ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ: Επελέγη ο ανάδοχος για τον νέο μεγάλο οδικό άξονα Στροφυλιά – Ιστιαία
ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ: Ξεκίνησε η αναδάσωση με μαύρη πεύκη για το Νέο Δάσος στην περιοχή αρμοδιότητας του Δασαρχείου Λίμνης
Το Ίδρυμα Μποδοσάκη παρουσιάζει το Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνία των Πολιτών στην Ελλάδα
Η κλιματική κρίση στο επίκεντρο της 7ης συνάντησης του Άνω Διαζώματος
«ΔΕΣΜΟΙ. Χαρτογραφώντας ιστορίες που μας συνδέουν με τον Έβρο» – Ένα νέο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τον Έβρο
Τη Δευτέρα 02 Νοεμβρίου 2020 ο πρόεδρος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», κ. Σταύρος Μπένος ήταν προσκεκλημένος ομιλητής στο Διιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Διαχείριση Μνημείων: Αρχαιολογία, Πόλη και Αρχιτεκτονική». Το παραπάνω πρόγραμμα υλοποιείται από το 2009 από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Σκοπός του παραπάνω προγράμματος σπουδών είναι η παροχή υψηλού επιπέδου μεταπτυχιακής εκπαίδευσης στο επιστημονικό πεδίο της διαχείρισης μνημείων.
Πιο συγκεκριμένα ο κ. Μπένος συμμετείχε στο ηλεκτρονικό – διαδικτυακό μάθημα «ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ» που πραγματοποιείται κάθε Δευτέρα και συντονίζει ο καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας, κ. Διονύσης Μουρελάτος και ο καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας, κ. Δημήτρης Πλάντζος.
Ο κ. Μπένος παρουσίασε στους φοιτητές του παραπάνω μεταπτυχιακού προγράμματος το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ», τη δράση του από την ίδρυσή του μέχρι και σήμερα, κάνοντας στάση στους βασικότερους σταθμούς της πορείας του Σωματείου, δηλαδή:
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Μπένος στη συμβολή του Διαζώματος στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των ολιστικών προγραμμάτων Πολιτιστικού Τουρισμού (Πολιτιστικές Διαδρομές και Αρχαιολογικά Πάρκα), αναλύοντας στους φοιτητές το πνευματικό κεφάλαιο των παραπάνω ολιστικών προγραμμάτων διαχείρισης μνημείων που υπαγορεύεται και από τους διεθνείς – ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Στο σημείο αυτό ο κ. Ευδόκιμος Φρέγκογλου, υπεύθυνος πολυμεσικών εφαρμογών του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» και συντονιστής των παραπάνω προγραμμάτων περιέγραψε στους φοιτητές τη νέα δομή που έχει συσταθεί στο «ΔΙΑΖΩΜΑ», τη θερμοκοιτίδα D-HUB. Η ομάδα του D-HUB υποστηρίζει τις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών για τη συγκρότηση των προγραμμάτων Πολιτιστικού Τουρισμού, καθώς και τους θεσμούς που συμβάλλουν στην επιτυχημένη λειτουργία – βιωσιμότητα των διαδρομών – πάρκων, δηλαδή των clusters των επιχειρήσεων και των DMOs (Φορέων Διαχείρισης και Μάρκετινγκ Προορισμού).
Ακολούθως, η κα Μαρία Σοφικίτου, αρχαιολόγος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» και απόφοιτος του παραπάνω προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών μίλησε στους φοιτητές για τη δική της εργασιακή εμπειρία στο «ΔΙΑΖΩΜΑ» και το μέλλον που της ανοίχθηκε μετά την ολοκλήρωση των Μεταπτυχιακών Σπουδών της. Τέλος, τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία των παραπάνω προγραμμάτων Πολιτιστικού Τουρισμού στην ολοκληρωμένη Διαχείριση των Μνημείων και στην εξεύρεση πόρων για την ολοκλήρωση ανασκαφικών έργων.
Μετά το πέρας της παρουσίασης του Διαζώματος ακολούθησε ένας δυναμικός και διεισδυτικός διάλογος με ερωτήματα που τέθηκαν από τους καθηγητές και κυρίως από τους ίδιους τους φοιτητές του προγράμματος.