Ν. Φαρμάκης: «Πρωτοποριακή Χωρική Επένδυση η ‘Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού Αιτωλοακαρνανίας’»
«ΚΥΝΗΓΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ» – Παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Λασκαράκη στον Ιανό
Καλαμάτα: Από την Ανασυγκρότηση στην Πρωτοπορία
Όταν η καινοτομία συναντά την αγάπη για τον τόπο: Η επιτυχία της Εβροφάρμα φωτίζει τον Έβρο
Να σας τα πούμε; Τα Διαζωματικά Κάλαντα και το Ημερολόγιο Εκδηλώσεων για το 2025
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΑΡΤΑΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ
ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
«Η Άρτα το 1821. Έμποροι, τεχνίτες, εταιριστές επαναστάτες»
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας διοργανώνει την περιοδική έκθεση με τίτλο «Η Άρτα το 1821. Έμποροι, τεχνίτες, εταιριστές επαναστάτες», την Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 18:00, σε κτήριο της προσφάτως αναστηλωμένης ακρόπολης του Κάστρου Άρτας (Ιτς Καλέ).
Μέσα από πλούσιο εποπτικό υλικό παρουσιάζεται η Άρτα κατά τους προεπαναστατικούς χρόνους και τους πρώτους χρόνους του Αγώνα. Περιγράφονται οι επικρατούσες πριν από την κήρυξη της Επανάστασης κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες, καθώς και τα ιδεολογικά ρεύματα, τα οποία συνέβαλαν στην αφύπνιση της συνείδησης των Ελλήνων. Σκιαγραφούνται, επίσης, οι σημαντικές προσωπικότητες, που επηρέασαν την εξέλιξη των πολεμικών επιχειρήσεων με την πολυσχιδή προσωπικότητα και τη στρατιωτική τους ευφυΐα, και προβάλλονται τα σημαντικότερα στρατιωτικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στην περιοχή της Άρτας.
Το αφήγημα ενισχύεται από την έκθεση επιλεγμένων αντικειμένων, που ευγενικά παραχώρησε το Μουσείο Αλή Πασά και Επαναστατικής Περιόδου και ο διακεκριμένος Ηπειρώτης συλλέκτης, κ. Φώτης Ραπακούσης. Πρόκειται για εντυπωσιακά κειμήλια, όπως όπλα, κοσμήματα, αντικείμενα καθημερινής χρήσης και έργα τέχνης, που ανασυνθέτουν γλαφυρά την ατμόσφαιρα της εποχής.
Η έκθεση διοργανώνεται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ηπείρου και σε συνεργασία με τον Δήμο Αρταίων.
ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ
Την ίδια ημέρα, Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 12:00, θα προηγηθούν τα εγκαίνια της Δυτικής Νεκρόπολης Αμβρακίας, ενός από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους στην πόλη της Άρτας.
Η Δυτική Νεκρόπολη αποτελεί το ένα από τα δύο νεκροταφεία της Αμβρακίας, της ευημερούσας κορινθιακής αποικίας που ιδρύθηκε στο τέλος του 7ου αι. π.Χ., στη θέση που βρίσκεται σήμερα η Άρτα. Το δυτικό νεκροταφείο εκτεινόταν στις υπώρειες του λόφου της Περάνθης και αναπτυσσόταν εκατέρωθεν μνημειακής λεωφόρου έξω από τα τείχη της αρχαίας πόλης. Τα πολυάριθμα ευρήματα που έχουν έρθει στο φως επιβεβαιώνουν τη χρήση του νεκροταφείου από τους αρχαϊκούς έως τους πρώιμους ρωμαϊκούς χρόνους.
Με την ολοκλήρωση του έργου ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της Δυτικής Νεκρόπολης, που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του ενταγμένου στο ΕΣΠΑ έργου «Ανάδειξη – Ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων αρχαίας Αμβρακίας: Δυτική Νεκρόπολη – Ναός Απόλλωνα – Μικρό Θέατρο» και περιελάμβανε εκτεταμένες ανασκαφικές έρευνες και απαιτητικές στην εκτέλεσή τους τεχνικές εργασίες, αποδίδεται πλέον στην πόλη της Άρτας ένας ακόμη πολιτιστικός προορισμός, ενταγμένος πλήρως στον πολεοδομικό ιστό της σύγχρονης πόλης.
Τα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης και τα εγκαίνια του αρχαιολογικού χώρου της Δυτικής Νεκρόπολης θα τελέσει η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λίνα Μενδώνη.
Βαρβάρα Ν. Παπαδοπούλου
Δρ Αρχαιολόγος
Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας