Γρήγορη μετάβαση

Η κλιματική κρίση στο επίκεντρο της 7ης συνάντησης του Άνω Διαζώματος

Πηγή: Εκδόσεις ΚΕΡΚΥΡΑ

«Η προστασία των μνημείων μας από την κλιματική κρίση» ήταν το θέμα της φετινής ετήσιας συνάντησης που διοργάνωσε το Άνω Διάζωμα στον Πολυχώρο Eco Zone, την Κυριακή, 3 Νοεμβρίου 2024. Το ιδιαίτερο στοιχείο αυτής της 7ης συνάντησης του Άνω Διαζώματος προέκυψε από την εκπαιδευτική δράση του σωματείου που εκδηλώθηκε το προηγούμενο διάστημα, με στόχο να ευαισθητοποιήσει μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο θέμα της επίδρασης της κλιματικής κρίσης στο πολιτιστικό και φυσικό τοπίο, και ειδικότερα σε χώρους θέασης και ακρόασης της Ελλάδας. Στην εκδήλωση, εκτός από τις ομιλίες διακεκριμένων επιστημόνων, παρουσιάστηκαν οι εργασίες που εκπονήθηκαν από μαθητές των σχολείων που συμμετείχαν πιλοτικά στη δράση.

Την εκδήλωση συντόνισε η Γεωργία Μανωλοπούλου, μουσειολόγος στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου. Χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος του Διαζώματος, Σταύρος Μπένος και η εκδότρια-διευθύντρια των εκδόσεων Κέρκυρα-economia publishing, Αλεξάνδρα Κ. Βοβολίνη, η οποία είναι από τα ιδρυτικά μέλη του σωματείου.

Στη συνέχεια βραβεύτηκαν οι φοιτήτριες του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Δανάη Κοντόκωστα, Γιούλα Κατσάνου, Θεοδώρα Κολλιοπούλου, Αικατερίνη Μιχελή και Σοφία Τριανταφύλλου, για την εργασία τους «Λιμάνι Λαυρίου», στο πλαίσιο του project: «Προτάσεις αξιοποίησης του πολιτιστικού αποθέματος του Λαυρίου στο πλαίσιο της Αθηναϊκής τριλογίας». Στην εργασία που παρουσίασε η ομάδα, προτείνεται η δημιουργία ενός smart port, παρουσιάζοντας καινοτόμες προτάσεις που στοχεύουν στην αυτοματοποίηση και αναβάθμιση του λιμένα του Λαυρίου με την χρήση υψηλών τεχνολογιών.

Ακολούθησαν ομιλίες σχετικά με την προστασία των μνημείων από την κλιματική κρίση, από τον καθηγητή του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της ΕΕ για την Κλιματική Αλλαγή, Κωνσταντίνου Καρτάλη, την καθηγήτρια της Σχολής Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών-Μηχανικών Γεωπληροφορικής του ΕΜΠ και πρόεδρο ΔΣ του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Μαρία Παπαδοπούλου και τον σύμβουλο ανάπτυξης, Γιάννη Ζηρίνη.

Η τελευταία ενότητα αφορούσε στην εκπαιδευτική δράση του διαζώματος. Αρχικά η φιλόλογος – αρχαιολόγος Μαίρη Μπελογιάννη και η αρχαιολόγος, Μαρία Κουρασάνη, αμφότερες μέλη του Διαζώματος παρουσίασαν τη φιλοσοφία της δράσης, που πραγματοποιήθηκε στα σχολεία 7ο Δημοτικό Σχολείο Αμαρουσίου, 2ο Γυμνάσιο Αρτέμιδος, Γυμνάσιο Μυκόνου, 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Ρόδου, 1ο Γυμνάσιο Χαλκίδας και 1ο ΓΕ.Λ. Λιβαδειάς.

Στη συνέχεια ο λόγος πέρασε στους μαθητές. Η ομάδα από το Αρσάκειο Γενικό Λύκειο Ιωαννίνων παρουσίασε εργασία για το Αρχαίο Θέατρο Γιτάνων, από το 2ο Γενικό Λύκειο Γέρακα για το Αρχαίο Θέατρο Δήλου, από το Βαρβάκειο Πρότυπο Γυμνάσιο για το Αρχαίο Θέατρο Διονύσου Ελευθερέως και από το 3ο Γενικό Λύκειο Ευόσμου Θεσσαλονίκης για το Αρχαίο Θέατρο Δίου.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τοποθετήσεις σχετικά με τις μελλοντικές πρωτοβουλίες του Άνω Διαζώματος. Συμφωνήθηκε η διάσταση της κλιματικής αλλαγής να εμπλουτίσει οριζόντια τις δράσεις του σωματείου. Θα υπάρξει ένα νέο πεδίο στα επιστημονικά δελτία με πανόραμα των αρχαίων θεάτρων, θα επιδιωχθεί να ενταχθεί ως πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας η δράση ‘κλιματική αλλαγή και αρχαία θέατρα και θα εμπλουτιστούν με τη συγκεκριμένη διάσταση τα κριτήρια συμμετοχής επιχειρήσεων στα clusters Πολιτιστικών Διαδρομών του προγράμματος ‘Πόλις’.

Το Άνω Διάζωμα αυτοσυστήνεται ως θερμοκοιτίδα εκκόλαψης καινοτόμων ιδεών και ανάπτυξης συνεργασιών με τους πολίτες, την εκπαιδευτική κοινότητα, επιστημονικούς και πολιτιστικούς φορείς, εντός και εκτός Ελλάδας, με στόχο τα ιστορικά και φυσικά μνημεία να βρεθούν στο κέντρο της ζωής και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» ευχαριστεί θερμά τις εκδόσεις ΚΕΡΚΥΡΑ και την κα Αλεξάνδρα Βοβολίνη, Εκδότρια-Διευθύντρια των εκδόσεων ΚΕΡΚΥΡΑ -economia publishing για την φιλοξενία της παραπάνω εκδήλωσης και τη διαχρονική της στήριξη.

Μπορείτε να δείτε στη συνέχεια το φωτογραφικό άλμπουμ της εκδήλωσης:

7 Ano Diazoma