Στρατηγικό σχέδιο ενοποίησης και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της Ερέτριας
Θωράκιση του αρχαιολογικού χώρου και του Mουσείου της Αρχαίας Μεσσήνης από πυρκαγιά
ΥΠΠΟ: Σχέδιο ενοποίησης και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της Ερέτριας
Τίτλος: Έγκριση από τον Περιφερειάρχη της Δυτικής Μακεδονίας της επικαιροποιημένης Στρατηγικής και του Επιχειρησιακού Σχεδίου Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) Λιμνών και Ποταμών Δυτικής Μακεδονίας.
Έγκριση της Στρατηγικής «Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) Διαδρομής Πολιτισμού – Τουρισμού στη Θεσσαλία»
Στον Έβρο και συγκεκριμένα στην Ορεστιάδα, την Πέμπτη 3/10/2024, σηματοδοτήθηκε η έναρξη μιας νέας εποχής, καθώς ανακοινώθηκαν τα κυβερνητικά μέτρα που ολοκληρώνουν το Στρατηγικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης του Έβρου – «ΕΒΡΟΣ ΜΕΤΑ».
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ένα πακέτο μέτρων που θα βελτιώσουν τις υποδομές, την οικονομία και την κοινωνική συνοχή του Έβρου, προσφέροντας ευκαιρίες για τον πληθυσμό και τον πρωτογενή τομέα.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, τοποθετήθηκαν αιρετοί της περιοχής, υπουργοί και στελέχη της κυβέρνησης, οι οποίοι παρουσίασαν τα βασικά σημεία του προγράμματος ανασυγκρότησης του Έβρου, το οποίο επεξεργάζεται και εκπονεί, εδώ και ένα χρόνο, η ειδική επιτροπή που συστάθηκε πέρσι, μετά τις φωτιές. Συνολικά, εξαγγέλθηκαν έργα και παρεμβάσεις περίπου 2,9 δισ. ευρώ που θα γίνουν στον Έβρο μέχρι το 2030.
Ο κ. Σταύρος Μπένος, Πρόεδρος του Διαζώματος, υπογράμμισε τη σημασία της διαρκούς διαβούλευσης με τους πολίτες και τους τοπικούς φορείς για τη διαμόρφωση ενός σχεδίου που να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της περιοχής. «Το ταξίδι αυτό ξεκίνησε από τα όνειρα και τις ελπίδες των ανθρώπων του Έβρου», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Τόνισε επίσης την επείγουσα ανάγκη για την έκδοση της πρόσκλησης για την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (Ο.Χ.Ε.) εντός του Οκτωβρίου και τη σύσταση αμέσως μετά της Τοπικής Ομάδας, αναγκαίας για την παρακολούθηση της τήρησης της Στρατηγικής και την ωρίμανση των έργων. Τόνισε ότι το παράδειγμα της Βόρειας Εύβοιας αποτελεί οδηγό για την αναπτυξιακή πορεία του Έβρου. Η εμπειρία αυτή από τη Βόρεια Εύβοια, που έγινε ο Εφαρμοστικός Οδηγός του ΕΣΠΑ 2021-2027, είναι ανεκτίμητη και εφαρμόζεται με ταχύτητα και στον Έβρο.
Ο ρόλος του Διαζώματος υπήρξε καθοριστικός στην ανάπτυξη του Masterplan* για τον Έβρο. Μέσα από μία στενή συνεργασία με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Διάζωμα αποτέλεσε τη γέφυρα που συνδέει την τοπική κοινωνία με την κεντρική κυβέρνηση, εξασφαλίζοντας τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα.
Ο Έβρος σήμερα μπαίνει σε μια νέα εποχή, με πρωτοβουλίες που φέρνουν ανάπτυξη, ευημερία και κοινωνική συνοχή. Το πρόγραμμα “Έβρος Μετά” σηματοδοτεί ένα μέλλον γεμάτο ελπίδα και προοπτικές για την περιοχή και τους κατοίκους της.
Διαβάστε Αναλυτικό Ρεπορτάζ στη ΓΝΩΜΗ
*Το Masterplan για την Αναπτυξιακή Προοπτική της περιοχής του Έβρου εκπονείται από την Εταιρία Συμβούλων ΕΤΑΜ Α.Ε. και έχει χρηματοδοτηθεί από τα ακόλουθα Εταιρικά Μέλη του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ»: Κοινωφελές Ίδρυμα Ι. Σπύρου Λάτση, Ίδρυμα Μποδοσάκη, Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, COSMOTE A.E..