Καλαμάτα: Από την Ανασυγκρότηση στην Πρωτοπορία
Όταν η καινοτομία συναντά την αγάπη για τον τόπο: Η επιτυχία της Εβροφάρμα φωτίζει τον Έβρο
Να σας τα πούμε; Τα Διαζωματικά Κάλαντα και το Ημερολόγιο Εκδηλώσεων για το 2025
Πρόσκληση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο διαγωνιστικό μέρος του προγράμματος «Ακούμε τους Νέους 2025»
«ΕΒΡΟΣ-ΜΕΤΑ». Ξεκινά η υλοποίηση της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης του Έβρου
Πηγή: friendsofparos.com
Τα αποτελέσματα της διαδικτυακής ενημερωτικής συνάντησης:
«Η ανάδειξη των αρχαίων λατομείων της Πάρου και οι σχετικές εμπειρίες από τον ελληνικό χώρο»
Τρίτη 16 Μαρτίου 2021
Η βιντεοσκόπηση της συνάντησης – την παρακολούθησαν 75 συμπολίτες μας μέσω Zoom και πλήθος άλλοι μέσω Facebook.
Την Τρίτη 16 Μαρτίου οι «Φίλοι της Πάρου και Αντιπάρου» οργάνωσαν μία διαδικτυακή ενημερωτική συνάντηση, με θέμα «Η ανάδειξη των αρχαίων λατομείων της Πάρου και οι σχετικές εμπειρίες από τον ελληνικό χώρο» με τη συμμετοχή του Εφόρου Αρχαιοτήτων Κυκλάδων κ. Δημήτρη Αθανασούλη, του Δημάρχου Πάρου κ. Μάρκου Κωβαίου και του Επάρχου Πάρου και Αντιπάρου, κ. Κώστα Μπιζά και με υψηλού επιπέδου εισηγητές. Τη συνάντηση συντόνισε η Προϊσταμένη Τμήματος ΠΚΑΜ της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, κ. Ζώζη Παπαδοπούλου.
Το θέμα της προστασίας και ανάδειξης των αρχαίων λατομείων μαρμάρου απασχολεί τους φορείς, τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού μας εδώ και χρόνια. Οι διεργασίες για την προστασία και ανάδειξη των αρχαίων λατομείων έχουν ξεκινήσει, μετά το έναυσμα της ημερίδας του Νοεμβρίου 2019 που συνδιοργάνωσαν οι ΦτΠΑ στην Παροικιά, με ενέργειες που σχετίζονται με το ζήτημα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του αρχαιολογικού χώρου και με τις βασικές μελέτες για τη σταθερότητα των αρχαίων στοών που ίσως επηρεάζεται και από τη δραστηριότητα των νέων παρακείμενων λατομείων και την ψηφιακή αποτύπωσή τους.
Ο σκοπός της συνάντησης ήταν να αντλήσουμε πληροφορίες και συμβουλές από την εμπειρία φορέων που έχουν χειριστεί με επιτυχία τη δημιουργία και λειτουργία σχετικών πρωτοβουλιών, για να προχωρήσουμε πιο αποφασιστικά προς τον τελικό προορισμό: τη δημιουργία ενός αρχαιολογικού και πολιτιστικού πάρκου στον αρχαιολογικό χώρο στο Μαράθι που θα συμβάλλει στην αειφόρο ανάπτυξη της Πάρου.
Το Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου είναι το επιστέγασμα προσπάθειας δεκαετιών από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (που έχει την ιδιοκτησία και διαχείριση του μέσω ενός ΝΠΙΔ ειδικού σκοπού) να δημιουργήσει ένα πάρκο στον χώρο των διάσημων αρχαίων μεταλλείων αργύρου που στεγάζει νέες τεχνολογίες σε ιστορικά βιομηχανικά κελύφη. Ο Αντιπρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής του ΤΠΠ Λαυρίου, κ. Δημήτρης Καλιαμπάκος, Καθηγητής ΕΜΠ, έκανε μία διεξοδική παρουσίαση της πορείας του ΤΠΠ Λαυρίου και κατέληξε με ορισμένες σκέψεις για τα αρχαία λατομεία της Πάρου, βασισμένες στην εμπειρία του ΤΠΠ Λαυρίου:
Η παρουσίαση είναι διαθέσιμη, εδώ.
Το Σωματείο ‘ΔΙΑΖΩΜΑ’ έχει πλούσια εμπειρία από την ανάδειξη αρχαίων θεάτρων και την δημιουργία πολιτιστικών διαδρομών και αρχαιολογικών πάρκων. Ο Πρόεδρος του σωματείου και πρώην υπουργός πολιτισμού, κ. Σταύρος Μπένος έδωσε έμφαση στη μεγάλη σημασία της διαχείρισης των αρχαιολογικών και πολιτιστικών πόρων. Τόνισε την ανάγκη μεθοδικής προετοιμασίας και τις πολλαπλές δυνατότητες εξασφάλισης χρηματοδότησης από διάφορες πηγές του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Τέλος, υπογράμμισε ότι η σωστή διακυβέρνηση τέτοιων έργων χρειάζεται τη συμμαχία του ΥΠΠΟΑ, του δήμου και της τοπικής κοινωνίας.
Η παρουσίαση είναι διαθέσιμη, εδώ.
Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς είναι ένα κοινωφελές ίδρυμα που έχει, μεταξύ άλλων, συστήσει ένα δίκτυο 9 θεματικών μουσείων σε όλη την Ελλάδα, ένα από τα οποία είναι και το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας Τήνου που λειτουργεί από το 2008. Ο κ. Χριστόδουλος Ρίγγας, Προϊστάμενος Υπηρεσίας Ερευνητικών και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, εξήγησε ότι τα μουσεία ανήκουν στην τοπική κοινωνία και ότι το ΠΙΟΠ τα διαχειρίζεται με προγραμματικές συμβάσεις. Επίσης, τόνισε τη σημασία της σχέσης με την τοπική κοινωνία για τη βιώσιμη λειτουργία των μουσείων.
Η παρουσίαση είναι διαθέσιμη, εδώ.
ις τρεις παρουσιάσεις ακολούθησαν ερωτήσεις προς τους ομιλητές και συζήτηση με τους συμμετέχοντες. Παρακολούθησαν 75 συμπολίτες μας μέσω Zoom και πλήθος άλλοι μέσω Facebook. Οι «Φίλοι της Πάρου και Αντιπάρου» κρατούν το μήνυμα ότι η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία της οποιασδήποτε προσπάθειας για την προστασία και ανάδειξη των αρχαίων λατομείων και θα επανέλθουν με προτάσεις για την υλοποίηση του οράματος της δημιουργίας αρχαιολογικού και πολιτιστικού πάρκου στο Μαράθι.