Πρόσκληση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο διαγωνιστικό μέρος του προγράμματος «Ακούμε τους Νέους 2025»
«ΕΒΡΟΣ-ΜΕΤΑ». Ξεκινά η υλοποίηση της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης του Έβρου
ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ: Επελέγη ο ανάδοχος για τον νέο μεγάλο οδικό άξονα Στροφυλιά – Ιστιαία
ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ: Ξεκίνησε η αναδάσωση με μαύρη πεύκη για το Νέο Δάσος στην περιοχή αρμοδιότητας του Δασαρχείου Λίμνης
Το Ίδρυμα Μποδοσάκη παρουσιάζει το Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνία των Πολιτών στην Ελλάδα
Τον περασμένο Δεκέμβριο εκδόθηκε το νέο βιβλίο του συγγραφέα κ. Θανάση Φροντιστή που έχει τίτλο «Η διαχείριση της ποιότητας στην κατασκευή ναών και θεάτρων στην αρχαία Ελλάδα».
Πρόκειται για μια ιστορική μελέτη – δοκίμιο που παρουσιάζει με τρόπο εύληπτο και μέσα από χαρακτηριστικά παραδείγματα (Ακρόπολη, θέατρα Διονύσου, Δελφών, Επιδαύρου, Ναοί Απόλλωνα, Ασκληπιού, Διός, Σεγέστας κ.α.) τα μέτρα διασφάλισης ποιότητας που είχαν αναπτυχθεί από τους αρχαίους Έλληνες σε αρχαία οικοδομικά προγράμματα κατασκευής δημόσιων κτιρίων. Το έργο προλογίζει ο Ομότιμος Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας και Γενικός Γραμματέας του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», κ. Βασίλης Λαμπρινουδάκης.
Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν αναπτύξει ένα σύστημα διαχείρισης και διασφάλισης της ποιότητας κατασκευής των οικοδομημάτων και ειδικότερα των θεάτρων και των ναών, μέσα από μια σειρά διοικητικών και τεχνολογικών διαδικασιών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν οι συμβάσεις ανάθεσης έργου που υποστηρίζονταν από νόμους, εγγυήσεις αλλά και από επιβραβεύσεις ή ακόμα και από πρόστιμα και ποινές, όταν υπήρχαν καθυστερήσεις. Κεντρικό ρόλο στη διασφάλιση της ποιότητας είχαν οι αρχιτέκτονες, η γνώση των οποίων μεταφερόταν από την παλαιότερη στη νέα γενιά, από την οποία συμπληρωνόταν με εφευρέσεις και εκλεπτύνσεις. Μάλιστα, ο αρχιτέκτονας αναλάμβανε τόσο τη σύλληψη και την εκπόνηση του αρχιτεκτονικού σχεδίου, όσο και την παραγωγή προπλασμάτων μικρής κλίμακας των κτιρίων και των αρχιτεκτονικών μελών. Επίσης, επιφορτιζόταν με την επιστασία, τον έλεγχο των εργολάβων και των τεχνικών σε όλη τη διάρκεια εξέλιξης της κατασκευής.
Το βιβλίο εκδόθηκε στην Αθήνα το Δεκέμβριο του 2021 από το Κέντρο Ευρωπαϊκών Εκδόσεων Χάρη Τζο Πάτση Μ.Ε.Π.Ε. και είναι διαθέσιμο σε βιβλιοπωλεία.
Πληροφορίες για το συγγραφέα:
Ο κ. Θανάσης Φροντιστής γεννήθηκε στο Μώλο Φθιώτιδας. Σπούδασε στην Ανωτάτη Εμπορική και έκανε μεταπτυχιακές (ΜΒΑ) και μέρος των διδακτορικών του Σπουδών (Ρh.D) στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο της Ν. Υόρκης. Είναι Διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών και τακτικό μέλος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ». Έχει συμβάλει στην ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου του Ιερού του Διονύσου στον Αρχαίο Δήμο Ικαρίας στο σημερινό Δήμο Διονύσου και έχει ασχοληθεί εντατικά με τις οικοδομικές επιγραφές του Ασκληπιείου της Επιδαύρου και τα μνημεία του.
Βλ. σχετικά: A History of Managing for Quality – ‘’The Evolution, Trends, and Future Directions of Managing for Quality”, 1995.