Το Ίδρυμα Μποδοσάκη παρουσιάζει το Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνία των Πολιτών στην Ελλάδα
Η κλιματική κρίση στο επίκεντρο της 7ης συνάντησης του Άνω Διαζώματος
«ΔΕΣΜΟΙ. Χαρτογραφώντας ιστορίες που μας συνδέουν με τον Έβρο» – Ένα νέο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τον Έβρο
3ο Διεθνές Συνέδριο Αρχαίας Ελληνικής και Βυζαντινής Τεχνολογίας
Passion/Πάθος: Το 4o Musikaloy Festival
Το απόγευμα της Τρίτης 21 Φεβρουαρίου 2023 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών η πρώτη εκδήλωση του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» για το έτος 2023, με τίτλο: «Το αρχαίο θέατρο της Σπάρτης: έργα αποκατάστασης της μνημειακής του φυσιογνωμίας».
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας που αναπτύσσει το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και εντάσσεται στον νέο κύκλο ομιλιών για το έτος 2023, με τίτλο: «Αποκατάσταση Αρχαίων Θεάτρων: Ένας ύμνος στις Συνέργειες». Στόχος των παραπάνω εκδηλώσεων είναι να φωτίσουν την πορεία των εργασιών αποκατάστασης σε τρία εμβληματικά αρχαία θέατρα της χώρας μας: Σπάρτης, Λάρισας και Διονύσου Αθήνας, στην αποκατάσταση των οποίων έχει συμβάλει και το «ΔΙΑΖΩΜΑ».
Στην πρώτη εκδήλωση παρουσιάστηκαν τα έργα αποκατάστασης ενός κορυφαίου μνημείου – συμβόλου της πόλης της Σπάρτης, του αρχαίου θεάτρου της. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η κα Ευαγγελία Πάντου, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας (ΕΦΑΛΑΚ), προέβη σε μια πολύ ενδιαφέρουσα διάλεξη, με τίτλο: «Το αρχαίο θέατρο της Σπάρτης: λίθου λευκοῦ, θέας ἄξιον. Ανακτώντας τις αξίες του μνημείου μέσα από το αρχαιολογικό έργο». Επιπλέον, η κα Μαρία Τσούλη, Αρχαιολόγος και τμηματάρχης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων της ΕΦΑΛΑΚ και η κα Χαρά Γιαννακάκη, Αρχαιολόγος της ΕΦΑΛΑΚ, μίλησαν με τίτλο: «Από τον Ευρυκλή στον Όσιο Νίκωνα: Η διαχρονική ανθρώπινη παρουσία ως σημαντική παράμετρος και πρόκληση για το έργο αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου Σπάρτης». Την εκδήλωση συντόνιζε ο πρόεδρος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», κ. Σταύρος Μπένος.
Η παραπάνω εκδήλωση είχε έντονο και το άρωμα της τοπικής κοινωνίας, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά τη μαγεία και την αξία των συνεργειών που υποκινεί το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ».
Την εκδήλωση παρακολούθησαν και χαιρέτισαν ο Δήμαρχος Σπάρτης, κ. Πέτρος Δούκας και ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, κ. Θεόδωρος Βερούτης.
Μετά το τέλος των διαλέξεων δόθηκε το βήμα και σε εκπροσώπους των τοπικών συλλόγων (Συνδέσμου Φίλων Ανασυγκρότησης του Αρχαίου Θεάτρου Σπάρτης «ΓΙΤΙΑΔΑΣ», Σωματείου Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης «Παναγιώτης Σταματάκης») και συλλόγων Λακεδαιμονίων της Αθήνας (Συνδέσμου των εν Αττική Λακεδαιμονίων, Ένωση Δροσοπηγητών Λακωνίας), οι οποίοι παρουσίασαν με συντομία τη συμβολή τους στην ανάδειξη του πολιτισμού του τόπου τους.
Μετά τη διάλεξη ακολούθησε ένα ιδιαίτερο καλλιτεχνικό δρώμενο από την Ευρωπαϊκή Χορωδία του Μουσικού Γυμνασίου Σπάρτης, σε μουσική διεύθυνση των Κώστα Γιαξόγλου, Θεανώς Ανδρικοπούλου και Γιώτας Τσαλαβούτα. Μετά το πέρας του καλλιτεχνικού δρωμένου προσφέρθηκε στους συμμετέχοντες ένα κέρασμα στο φουαγιέ του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, με προϊόντα της λακωνικής γης: κρασί από το Κτήμα Θεοδωρακάκου και την Οινοποιητική Μονεμβασιάς-Οικογένεια Τσιμπίδη, ελιές από την Εταιρεία Terra Sparta της Μαρίας Καράμπελα (μέλος του Σωματείου Διάζωμα), τυρί από το Τυροκομείο Καράμπελα στα Χρύσαφα Λακωνίας και λαλάγγια (προσφορά της Ένωσης Δροσοπηγητών Λακωνίας «Η Τσεροβά»).
Το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» ευχαριστεί θερμά όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχή διοργάνωση της παραπάνω εκδήλωσης.
Παρακάτω μπορείτε να δείτε φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση:
Από το 2009 το «ΔΙΑΖΩΜΑ», αξιοποιώντας τη μαγική δύναμη των συνεργειών, προσπάθησε να κινητοποιήσει όλους τους αρμόδιους φορείς, με στόχο την ανάδειξη του θεάτρου της Σπάρτης. Το 2012 με χορηγία, ύψους 111.000 €, που διέθεσε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το «ΔΙΑΖΩΜΑ» ανέθεσε τη μελέτη αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου στον αρχιτέκτονα μηχανικό, κ. Γουλιέλμο Ορεστίδη. Η μελέτη ολοκληρώθηκε, προσφέρθηκε ως δωρεά στο Υπουργείο Πολιτισμού και εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Το 2018 το «ΔΙΑΖΩΜΑ» κατάφερε να εξασφαλίσει χορηγία, ύψους 100.000 δολαρίων (81.070,13 ευρώ) από το ίδρυμα J. M. Kaplan που δραστηριοποιείται στη Νέα Υόρκη. Το ποσό αυτό, διατέθηκε για τη χρηματοδότηση της Α΄ φάσης των εργασιών αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου, τις οποίες επιβλέπει και υλοποιεί η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας. Το 2020 έγινε ένα ακόμη σπουδαίο βήμα για την αποκατάσταση του θεάτρου της Σπάρτης, καθώς το έργο εντάχθηκε στο Ε.Σ.Π.Α. 2014 – 2020 από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, με συνολικό προϋπολογισμό 1.600.000 ευρώ. Το έργο, με στόχο την προστασία, αποκατάσταση και ανάδειξη μεγάλου μέρους του μνημείου, υλοποιείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2023.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε εδώ.