Ν. Φαρμάκης: «Πρωτοποριακή Χωρική Επένδυση η ‘Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού Αιτωλοακαρνανίας’»
«ΚΥΝΗΓΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ» – Παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Λασκαράκη στον Ιανό
Καλαμάτα: Από την Ανασυγκρότηση στην Πρωτοπορία
Όταν η καινοτομία συναντά την αγάπη για τον τόπο: Η επιτυχία της Εβροφάρμα φωτίζει τον Έβρο
Να σας τα πούμε; Τα Διαζωματικά Κάλαντα και το Ημερολόγιο Εκδηλώσεων για το 2025
Δελτίο Τύπου
«Κάνε τη ζωή σου όνειρο και το όνειρό σου, πραγματικότητα»
Αντουάν Ντε Σαιντ Εξυπερύ, 1900-1944
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση με θέμα “Καινοτόμες προσεγγίσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη της πόλης της Ελευσίνας 2023: Επιχειρηματικότητα, Πολιτισμός και Εκπαίδευση”, η οποία έλαβε χώρα το Σάββατο 10/7/21 και ώρα 20:30 στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας. Η εκδήλωση, η οποία συνδιοργανώθηκε από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ), τον Δήμο Ελευσίνας και την Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Ελευσίνας, με την υποστήριξη του Πολιτιστικού Οργανισμού «Ελευσίνα – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2023», είχε ως επίκεντρό της τις προτάσεις των φοιτητών/τριών του Προγράμματος Σπουδών στις Επιστήμες της Αγωγής και της Εκπαίδευσης του ΟΠΑ αναφορικά με την ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος της πόλης της Ελευσίνας ως πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2023.
Πρωταγωνιστές της εκδήλωσης δεν θα μπορούσαν να είναι άλλοι από τους ίδιους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες που κατά τα ακαδημαϊκά έτη 2018/19, 2019/20 και 2020/21 διακρίθηκαν, στο πλαίσιο της δράσης «Εκπαίδευση, Επιχειρηματικότητα & Πολιτισμός» του Προγράμματος, για την ενδελεχή τους έρευνα και την επιστημονική τους μελέτη γύρω από τους κατάλληλους τρόπους αξιοποίησης του πολιτιστικού πλούτου που η πόλη της Ελευσίνας έχει αφήσει ως κληρονομιά στις νεότερες γενιές.
Πιο αναλυτικά, η διακριθείσα εργασία του έτους 2018/19 που αφορά στην αξιοποίηση του Διατηρητέου Βιομηχανικού Συγκροτήματος «Κρόνος» είχε ως εισηγήτρια την κα Ελβίρα Καραγιάννη, η οποία παρουσίασε το καινοτόμο επιχειρηματικό πλάνο της εταιρείας που σχεδίασε η ομάδα της με επωνυμία «Eleusis Factory». Τη δικιά τους οπτική παρουσίασαν επίσης και οι διακριθέντες φοιτητές και φοιτήτριες του έτους 2019/20 Χρήστος Κατσιώνης, Ανδριανή Γκούμα, Αναστασία Γιαρματζιάδη, Ελένη Δεϊμέζη και Δανάη Παντελή, με την ιδέα τους για την επανασύνδεση της αρχαίας Αθήνας με την Ελευσίνα να βρίσκεται στο επίκεντρο των Πολιτιστικών Διαδρομών που προτείνει η εταιρεία τους «Route For You». Τέλος, οι φοιτήτριες Λυδία Αθανασίου, Ιωάννα Κασιμάτη και Βασιλική Συλλαίου ανέλυσαν το όραμά τους για την ανάδειξη του Αρχαιολογικού Χώρου της Ελευσίνας μέσα από ένα σύνολο ποικίλων εκπαιδευτικών δράσεων που προτείνει η εταιρεία τους «ThinkCult Consulting». Σε όλα τα μέλη των ομάδων απονεμήθηκαν τιμητικοί έπαινοι από τη Δρ Μαίρη Μπελογιάννη, μέλος της επιστημονικής ομάδας της δράσης και υπεύθυνης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Διαζώματος, για τις καινοτόμες ιδέες τους και τη μελέτη των ρεαλιστικών δεδομένων τα οποία τα μετουσίωσαν σε βιώσιμες επιχειρηματικές λύσεις για την πόλη της Ελευσίνας.
Εκ μέρους των συνδιοργανωτών, την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Δήμαρχος Ελευσίνας κ. Αργύρης Οικονόμου, ο οποίος εξέφρασε την επιθυμία να συνεργαστεί ο Δήμος Ελευσίνας με το ΟΠΑ για την επιστημονική μελέτη των οικονομικών δυνατοτήτων της πόλης, η Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Ελευσίνας κ. Ζωή Στραϊτούρη και η Διευθύνουσα Σύμβουλος του Πολιτιστικού Οργανισμού “Ελευσίνα 2023 – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης” κ. Μαρία Παναγίδου. Τους φοιτητές και τις φοιτήτριες τίμησε με την παρουσία και με τον χαιρετισμό του και ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης και Βουλευτής Δυτικής Αττικής κ. Γεώργιος Κώτσηρας. Χαιρετισμό, επίσης, απηύθυναν το Κέντρο Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας του ΟΠΑ, τα μέλη της Επιστημονικής Ομάδας της καινοτόμου δράσης «Επιχειρηματικότητα, Εκπαίδευση και Πολιτισμός» του Προγράμματος Σπουδών στις Επιστήμες της Αγωγής και της Εκπαίδευσης του ΟΠΑ, συγκεκριμένα, η Δρ Βασιλική Μπρίνια – Επιστημονική Υπεύθυνη της Δράσης, οι κκ Γεωργία Μανωλοπούλου και Δρ Μαίρη Μπελογιάννη εκ μέρους του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» και ο κ. Γιώργος Τζήρος εκ μέρους του οικονομικού περιοδικού «ΞΕΝΟΦΩΝ», οι οποίοι υπογράμμισαν το υψηλού επιπέδου επιστημονικό πλαίσιο της Δράσης καθώς και την επιτυχία της μέσα στο ΟΠΑ και γενικότερα στον χώρο της επιστημονικής έρευνας του πολιτισμού στην Ελλάδα. Ευχαριστίες, επίσης, εκφράστηκαν από την Δρ Βασιλική Μπρίνια προς τα μέλη της επιστημονικής ομάδας Δρ Παναγιώτη Μαστραντώνη και Δρ Θεόδωρο Μπένο για την εξαιρετική συνεισφορά τους στη Δράση καθώς και προς όλους τους συνεργαζόμενους φορείς.
Με το πέρας των παρουσιάσεων των τριών βραβευμένων εργασιών ο Δρ Thomas Greve με μία σύντομη παρέμβασή του συνεχάρη τις ομάδες για την άριστη δουλειά τους, η οποία εναρμονίζεται πλήρως με τους βασικούς άξονες της μελέτης για το Master Plan του έργου: «Η Τριλογία της Αττικής: Αθήνα – Ελευσίνα – Λαύριο».
Την όμορφη βραδιά ολοκλήρωσε η συζήτηση που ακολούθησε με το κοινό, με τους παρισταμένους να τονίζουν το υψηλό επιστημονικό επίπεδο του Προγράμματος Σπουδών στις Επιστήμες της Αγωγής και της Εκπαίδευσης του ΟΠΑ και των συνεργαζόμενων φορέων καθώς και την ικανότητα των φοιτητών και των φοιτητριών να καινοτομούν, θέλοντας να κάνουν πραγματικότητα το όνειρό τους για μια αναβαθμισμένη εκπαίδευση που θα συνδυάζει αρμονικά την επιχειρηματικότητα με τις αξίες του πολιτισμού.
Με την επικοινωνιακή υποστήριξη
Μπορείτε να δείτε περισσότερες δράσεις στη σελίδα της Generation D
Δείτε το δελτίο τύπου που ανάρτησε το ΟΠΑ και φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση, εδώ.
Δείτε το βίντεο που ετοίμασαν οι φοιτητές: