Πρόσκληση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο διαγωνιστικό μέρος του προγράμματος «Ακούμε τους Νέους 2025»
«ΕΒΡΟΣ-ΜΕΤΑ». Ξεκινά η υλοποίηση της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης του Έβρου
ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ: Επελέγη ο ανάδοχος για τον νέο μεγάλο οδικό άξονα Στροφυλιά – Ιστιαία
ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ: Ξεκίνησε η αναδάσωση με μαύρη πεύκη για το Νέο Δάσος στην περιοχή αρμοδιότητας του Δασαρχείου Λίμνης
Το Ίδρυμα Μποδοσάκη παρουσιάζει το Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνία των Πολιτών στην Ελλάδα
Την Κυριακή 21 Απριλίου 2024 πραγματοποιήθηκαν στο Πνευματικό Κέντρο της Καλαμάτας η Γενική Συνέλευση των μελών και οι αρχαιρεσίες της Εταιρείας Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών (ΕΜΑΣ). Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΜΑΣ αναδείχθηκε η κα Ευγενία (Εύη) Λαμπροπούλου, αρχαιολόγος και επι σειρά ετών επόπτρια-αρχαιολόγος των ανασκαφικών και αναστηλωτικών εργασιών σε διάφορους τομείς και μνημεία του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Μεσσήνης υπό τη διεύθυνση του αείμνηστου καθηγητή, Πέτρου Γ. Θέμελη.
Τo Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΜΑΣ απαρτίζουν, ακόμη, οι κ.κ.: Ανδρέας Ηλ. Σαρρής (γραμματέας), Σταύρος Μπένος (αντιπρόεδρος), Κωνσταντίνος Τσαπόγας (ταμίας), και Δημήτριος Μπαλόπουλος (αναπληρωτής γραμματέας).
Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για την ΕΜΑΣ, καθώς το νέο Διοικητικό Συμβούλιο καλείται να δώσει συνέχεια στην ανεκτίμητη κληρονομιά που άφησε ο Πέτρος Θέμελης, ως ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες αρχαιολόγους και ως ο άνθρωπος που ανέδειξε τον Αρχαιολογικό Χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης σε πρότυπο αρχαιολογικό – οικολογικό πάρκο.
Το Υπουργείο Πολιτισμού υποστηρίζει με θέρμη τη συνέχιση του έργου της ΕΜΑΣ και έχει προχωρήσει ήδη στη σύναψη Μνημονίου Συνεργασίας με την ΕΜΑΣ για το έργο «Προστασία, συντήρηση και βιώσιμη ανάπτυξη του Αρχαιολογικού Χώρου της Αρχαίας Μεσσήνης». Αντικείμενο της παραπάνω συνεργασίας, σύμφωνα με το Μνημόνιο Συνεργασίας, είναι η προώθηση του συνόλου των ενεργειών που απαιτούνται, ώστε αφενός ο χαρακτηρισμένος αρχαιολογικός χώρος με τα μνημεία του, αλλά και ο περιβάλλων χώρος του μουσείου, να παραμείνουν καθαροί, επισκέψιμοι και ευπρεπισμένοι, αφετέρου με την εξασφάλιση της χρηματοδότησης μελετών που αφορούν στη συντήρηση και αποκατάσταση μνημείων του αρχαιολογικού χώρου να συμβάλει στην προστασία και μνημειακότητα της αρχαίας πόλης.
Λίγα λόγια για την Εταιρεία Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών (ΕΜΑΣ):
Η ΕΜΑΣ είναι ένα μη κερδοσκοπικό νομικό πρόσωπο και πορίζεται τα ποσά για την επίτευξη των σκοπών της από δωρεές, χορηγίες τρίτων και συνδρομές. Κατά τη διάρκεια της ύπαρξής της, συνέβαλε ουσιαστικά, στο ανασκαφικό και αναστηλωτικό πρόγραμμα της Αρχαιολογικής Εταιρείας, υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή Πέτρου Θέμελη. Σήμερα, επιθυμεί να συμβάλει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στη φροντίδα, συντήρηση και διατήρηση του Αρχαιολογικού Χώρου της Αρχαίας Μεσσήνης.
Η διαχειριστική στρατηγική του Αρχαιολογικού Χώρου της Αρχαίας Μεσσήνης βασίστηκε σε διακριτά στάδια, σύμφωνα με τους ισχύοντες διεθνείς κανόνες, σε κάθε διαδικασία αποκάλυψης, συντήρησης, αναστήλωσης και ανάδειξης των υλικών κατάλοιπων του παρελθόντος. Η λειτουργία του μνημειακού συνόλου της Αρχαίας Μεσσήνης και η «κοινωνικοποίησή» του, έχουν προσφέρει σημαντικές δυνατότητες τοπικής ανάπτυξης, τόνωση του ενδιαφέροντος της τοπικής κοινωνίας για την πολιτιστική της κληρονομιά και εγγύηση ότι αυτή η κληρονομιά θα κρατήσει τη δυναμική της για τις επόμενες γενιές μέσα στο πνεύμα της αειφόρου ανάπτυξης.