Το Ίδρυμα Μποδοσάκη παρουσιάζει το Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνία των Πολιτών στην Ελλάδα
Η κλιματική κρίση στο επίκεντρο της 7ης συνάντησης του Άνω Διαζώματος
«ΔΕΣΜΟΙ. Χαρτογραφώντας ιστορίες που μας συνδέουν με τον Έβρο» – Ένα νέο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τον Έβρο
3ο Διεθνές Συνέδριο Αρχαίας Ελληνικής και Βυζαντινής Τεχνολογίας
Passion/Πάθος: Το 4o Musikaloy Festival
Την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024, στο Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο της Αίγινας, πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία οι εργασίες της 3ης Επιτροπής Παρακολούθησης για την πρόοδο του Προγράμματος «Αττική» 2021-2027.
Τις εργασίες άνοιξε ο Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος «Αττική» 2021 – 2027, κ. Νίκος Χαρδαλιάς παρουσία εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στις εργασίες συμμετείχε και η Υπουργός Πολιτισμού, κ. Λίνα Μενδώνη, η οποία με μαγνητοσκοπημένο χαιρετισμό, αναφέρθηκε στην αναπτυξιακή διάσταση των εκτελούμενων έργων πολιτισμού μέσω ΕΣΠΑ.
Σημαντική στιγμή για το «ΔΙΑΖΩΜΑ», υπήρξε η ειδική αναφορά του εκπροσώπου της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Carsten Rasmussen, ο οποίος εξήρε την προσφορά του Σωματείου για την αφοσίωση και αποτελεσματικότητα που το διακρίνουν στην ανάπτυξη δικτύων πολιτισμού και ολιστικών προγραμμάτων πολιτιστικού τουρισμού στις Περιφέρειες της χώρας.
Η Στρατηγική Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (Ο.Χ.Ε.) για τον τομέα του πολιτισμού, η πρόσκληση της οποίας αναμένεται τον επόμενο μήνα, αντιστοιχεί σε μια θεματική Ο.Χ.Ε., κεντρικό κομμάτι της οποίας είναι το Πρόγραμμα «Τριλογία της Αττικής: Αθήνα, Ελευσίνα, Λαύριο» που έχει προτείνει το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ». Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε με παρέμβασή του, ο πρόεδρος του Σωματείου, κ. Σταύρος Μπένος, πρόκειται για ένα ολιστικό πρόγραμμα πολιτιστικού τουρισμού, που αξιοποιεί το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων και μέσα από ένα ισχυρό αφήγημα, συνδέει όλους τους πόρους της Περιφέρειας Αττικής σε ένα ενιαίο προϊόν. Το Πρόγραμμα υποστηρίζουν επτά Εταιρικά Μέλη του Διαζώματος: AEGEAN airlines, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ, ΤΣΙΜΕΝΤΑ ΤΙΤΑΝ, ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Ίδρυμα J.M. Kaplan, που με τις χορηγίες τους χρηματοδοτούν την υλοποίηση κρίσιμων έργων και δράσεων που θα εξασφαλίσουν την λειτουργικότητα της παραπάνω πολιτιστικής διαδρομής.
Το Περιφερειακό Πρόγραμμα «Αττική» 2021 – 2027 χρηματοδοτεί τουλάχιστον 300 έργα συνολικού προϋπολογισμού 440.582.434 ευρώ συμβάλλοντας στην αναπτυξιακή πορεία της Περιφέρειας Αττικής. Ειδικότερα, η Περιφέρεια έχει εξασφαλίσει κατά την τρέχουσα προγραμματική περίοδο χρηματοδότηση άνω του 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, αυξημένη κατά 54% σε σχέση με την προηγούμενη.
Μπορείτε στη συνέχεια να δείτε αποσπάσματα από την 3η Επιτροπή Παρακολούθησης προόδου του Προγράμματος «Αττική» 2021-2027:
Λίγα λόγια για το Πρόγραμμα «Τριλογία της Αττικής: Αθήνα, Ελευσίνα, Λαύριο»:
Η Tριλογία της Αττικής είναι μία ισχυρή και πρωτότυπη αφήγηση που «φωτίζει» τη σύνθετη και την πολυεπίπεδη πραγματικότητα της Αθήνας της κλασικής περιόδου. Η πολιτιστική αυτή διαδρομή θα αποκαθιστά τη σύνδεση που είχε η πόλη της αρχαίας Αθήνας με το Ιερό της Ελευσίνας, και το Λαύριο με τα ορυχεία αργύρου. Τα αρχαιολογικά πάρκα της Ελευσίνας και του Θορικού (Λαυρίου) σε συνδυασμό με τα κύρια μνημεία και μουσεία της Αθήνας (Ακρόπολη, Μουσείο Ακρόπολης, Αγορά, Πνύκα, Διονυσιακό θέατρο, στοά Ευμένους, Ηρώδειο, Αρχαιολογικό Μουσείο) αποτελούν μια ενότητα που αναδεικνύει τις βασικές πτυχές της αρχαίας Αθήνας: η Ελευσίνα (Τελεστήριο) και η Ιερά Οδός αναδεικνύουν τη μυθική, θεολογική, μυητική διάσταση, τα μνημεία της Αθήνας την πολιτική, δημοκρατική και πολιτιστική διάσταση και το Λαύριο, με τα ορυχεία αργύρου, την τεχνολογική και οικονομική διάσταση που χρηματοδότησε τα μεγάλα μνημεία, την πολιτική και στρατιωτική ισχύ της Αθηναϊκής Δημοκρατίας. Το πρόγραμμα επομένως θα στοχεύει στην ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, στη διάχυση των επισκεπτών και στην μετατροπή της Αθήνας από πέρασμα σε προορισμό. Ειδικότερα, το πρόγραμμα στοχεύει στο σχεδιασμό επώνυμων τουριστικών προϊόντων/εμπειριών, που θα εμπλουτίζουν τις δυνατότητες για προσέλκυση τουριστικής ζήτησης ειδικών ενδιαφερόντων, εν προκειμένω πολιτιστικών, και θα ευνοούν τον τουρισμό της Αττικής, όχι μόνο χρονικά (επέκταση-σταθεροποίηση της τουριστικής περιόδου σε 12μηνο), αλλά και θεματικά (διαφοροποίηση ζήτησης, αύξηση του τμήματος ζήτησης πολιτιστικού τουρισμού) και χωρικά (διεύρυνση του φάσματος και των σημείων ενδιαφέροντος της Αττικής και των επί μέρους προορισμών της).
Οι μελέτες του προγράμματος της Τριλογίας που έχουν ανατεθεί από το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» είναι οι εξής:
1. Master Plan για την Πολιτιστική Διαδρομή Λαύριο – Αθήνα- Ελευσίνα (Τριλογία Της Αττικής).
2. Ψηφιακή Στρατηγική για τον Πολιτισμό, Οδηγός για τη χρήση των τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας στο χώρο του Πολιτισμού.
3. Στρατηγικός σχεδιασμός marketing για την τουριστική ανάδειξη της Πολιτιστικής Διαδρομής Λαύριο – Αθήνα – Ελευσίνα.
4. Συγκοινωνιακή Μελέτη Πολιτιστικής Διαδρομής «Τριλογία της Αττικής».
5. Συγκοινωνιακή Μελέτη Πολιτιστικής Διαδρομής «Τριλογία της Αττικής, Σύνδεση και Σήμανση των 3 πόλων της Πολιτιστικής Διαδρομής “Τριλογία της Αττικής”», που περιλαμβάνει δύο υποέργα: Α΄ υποέργο: «Συγκοινωνιακή Σύνδεση με Λεωφορειακές Γραμμές των Πόλων της Πολιτιστικής Διαδρομής “Τριλογία της Αττικής”», Β΄ υποέργο: «Πληροφοριακή Σήμανση Σημείων Ενδιαφέροντος “Τριλογίας της Αττικής” για Πεζούς και Ποδηλάτες».
6. Μελέτη «Παραδειγματικά Έργα Αναπλάσεων Οδών στους Πόλους της Πολιτιστικής Διαδρομής “Τριλογία της Αττικής” Λαύριο και Ελευσίνα, Β’ Υποέργα: α) Ανάπλαση Οδών Περικλέους, Αθ. Στάθη και τμημάτων σύνδεσης αυτών στην Ελευσίνα, β) Ανάπλαση Οδού Μίκη Θεοδωράκη πέριξ του μνημείου της Γαλλικής Μεταλλευτικής Σκάλας στο Λαύριο».
Δείτε περισσότερα:
Φωτογραφικό υλικό σε υψηλή ανάλυση, στον σύνδεσμο https://we.tl/t-cbQEw1DtwT (πηγή: Περιφέρεια Αττικής)