Το Ίδρυμα Μποδοσάκη παρουσιάζει το Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνία των Πολιτών στην Ελλάδα
Η κλιματική κρίση στο επίκεντρο της 7ης συνάντησης του Άνω Διαζώματος
«ΔΕΣΜΟΙ. Χαρτογραφώντας ιστορίες που μας συνδέουν με τον Έβρο» – Ένα νέο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τον Έβρο
3ο Διεθνές Συνέδριο Αρχαίας Ελληνικής και Βυζαντινής Τεχνολογίας
Passion/Πάθος: Το 4o Musikaloy Festival
Την Κυριακή 10 Ιουνίου 2018 πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα του Πολυχώρου Eco Zone των Εκδόσεων ΚΕΡΚΥΡΑ – ECONOMIA η 4η Συνάντηση του Άνω Διαζώματος, με θέμα «diazoma network», που εστίασε στις έννοιες Εξωστρέφεια, Συνέργειες και Καινοτομία.
Μέλη, εθελοντές και συνεργάτες του Διαζώματος από την Ελλάδα και το εξωτερικό παρουσίασαν τις νέες συνεργασίες τους με το «ΔΙΑΖΩΜΑ».
Στην έναρξη της εκδήλωσης, η κ. Μαρία Κουρασάνη, αρχαιολόγος του Διαζώματος και ο κ. Ευδόκιμος Φρέγκογλου, υπεύθυνος πολυμεσικών εφαρμογών του Σωματείου, έκαναν μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία του «Άνω Διαζώματος» και αντίστοιχα στο σχεδιασμό της νέας πλατφόρμας που επεξεργάζονται και θα φιλοξενεί τις νέες δράσεις που γίνονται στο Σωματείο στο πλαίσιο της εξωστρέφειας.
Στη συνέχεια, η φιλόλογος και εθελόντρια του Διαζώματος, κ. Μαργαρίτα – Carol Molter- Οικονόμου, παρουσίασε στο κοινό τη νέα γαλλική ιστοσελίδα του Σωματείου, για την οποία εργάστηκε εθελοντικά με φροντίδα και αγάπη και μίλησε για την εμπειρία της ως μέλος του Σωματείου.
Η πρώτη θεματική ενότητα της εκδήλωσης αφορούσε τη δημιουργία του Διεθνούς Δικτύου για τα Αρχαία θέατρα. Η κ. Δανάη Αντωνάκου, μέλος της επιστημονικής ομάδας του Διαζώματος για το Διεθνές Δίκτυο, της οποίας επικεφαλής είναι ο Επιτ. Καθηγητής Αρχαιολογίας κ. Βασίλης Λαμπρινουδάκης και μέλος ο αρχιτέκτονας κ. Κωνσταντίνος Μπολέτης, παρουσίασε στο κοινό την εξέλιξη της νέας συνεργασίας του Σωματείου με επιστημονικούς φορείς από την Ιταλία και την Ισπανία. Στόχος της συνεργασίας αυτής είναι η δημιουργία ενός «πρότυπου» μοντέλου συνεργασίας, με διεθνή χαρακτήρα, για την προστασία και ανάδειξη των αρχαίων χώρων θέασης και ακρόασης που εντοπίζονται στον ευρύτερο γεωγραφικό χώρο της λεκάνης της Μεσογείου, με κεντρική δράση την καταγραφή και επιστημονική τεκμηρίωση των θεάτρων. Χαιρετισμό, μέσω video απήθυνε η Διευθύντρια του επιστημονικού περιοδικού La Rivista di Engramma, και μέλος του Δικτύου, κ. Monica Centanni.
Πολύ πλούσια και ενδιαφέρουσα υπήρξε η ενότητα των εκπαιδευτικών.
Από την Ascea, περιοχή που συνδέεται με τον τον τόπο καταγωγής του φιλοσόφου Παρμενίδη (αρχαία Ελέα), ταξίδεψε η πρόεδρος του Festival della Filosofia in Magna Grecia, κ. Giuseppina Russo με τους συνεργάτες της και παρουσίασαν στο κοινό το έργο τους, αλλά και την αξιόλογη συνεργασία τους με το «ΔΙΑΖΩΜΑ». Μέσα από video και φωτογραφικό υλικό, μας παρουσίασαν την επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάρτιο από 1,500 μαθητές ιταλικών σχολείων στο πλαίσιο του «Φεστιβάλ Φιλοσοφίας στην Αρχαία Ελλάδα» που συνδιοργανώθηκε με το «ΔΙΑΖΩΜΑ» και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης, αλλά και για τις επισκέψεις τους σε αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας, της Επιδαύρου και των Μυκηνών.
Από το Βέλγιο, η διευθύντριά του Οργανισμού Euphrosyne, κ. Νathalie Βries και η συνεργάτιδά της και πρόεδρος του οργανισμού ARTEX, κ. Στέλλα Σπαντιδάκη παρουσίασαν το project “Lysistrata – A Thread Through Time”, που επιχειρεί, μέσα από διεπιστημονική έρευνα, την τρισδιάστατη εικονική αναπαράσταση αρχαίων ελληνικών θεατρικών κοστουμιών.
Η φοιτήτρια Κλασικών Σπουδών και Ιστορίας της Τέχνης, του Πανεπιστημίου Yale και πρέσβειρα του Διαζώματος στις ΗΠΑ για το αρχαίο θέατρο Σπάρτης, κ. Δάφνη Martin παρουσίασε το πρόγραμμα «Αγκαλιάζουμε τα μνημεία μας στη Σπάρτη», που έχει σχεδιάσει στο πλαίσιο των σπουδών της και που είναι σε εξέλιξη αυτό το διάστημα στην Σπάρτη.
Ο κ. Σωκράτης Μεχτερίδης, υπεύθυνος ψηφιακών έργων και εθελοντής του Διαζώματος, παρουσίασε για πρώτη φορά στο κοινό τη συμμετοχική πλατφόρμα Generation D –Education Programs and Activities, που σχεδίασε και είναι εδώ και λίγες ημέρες στον αέρα. Η πλατφόρμα φιλοξενεί τα προφίλ 58 σχολείων, καθώς και τις εκπαιδευτικές τους δράσεις που υλοποιούνται σε συνεργασία με το «ΔΙΑΖΩΜΑ».
Η υπεύθυνη για τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Σωματείου, η εκπαιδευτικός, κ. Μαίρη Μπελογιάννη μίλησε για την προσπάθεια που επιχειρείται πλέον για τη συμμετοχή στις παραπάνω δράσεις, που φιλοξενούνται στην πλατφόρμα και σχολείων από το εξωτερικό. Ενημέρωσε επίσης το κοινό για τη πολυσχιδή δράση του Σωματείου σε εκπαιδευτικές δράσεις. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε σύνδεση μέσω skype με τον κ. Peter Alging, καθηγητή στο σχολείο Ektorpsringens στη Σουηδία και συμφώνησαν στην έναρξη της συνεργασίας από το νέο σχολικό έτος.
Στη συνέχεια, οι καθηγητές της Ιωνιδείου Σχολής, Γιάννης Παραράς, Ευαγγελία Μακρή και Χαρά Μπαλτά και οι μαθητές τους προχώρησαν σε μια πολύ όμορφη παρουσίαση της εκπαιδευτικής δράσης «Υιοθεσία αρχαίων θεάτρων. Μαθητές ξεναγούν μαθητές στα αρχαία θέατρα» που με υποδειγματικό τρόπο υλοποίησαν συμμετέχοντας στο εργαστήριο που οργανώθηκε στο βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Πατάκη σε συνεργασία με το Διάζωμα. Στο τέλος, πρόσφεραν ως δώρο στον πρόεδρο του Διαζώματος, κ. Σταύρο Μπένο, το εκπαιδευτικό παιχνίδι που σχεδίασαν με τίτλο «θεατρόπολις».
Μια επίσης ενδιαφέρουσα στιγμή της εκδήλωσης υπήρξε η παρουσίαση της βραβευθείσας εργασίας εξαμήνου του Προγράμματος Επιστημών της Αγωγής και της Εκπαίδευσης του Ο.Π.Α., με θέμα «Πρόβλεψη και προτάσεις αξιοποίησης του Αρχαιολογικού Πάρκου του Ορχομενού Βοιωτίας στην οικονομία και την κοινωνία της περιοχής», από την ομάδα εργασίας που την εκπόνησε. Η επιχειρηματική πρόταση που παρουσίασαν οι προπτυχιακοί φοιτητές Ανδρομάχη Τουμανίδου, Ελευθερία Τσε, Γιώργος Γιαλός, Ζωή Πλωμαρίτη και Βάγια Ισκάκη εντυπωσίασε το κοινό. Προηγήθηκε χαιρετισμός από την επιστημονική υπεύθυνη του Προγράμματος, δρ. Βασιλική Μπρίνια.
Η τρίτη ενότητα της εκδήλωσης αφορούσε την Υιοθεσία των Αρχαίων θεάτρων
Για τη σπουδαία χορηγία του Ιδρύματος J.M. Kaplan Fund της Νέας Υόρκης, στα αρχαία θέατρα Λάρισας και Σπάρτης μίλησε η αρχαιολόγος του Διαζώματος, κ. Μαρία Σοφικίτου και ακολούθησε χαιρετισμός μέσω video από τον Program Director του Ιδρύματος, κ. Will Raynolds.
Στο τέλος της εκδήλωσης, ο διευθυντής της Μ.Κ.Ο MeetCulture, κ. Kevin Miao, εξέφρασε το θαυμασμό του για το έργο του Διαζώματος και χάρισε στον πρόεδρο του Διαζώματος, κ. Σταύρο Μπένο, ένα βιβλίο που έχει συγγράψει ο ίδιος στην κινεζική γλώσσα για τον ελληνικό πολιτισμό.
To συντονισμό της 4ης Συνάντησης του Άνω Διαζώματος είχε η κ. Ελένη Δουνδουλάκη, Θεατρολόγος και Σύμβουλος Πολιτιστικής Διαχείρισης.
Το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» ευχαριστεί θερμά τις Εκδόσεις ΚΕΡΚΥΡΑ – ECONOMIA για τη φιλοξενία, καθώς και την εταιρεία ΒΙΚΟΣ Α.Ε. για τη σταθερή υποστήριξή της όλα αυτά τα χρόνια.
Μπορείτε να δείτε φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση στο σύνδεσμο που ακολουθεί:
Φωτορεπορτάζ Φώτης Κουτρουμπής, εθελοντής του Σωματείου Διάζωμα