Γρήγορη μετάβαση

Generation D: Οι μαθητές του Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Σερρών Κωνσταντίνος Καραμανλής «υιοθετούν» το αρχαίο θέατρο Ασκληπιείου Επιδαύρου.

Σχετικά Θέατρα

Δελτίο τύπου του Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Σερρών

“Κωνσταντίνος Καραμανλής”

Κατά το σχολικό έτος 2023-2024, οι  μαθητές/τριες της  Δ2΄ τάξης του σχολείου μας, στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα «Υιοθεσία αρχαίων θεάτρων Μαθητές ξεναγούν μαθητές στα αρχαία θέατρα», το οποίο διοργανώνει το σωματείο «Διάζωμα», «υιοθέτησαν» το αρχαίο θέατρο Ασκληπιείου Επιδαύρου.

Οι μαθητές μελέτησαν τα μέρη ενός αρχαίου θεάτρου, τα είδη των παραστάσεων, τον τρόπο με τον οποίο το αρχαίο θέατρο επηρέασε τη ζωή των ανθρώπων, τη σημασία της πολιτείας και των απλών ανθρώπων στο αρχαίο θέατρο. Το σημαντικότερο που κάναμε φέτος ήταν ότι μελετήσαμε την τραγωδία στο πλαίσιο λειτουργίας της Δημοκρατίας. Επίσης, με το πρόγραμμα «Ερμοκράτης» κατανοήσαμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αξία της Δημοκρατίας. Είναι δεύτερη χρονιά φέτος που πειραματιζόμαστε με την αρχαία τραγωδία σε τάξεις του δημοτικού.
 
Δράσεις: Δημιουργία εντύπου με την ιστορία του θεάτρου της Επιδαύρου και με την υπόθεση του έργου Φιλοκτήτης. Προβολή ντοκιμαντέρ για το χώρο του θεάτρου και την παράσταση, δημιουργία παιχνιδιού με κάρτες για τη δημοκρατία και την τραγωδία με τη βοήθεια του photoshop. Παρακολούθηση κινουμένων σχεδίων «Δημόδωρος: μια μέρα στο αρχαίο θέατρο». Εφαρμογή του εκπαιδευτικού δράματος Ερμοκράτης. Δημιουργία αφίσας για την παράσταση μας Φιλοκτήτης. Το θεατρικό έργο που χρησιμοποιήθηκε ήταν διασκευή του Χρήστου Σάββα, μεταφραστή αρχαίων έργων, σκηνοθέτη-ηθοποιού. Συντονίστρια του προγράμματος αυτού είναι η Μπλάγκου Γεωργία θεατρολόγος-συγγραφέας-σκηνοθέτης. Στη δράση αυτή συνεργάστηκαν η δασκάλα του τμήματος Πηνελόπη Φαρδέλα ως βοηθός σκηνοθέτη μαζί με τον μαθητή Δαμιανό Πουλτουρτζίδη, η εικαστικός Γεωργία Δαμιανού η οποία έκανε το μοντάζ του βίντεο της παράστασης, σκηνικά η Νίκη Σαρακενίδου, κουστούμια η δασκάλα Αντωνία Βαγενά, η Τσάμη Αναστασία οργάνωση και ηχοληψία η Χριστίνα Τσαμουρτζή. Πολύτιμη ήταν και η συνεισφορά του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων. Η παράσταση έλαβε μέρος στο φεστιβάλ Ακτις Ονείρου.

 
Βασικοί στόχοι του προγράμματος ήταν οι μαθητές/τριες:

  • να κατανοήσουν την έννοια της δημοκρατίας και να καταλάβουν την αξία της τραγωδίας και τη συνεισφορά της στη λειτουργία της.
  • να αποκτήσουν γνώσεις σχετικές με το αρχαίο θέατρο 
  • να συνδέσουν τα μνημεία  με τις ιστορικές, πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες κάτω από τις οποίες δημιουργήθηκαν
  • να καλλιεργήσουν την υπευθυνότητα
  • να μάθουν να συνεργάζονται
  • να ερευνούν σε έντυπο υλικό αλλά και να δοκιμάσουν ψηφιακές δημιουργίες στο photoshop
  •  να καλλιεργήσουν δεξιότητες οργάνωσης υλικού και συντονισμού ενεργειών
  • να έρθουν σε επαφή με τον αρχαίο πολιτισμό και την τέχνη μέσω του αρχαίου δράματος.

Ήταν μια υπέροχη εμπειρία και πραγματικά τα παιδιά ενθουσιάστηκαν. Ευχαριστούμε πολύ.

Η υλοποίηση του προγράμματος

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΖΩΜΑ-ΥΙΟΘΕΣΙΑ ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟΥ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ

Η παράσταση

ΦΙΛΟΚΤΗΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΔΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ