόσμου. Οι επιγραφικές μαρτυρίες και άλλα ευρήματα των Δελφών μας χάρισαν πολύτιμες γνώσεις για την ιστορία της αρχαίας μουσικής που διαπνέει όλα τα είδη του αρχαίου θεάτρου και σε ολόκληρη τη διάρκειά του, διαφώτισαν τη θεατρική γενικότερα εξέλιξη κατά την ελληνιστική κυρίως εποχή, ανατροφοδότησαν το διάλογο για τη σχέση της απολλώνιας και της διονυσιακής θρησκείας και τέχνης, ενέπνευσαν μουσικούς και δραματουργούς, άνοιξαν νέους δρόμους στην επανάχρηση των αρχαίων θεάτρων και την αναβίωση του αρχαίου δράματος.

Το ψηφιακό πανόραμα της Φύσης και του Πολιτισμού
Ευαγγελία Παπαδοπούλου, Δρ. Αρχαιολογίας
Γιάννης Νικολόπουλος, συνιδρυτής της Clio Muse

Το Διάζωμα σε συνεργασία με την Clio Muse και τη Δρ. Αρχαιολογίας Ευαγγελία Παπαδοπούλου δημιούργησαν ένα ψηφιακό πανόραμα ή αλλιώς ένα ψηφιακό ταξίδι στους αρχαιολογικούς χώρους της Στερεάς Ελλάδας, χαρίζοντας «φωνή» στις αφηγήσεις της αρχαιότητας που διαθέτουν τη δύναμη να χτίσουν τις μνήμες του μέλλοντος.

Η Clio Muse είναι ίσως από τις ελάχιστες τεχνολογικές εταιρείες που δεν αποθεώνουν την τεχνολογία, αλλά προσπαθούν συνεχώς να την τιθασεύουν για να τη θέτουν στην υπηρεσία του πολιτισμού και του ανθρώπου. Η εταιρεία δημιούργησε συγκεκριμένες προδιαγραφές περιεχομένου και τεχνικές που αναδεικνύουν το παγκόσμιο πολιτιστικό απόθεμα, βάζοντας στο επίκεντρο πάντα το φυσικό έκθεμα. Απώτερος στόχος κάθε ψηφιακής διαδρομής είναι να δοθούν οι αφορμές και τα ερεθίσματα που θα οδηγήσουν τους χρήστες της ψηφιακής πλατφόρμας να επισκεφθούν οι ίδιοι από κοντά τους χώρους πολιτισμού και να βιώσουν προσωπικές εμπειρίες.

Mπορείτε να διαβάσετε σχετικά δημοσιεύματα στους παρακάτω συνδέσμους:

Η νέα πρόταση Μπακογιάννη για την σύνδεση του Πολιτισμού με την τουριστική ανάπτυξη στη Στερεά Ελλάδα – Κεντρικός σταθμός το Αρχαιολογικό Πάρκο Ορχομενού -orchomenos-press.blogspot

Η νέα πρόταση Μπακογιάννη για την σύνδεση του Πολιτισμού και τουρισμού –  Eν Δελφοίς, σελ. 4