Το Ίδρυμα Μποδοσάκη παρουσιάζει το Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνία των Πολιτών στην Ελλάδα
Η κλιματική κρίση στο επίκεντρο της 7ης συνάντησης του Άνω Διαζώματος
«ΔΕΣΜΟΙ. Χαρτογραφώντας ιστορίες που μας συνδέουν με τον Έβρο» – Ένα νέο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τον Έβρο
3ο Διεθνές Συνέδριο Αρχαίας Ελληνικής και Βυζαντινής Τεχνολογίας
Passion/Πάθος: Το 4o Musikaloy Festival
Πηγή: www.agon.gr
Tης Γεωργίας Χαλάτση
Εμπνευσμένο από την Πολιτιστική Διαδρομή των πέντε Αρχαίων Θεάτρων της Ηπείρου, το έργο «i-Thea», που υλοποίησε η Αναπτυξιακή Ηπείρου Α.Ε. και ολοκληρώνεται, δείχνει τον δρόμο προς τη βιώσιμη ανάπτυξη, διαμορφώνοντας ένα εξειδικευμένο επώνυμο τουριστικό προϊόν και κυρίως αναδεικνύοντάς το σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.
Το έργο «i-Thea» χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Interreg Ελλάδα-Αλβανία 2014–2020, με στόχο την ανάπτυξη διαπεριφερειακών και διασυνοριακών πολιτιστικών και τουριστικών προϊόντων και υπηρεσιών, που βασίζονται σε συντονισμένες συνέργειες. Παράλληλα, εξοικονομεί πόρους, ενισχύει και προωθεί την κοινή πολιτιστική ταυτότητα και την ανταγωνιστικότητα ολόκληρης της περιοχής, ενώ υποστηρίζει τη δημιουργία κοινών πρωτοβουλιών που αυξάνουν την προβολή των πολιτιστικών χώρων και φιλοδοξούν να εδραιώσουν τη διασυνοριακή περιοχή ως «επώνυμο» προορισμό.
Η τελική επισκόπηση του έργου έγινε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή των εκπροσώπων του εταιρικού σχήματος, που ευχήθηκαν να υπάρξει συνέχεια, ενισχύοντας την ίδια την Πολιτιστική Διαδρομή, αλλά και την τοπική οικονομία και ανάπτυξη.
Χαιρετισμό απεύθυναν ο αντιπεριφερειάρχης Οδυσσέας Πότσης, ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Ηπείρου Γιώργος Θεοχάρης και ο Γενικός Γραμματέας της περιφέρειας Αργυροκάστρου Arian Korkuti, ο οποίος παρουσίασε τα αποτελέσματα του έργου για την αλβανική πλευρά. «Είμαστε πανευτυχείς γι’ αυτό το έργο, αλλά και συνολικά για το καινοτόμο πρόγραμμα της Πολιτιστικής Διαδρομής», σημείωσε ο κ. Πότσης, τονίζοντας πως αποτελεί πλούτο για την Περιφέρεια η ύπαρξη αυτών των μνημείων.
Το εταιρικό σχήμα του έργου αποτελείται επίσης από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το Περιφερειακό Κέντρο Ανάπτυξης & Συνεργασίας με έδρα στην Αλβανία και την Περιφέρεια Αργυροκάστρου.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης οι καθηγητές του τμήματος Αρχιτεκτόνων αναφέρθηκαν στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου ως στοιχεία ενός σύγχρονου πολιτιστικού τοπίου, ενώ στις Πολιτιστικές Διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης και τη συμβολή τους στην βιώσιμη ανάπτυξη αναφέρθηκε εκ μέρους της διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης του Υπουργείου Πολιτισμού η Μαριάνθη Αναστασιάδου.