Ν. Φαρμάκης: «Πρωτοποριακή Χωρική Επένδυση η ‘Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού Αιτωλοακαρνανίας’»
«ΚΥΝΗΓΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ» – Παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Λασκαράκη στον Ιανό
Καλαμάτα: Από την Ανασυγκρότηση στην Πρωτοπορία
Όταν η καινοτομία συναντά την αγάπη για τον τόπο: Η επιτυχία της Εβροφάρμα φωτίζει τον Έβρο
Να σας τα πούμε; Τα Διαζωματικά Κάλαντα και το Ημερολόγιο Εκδηλώσεων για το 2025
Oικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
«Σ’ όλους τους τόπους κι αν γυρνώ μόνον ετούτον αγαπώ!»
Οδυσσέας Ελύτης
Καινοτόμος Δράση «Εκπαίδευση, Επιχειρηματικότητα και Πολιτισμός»: Συνεργασία του ΟΠΑ με το σωματείο Διάζωμα, το περιοδικό Ξενοφών και την Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του ΟΠΑ
Προτάσεις αξιοποίησης του πολιτιστικού αποθέματος της Ελευσίνας ως πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2023: Δράσεις για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022
Ο πολιτισμός αποτελεί βασική προτεραιότητα του Προγράμματος Σπουδών στις Επιστήμες της Αγωγής και της Εκπαίδευσης του ΟΠΑ. Ιδιαίτερα, η ενασχόληση των υποψήφιων εκπαιδευτικών με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό έχει κριθεί ως απαραίτητη λόγω των αξιών και των μηνυμάτων που απορρέουν από τον ανθρωποκεντρισμό του, ο οποίος περιορίζει τον ατομικισμό και προωθεί την αρμονική συνεργασία και ενσωμάτωση του ανθρώπου στην κοινωνία.
Για το έτος 2021-2022 έχουν σχεδιαστεί από την Δρ Β. Μπρίνια, επιστημονική υπεύθυνη του Προγράμματος Σπουδών στις Επιστήμες της Αγωγής και της Εκπαίδευσης, μια σειρά επιμορφωτικών δράσεων και συναντήσεων στο πλαίσιο της καινοτόμου δράσης «Επιχειρηματικότητα, Εκπαίδευση και Πολιτισμός» σε συνεργασία με το σωματείο Διάζωμα και την ομάδα του D HUB, το περιοδικό Ξενοφών και τη Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του ΟΠΑ (ACEin). Το Διάζωμα είναι ένα σωματείο τα μέλη του οποίου έχουν θέσει ως επίκεντρο του ενδιαφέροντός τους τη συμβολή στην ανάδειξη των μνημείων φύσης και πολιτισμού και την ένταξή τους στο κέντρο της ζωής, της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης. Το Πρόγραμμα Σπουδών στις Επιστήμες της Αγωγής και της Εκπαίδευσης του ΟΠΑ είναι επιστημονικά αρωγός σε αυτή την προσπάθεια του Διαζώματος.
Η Ελευσίνα, η οποία το 2023 θα αποτελέσει την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, διαθέτει ένα σημαντικό πολιτιστικό απόθεμα. Στα αρχαία χρόνια το ιερό της υπήρξε ένα από τα σπουδαιότερα λατρευτικά κέντρα του αρχαίου κόσμου. Στα νεότερα χρόνια το πολιτιστικό της απόθεμα περιλαμβάνει φεστιβάλ, λαογραφικούς συλλόγους από όλα τα μέρη της Ελλάδας, πολίτες που δραστηριοποιούνται στον καλλιτεχνικό και δημιουργικό χώρο γενικότερα.
Οι επιμορφωτικές δράσεις που έχουν σχεδιαστεί για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 αφορούν το σχέδιο εργασίας (project) με προτάσεις αξιοποίησης του πολιτιστικού αποθέματος της Ελευσίνας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2023. Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα αποτελεί μια ευκαιρία διεθνούς προβολής του Ελληνικού Πολιτισμού και σημαντικών αλλαγών στην πόλη της Ελευσίνας, η οποία μπορεί να μεταμορφωθεί, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που της προσφέρονται, στο επίπεδο των πολιτιστικών υποδομών, της λειτουργίας της πόλης, της αξιοποίησης του παραλιακού μετώπου και της ανάπτυξης του τουρισμού. Οι επιμορφωτικές αυτές δράσεις απαρτίζονται από τα παρακάτω μέρη:
Το πρώτο μέρος των επιμορφωτικών δράσεων σχετικά με την Ελευσίνα και την ιστορικότητα του αρχαιολογικού χώρου ξεκίνησε την Παρασκευή 21/1/2022 με εισηγητή τον Δρα Τάκη Μαστραντώνη, εθελοντή του Σωματείου Διάζωμα και συνομιλήτριες τη Δρα Μαίρη Μπελογιάννη, εθελόντρια και υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Διαζώματος και την κα Γεωργία Μανωλοπούλου, Φιλόλογο-Μουσειολόγο, Υπεύθυνη Διοργάνωσης Επικοινωνιακών και Εκπαιδευτικών δράσεων, Εκθέσεων και Πολιτιστικών διαδρομών στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας και σε Αρχαιολογικούς χώρους της Αχαΐας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού/Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας, εθελόντρια του Σωματείου Διάζωμα και μέλος του ΔΣ.
Το δεύτερο μέρος των επιμορφωτικών δράσεων που αφορούσε στα θέματα των εργασιών τις οποίες θα εκπονήσουν οι φοιτητές/τριες σχετικά με την Ελευσίνα ως πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2023, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 11/3/2022. Οι φοιτητές/τριες συζήτησαν για την αξιοποίηση των αρχαίων μνημείων της Ελευσίνας με την Δρ Β. Μπρίνια και τον κ. Γ. Τζήρο, Οικονομολόγο-Εκπαιδευτικό βραβευμένο για την νεανική επιχειρηματικότητα στην Ευρώπη.
Την Παρασκευή 18/03/2021 έλαβε χώρα η τρίτη σειρά επιμορφωτικών δράσεων σχετικά με την εργασία των φοιτητών που αφορά στις προτάσεις αξιοποίησης του πολιτιστικού αποθέματος της Ελευσίνας. Οι ομιλητές/τριες εστίασαν στην Ελευσίνα ως πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το έτος 2023 και στην ιστορικότητα του αρχαιολογικού χώρου, στην τρέχουσα πραγματικότητα, στη σύνδεση του πολιτιστικού αποθέματος με την τοπική επιχειρηματικότητα και τον πρωτογενή τομέα και σε προτάσεις για εκπαιδευτικές δράσεις. Συγκεκριμένα, την αρχή έκανε η Δρ Μαίρη Μπελογιάννη, εθελόντρια και υπεύθυνη των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του σωματείου Διάζωμα, κάνοντας μια ιστορική επισκόπηση της δράσης του Διαζώματος και των εκπαιδευτικών του προγραμμάτων. Στη συνέχεια, τα μέλη της ομάδας του D HUB που ασχολείται με τα Clusters και τον Φορέα Διαχείρισης και Μάρκετινγκ Προορισμού (DMMO), αναφέρθηκαν στις δράσεις υποστήριξης και προώθησης των πολιτιστικών διαδρομών. Αρχικά, ο κ. Νίκος Στακιάς, MSc Yπεύθυνος στρατηγικού σχεδιασμού σε πολιτιστικά, αθλητικά και εκπαιδευτικά projects, εξοικείωσε τους φοιτητές σχετικά με την ορολογία γύρω από την αγροδιατροφή και τον θεσμό του μεσολαβητή. Συγκεκριμένα, έκανε εισαγωγή στη λειτουργία του φορέα DMMO ο οποίος συμβάλλει σημαντικά στην ενίσχυση της τουριστικής ταυτότητας κάθε περιοχής.
Στη συνέχεια, ο κ. Φώτης Μαραγκός, υπεύθυνος Επικοινωνίας, πραγματοποίησε την παρουσίασή του με τίτλο «Επικοινωνία 4.0», με αφορμή την «τέταρτη» βιομηχανική επανάσταση, όπως χαρακτηρίζεται ο ψηφιακός μετασχηματισμός, εστιάζοντας στους τρόπους με τους οποίους μπορεί να προβληθεί το πολιτιστικό απόθεμα της χώρας. Κλείνοντας, η κ. Ελίνα Αγγέλη, MSc Αρχιτέκτων Μηχανικός και υπεύθυνη υποδομών του D HUB, ενημέρωσε τους φοιτητές για την Πράσινη Χάρτα, έναν ολιστικό οδηγό για τις πόλεις και συζήτησε μαζί τους σχετικά με τη σημασία της αρχιτεκτονικής αρμονίας των πόλεων και τους τρόπους αξιοποίησης των πολιτιστικών χώρων της Ελλάδας.
Οι συγκεκριμένες παρουσιάσεις είχαν σκοπό να λειτουργήσουν ως σημεία αναφοράς και πηγή έμπνευσης για τους φοιτητές του προγράμματος, προκειμένου να αξιοποιήσουν τις ιδέες και τις γνώσεις που έλαβαν στην δημιουργία του επιχειρηματικού τους σχεδίου.
Η επόμενη προγραμματισμένη επιμορφωτική δράση θα γίνει την Παρασκευή 1/4/2022 με εισηγήτρια την κα Γεωργία Μανωλοπούλου, Φιλόλογο-Μουσειολόγο, Υπεύθυνη Διοργάνωσης Επικοινωνιακών και Εκπαιδευτικών δράσεων, Εκθέσεων και Πολιτιστικών διαδρομών στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας και σε Αρχαιολογικούς χώρους της Αχαΐας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού / Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας, εθελόντρια του Σωματείου Διάζωμα και μέλος του ΔΣ, η οποία, μεταξύ άλλων, θα αναφερθεί στην προτεινόμενη από το Διάζωμα Πολιτιστική Διαδρομή «Η Τριλογία της Αττικής: Ελευσίνα – Αθήνα – Λαύριο».
Στο τελευταίο μέρος των επιμορφωτικών δράσεων, σχετικά με τη σύνταξη ενός επιχειρηματικού σχεδίου στον πολιτισμό με στόχο την αειφορία θα υπάρξει συνεργασία των ομάδων των φοιτητών/τριών με το περιοδικό ΞΕΝΟΦΩΝ και την Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας – ACEin του ΟΠΑ, τη Δευτέρα 11/4/2022, τη Δευτέρα 9/5/2022 και τη Δευτέρα 23/5/2022 με εισηγητές τον κ. Γεώργιο Τζήρο και τον Δρ Μάνο Σοφικίτη. Στα εργαστήρια αυτά με εστίαση στην Ελευσίνα θα αναλυθούν τα τεχνικά μέρη ενός επιχειρηματικού σχεδίου και η ανάπτυξή του, ώστε να έχει αειφόρο, κοινωνικό και πολιτιστικό πρόσημο.
Για τη συνέχεια και μέχρι τις 10/6/22, οι φοιτητές κατά ομάδες θα εκπονήσουν με ολιστική και αειφόρο προσέγγιση ένα επιχειρηματικό σχέδιο με προτάσεις αξιοποίησης του αποθέματος της Ελευσίνας. Σκοπός της εργασίας, είναι:
Ενδεικτικές θεματικές:
Τον Ιούνιο, ειδική επιτροπή αξιολόγησης με επικεφαλής την Δρ Βασιλική Μπρίνια, επιστημονική υπεύθυνη της Δράσης και μέλη από το σωματείο Διάζωμα την Δρ Μ. Μπελογιάννη, την κα Γεωργία Μανωλοπούλου και τον Δρ Π. Μαστραντώνη καθώς και τον κ. Γ. Τζήρο εκ μέρους του περιοδικού Ξενοφών, θα επιλέξει τις τρεις καλύτερες εργασίες, οι οποίες θα παρουσιαστούν και θα βραβευτούν με βραβείο και επαίνους σε ειδική εκδήλωση.
Δείτε φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση εδώ