Το Ίδρυμα Μποδοσάκη παρουσιάζει το Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνία των Πολιτών στην Ελλάδα
Η κλιματική κρίση στο επίκεντρο της 7ης συνάντησης του Άνω Διαζώματος
«ΔΕΣΜΟΙ. Χαρτογραφώντας ιστορίες που μας συνδέουν με τον Έβρο» – Ένα νέο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τον Έβρο
3ο Διεθνές Συνέδριο Αρχαίας Ελληνικής και Βυζαντινής Τεχνολογίας
Passion/Πάθος: Το 4o Musikaloy Festival
Τη σχολική χρονιά 2016-2017 στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Νοιάζομαι και Δρω» οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Αδάμαντα Μήλου ασχολήθηκαν με το αρχαίο θέατρο της Μήλου και υλοποίησαν τη δράση «Υιοθεσία αρχαίων θεάτρων. Μαθητές ξεναγούν μαθητές στα αρχαία θέατρα».
Οι μαθητές, αφού μελέτησαν την ιστορία της αρχαίας πόλης της Μήλου, ετοίμασαν μια πρωτότυπη ξενάγηση. Οι πρωταγωνιστές της Ιστορίας ζωντάνεψαν και αφηγήθηκαν στιγμές από την ιστορία της αρχαίας πόλης, του αρχαίου θεάτρου και του αγάλματος της Αφροδίτης της Μήλου.
Η ξενάγηση αυτή βασίστηκε στις αρχές του μουσειακού θεάτρου. Οι ηθοποιοί, σε κάθε σταθμό της διαδρομής, ζωντάνεψαν μια εποχή ενσαρκώνοντας χαρακτήρες, πραγματικούς ή φανταστικούς, που μιλάνε από τη δική τους σκοπιά για την εποχή στην οποία ζουν και το κοινό ήταν σαν να βρίσκεται σε ένα ταξίδι στον χρόνο.
Ξεναγήθηκαν οι συμμαθητές των παιδιών, οι μαθητές του Γυμνασίου της Μήλου και φιλοξενούμενοι μαθητές από το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Τυφλών Καλλιθέας Αττικής. Οι μαθητές κατασκεύασαν ανάγλυφες μακέτες ή κρατούσαν αντικείμενα που παρήγαγαν ήχο, ώστε να είναι η ξενάγηση πιο φιλική σε άτομα με προβλήματα όρασης.
Συγκινητικό ήταν και το πόσο δεκτικά ήταν τα παιδιά στα αγγίγματα των ξεναγούμενων, ώστε να έχουν μια πιο πλήρη εικόνα στοιχείων, όπως η ενδυμασία των ηθοποιών- ξεναγών.
Συμπληρωματικά, οι μαθητές έγραψαν μια «μικρή ιστορία του αρχαίου θεάτρου», την οποία οι εκπαιδευτικοί μετέγραψαν σε γραφή Braille και το σχολείο την προσέφερε στους φιλοξενούμενούς του, εκπαιδευτικούς και μαθητές, από το Ειδικό Σχολείο της Καλλιθέας.
Η ξενάγηση βιντεοσκοπήθηκε και χαρίστηκε στο Δήμο Μήλου, για την περαιτέρω προβολή του αρχαίου θεάτρου και την προώθηση των δράσεων του Διαζώματος.
Στο τέλος της σχολικής χρονιάς, παρουσιάσαμε τη θεατρική παράταση «Όρνιθες» του Αριστοφάνη στο αρχαίο θέατρο και ξεναγήσαμε για ακόμα μια φορά τους θεατές, κατά τη διαδρομή τους στην αρχαία πόλη.
Ολόκληρη η ξενάγηση βρίσκεται στο διαδίκτυο στη διεύθυνση:
Μαθητές- ξεναγοί στο αρχαίο θέατρο Μήλου
Γιάννης Παναγιώτου
Διευθυντής Δημοτικού Σχολείου Αδάμαντα Μήλου