Το Ίδρυμα Μποδοσάκη παρουσιάζει το Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνία των Πολιτών στην Ελλάδα
Η κλιματική κρίση στο επίκεντρο της 7ης συνάντησης του Άνω Διαζώματος
«ΔΕΣΜΟΙ. Χαρτογραφώντας ιστορίες που μας συνδέουν με τον Έβρο» – Ένα νέο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τον Έβρο
3ο Διεθνές Συνέδριο Αρχαίας Ελληνικής και Βυζαντινής Τεχνολογίας
Passion/Πάθος: Το 4o Musikaloy Festival
Πηγή: ERT. NEWS
ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΓΑΖΟΥΛΗΣ
Η 4η συνάντηση αθλοπαιδιών πραγματοποιείται στην αρχαία Μεσσήνη, έναν ζωντανό αρχαιολογικό χώρο που συνομιλεί τόσο με το παρελθόν όσο και με το παρόν. 45 σχολεία συμμετέχουν από όλη τη χώρα, καθώς και δύο από το εξωτερικό, ένα από την Πολωνία και ένα από τη Γαλλία. Τα παιδιά, αφού θα ξεναγηθούν σε όλους τους αρχαίους χώρους, στο Θέατρο, κατόπιν τα ιερά της Αγοράς, το Ασκληπιείο με την σειρά δωματίων (οίκων) που περιείχαν αγάλματα του Απόλλωνα και των Μουσών, του Ηρακλή και της Θήβας με τον Επαμεινώνδα, της Τύχης και της Αρτέμιδος Φωσφόρου, καθώς επίσης στο λουτρό, το Βουλευτήριο και το Εκκλησιαστήριο, θα αγωνιστούν στο ακόντιο, στους αγώνες δρόμου και την ρίψη λίθου, ενώ στην συνέχεια θα γίνει η απονομή των βραβείων με κότινους, όπως στην αρχαιότητα.
Σύμφωνα με τον Ολυμπιονίκη, κ. Λούη Τσάτουμα, υπάρχει η πρόθεση στο μέλλον η συνάντηση αυτή να αποκτήσει πανευρωπαϊκό χαρακτήρα.
Η Αρχαία Μεσσήνη, μία από τις πιο καλοδιατηρημένες πόλεις του αρχαίου κόσμου, εμπλουτίζεται συνεχώς με νέα μνημεία και φιλοξενεί σύγχρονες πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Καρυδιές, αμυγδαλιές, ελιές, ιδιωτικοί κήποι και μεγάλοι λιθοσωροί πάνω από ένα χωριό με ελάχιστους κατοίκους, ήταν η εικόνα που πρωτοαντίκρισε ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης το καλοκαίρι του 1986, φτάνοντας στην Αρχαία Μεσσήνη, που τότε ήταν ένας παραμελημένος αρχαιολογικός χώρος με λιγοστά ευρήματα αλλά πολλές προοπτικές. Σήμερα, το αρχαιολογικό πάρκο των 400 στρεμμάτων περιέχει 18.000 κινητά ευρήματα της αρχαιότητας, αναστηλωμένα μνημεία, διαμορφωμένες εσωτερικές διαδρομές, συνοπτικές και εύληπτες περιγραφές, μέχρι και σκίαστρα στα ελαιόδεντρα για προσωρινή ξεκούραση κατά τη διάρκεια της περιήγησης. Ο στόχος του Πέτρου Θέμελη που συνέδεσε τη ζωή του με την Αρχαία Μεσσήνη, δεν ήταν μόνο να ανασκαφεί η αρχαία πόλη αλλά να αποτελέσει το αρχαιολογικό πάρκο, κινητήριο μοχλό για την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανάπτυξη της περιοχής.