Καλαμάτα: Από την Ανασυγκρότηση στην Πρωτοπορία
Όταν η καινοτομία συναντά την αγάπη για τον τόπο: Η επιτυχία της Εβροφάρμα φωτίζει τον Έβρο
Να σας τα πούμε; Τα Διαζωματικά Κάλαντα και το Ημερολόγιο Εκδηλώσεων για το 2025
Πρόσκληση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο διαγωνιστικό μέρος του προγράμματος «Ακούμε τους Νέους 2025»
«ΕΒΡΟΣ-ΜΕΤΑ». Ξεκινά η υλοποίηση της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης του Έβρου
Πηγή: parathyro.politis.com.cy
Με δύο ομιλίες από την Ανθή Αντωνιάδου και τον Σταύρο Ιωάννη Μπένο, μία έκθεση κοστουμιών και μία παράσταση ανοιχτή στο κοινό, ο ΘΟΚ γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου
Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου γιορτάζει την Παγκόσμια Μέρα Θεάτρου όπως ορίστηκε η 27η Μαρτίου, με μια εκδήλωση που περιλαμβάνει δύο ομιλίες και μια έκθεση στο κτήριο ΘΟΚ.
Πρώτη ομιλίτρια θα είναι η ηθοποιός και αρχαιολόγος Ανθή Αντωνιάδου η οποία θα μιλήσει για τα Αρχαία Θέατρα.
Θα ακολουθήσει ομιλία του Σταύρου Ιωάννη Μπένου, Προέδρου του Σωματείου Διάζωμα στην Ελλάδα που στόχο έχει την ανάδειξη και την καθολική προστασία μιας ξεχωριστής κατηγορίας μνημείων, των αρχαίων χώρων θέασης και ακρόασης. Ο κ. Μπένος διετέλεσε Υπουργός Πολιτισμού, Υπουργός Αιγαίου και Υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης της Ελλάδας στις κυβερνήσεις Σημίτη.
Την εκδήλωση θα χαιρετήσει η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΘΟΚ Αντιγόνη Αθηαινίτη.
Στο χώρο του φουαγιέ, θα εκτίθενται κοστούμια και αφίσες Αρχαίου Δράματος από παραστάσεις του ΘΟΚ.
Ανοιχτή παράσταση για το κοινό
Στο πλαίσιο των εορτασμών για την Παγκόσμια Μέρα Θεάτρου, ο ΘΟΚ θα δώσει μια παράσταση για το κοινό με δωρεάν είσοδο σε μια από τις τρέχουσες παραγωγές του. Δεν έχει ανακοινωθεί ποια θα είναι αυτή η παράσταση και πότε, ωστόσο λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σύντομα.
Οι παρουσιάσεις στις 27 Μαρτίου
Ένα ταξίδι στην ιστορία της θεατρικής αρχιτεκτονικής στην Κύπρο, κυριότερα μέσα από την αναλυτική τεκμηρίωση των σωζόμενων Αρχαίων Θεάτρων της Κύπρου, με βάση τα αρχαιολογικά ευρήματα, τις φιλολογικές και επιγραφικές μαρτυρίες.
Μέσα από τη συνολική μελέτη των Αρχαίων Θεάτρων που εντοπίστηκαν στην Κύπρο διαφαίνεται ο χαρακτήρας της κυπριακής κοινωνίας και ότι το κυπριακό κοινό απολάμβανε το θέατρο και εν γένει το θέαμα από την αρχαιότητα.
Η Ανθή Αντωνιάδου είναι ηθοποιός, αρχαιολόγος. Κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στις Επιστήμες της Αρχαιότητας με πεδίο έρευνας την αρχαιολογία και την ιστορική-κοινωνική διάσταση των Αρχαίων Θεάτρων του ελληνορωμαϊκού κόσμου. Έχει πτυχίο στην Υποκριτική και στην Ιστορία-Αρχαιολογία.
Με γενικό πρόσταγμα «Τα μνημεία στο κέντρο της ζωής» και αξιοποιώντας τα αποτελέσματα της απόλυτης συνέργειας μεταξύ των πολιτών, των φορέων και των θεσμών του κράτους, των χορηγών και των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων, το Σωματείο Διάζωμα σχεδιάζει και προτείνει την υλοποίηση νέων ολιστικών προγραμμάτων πολιτιστικού τουρισμού, στόχος των οποίων είναι αφ’ ενός μεν η ανάδειξη και προστασία των μνημείων, αφ’ ετέρου δε η σύνδεσή τους με την αειφορία και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Ο Σταύρος Ιωάννης Μπένος υπηρέτησε το δημόσιο βίο της Ελλάδας ως Δήμαρχος Καλαμάτας (1979-1990), Βουλευτής (Μεσσηνίας 1990-2004, Β΄ Αθήνας 2004-2007), Υφυπουργός Πολιτισμού στη τελευταία κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου, Υπουργός Πολιτισμού, Υπουργός Αιγαίου και Υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης στις κυβερνήσεις Κώστα Σημίτη.
Είναι Ιδρυτής και Πρόεδρος του Ελληνικού Σωματείου Διάζωμα, για την διατήρηση και ανάδειξη των Αρχαίων Θεάτρων.
+ Στις 27 Μαρτίου στις 19:00 στο κτήριο ΘΟΚ. Είσοδος ελεύθερη. Κρατήσεις τηλ. 77772717, Τρίτη με Κυριακή 10:00-13:30 και 16:00-18:00.