Ν. Φαρμάκης: «Πρωτοποριακή Χωρική Επένδυση η ‘Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού Αιτωλοακαρνανίας’»
«ΚΥΝΗΓΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ» – Παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Λασκαράκη στον Ιανό
Καλαμάτα: Από την Ανασυγκρότηση στην Πρωτοπορία
Όταν η καινοτομία συναντά την αγάπη για τον τόπο: Η επιτυχία της Εβροφάρμα φωτίζει τον Έβρο
Να σας τα πούμε; Τα Διαζωματικά Κάλαντα και το Ημερολόγιο Εκδηλώσεων για το 2025
Πηγή: protothema.gr
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στήριξε τη Βόρεια Εύβοια με μία πενθήμερη γιορτή σινεμά και αγάπης για το περιβάλλον
Η Βόρεια Εύβοια την προηγούμενη εβδομάδα έζησε στους ρυθμούς του Evia Film Project και όσοι τυχεροί βρέθηκαν σε Αιδηψό, Λίμνη και Αγία Άννα είδαν από κοντά πώς ένα φεστιβάλ μπορεί να σε παρασύρει στον ρυθμό του.
Ουσιαστικά επρόκειτο για τη νέα πρωτοβουλία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το οποίο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στο νησί, θέλησε να αναλάβει δράση στις πληγείσες περιοχές με τον τρόπο που ξέρει: μέσα από το σινεμά, αλλά όχι μόνο με σινεμά. Πέντε ημέρες κύλησαν με προβολές, εργαστήρια για παιδιά και φοιτητές, εκθέσεις, πράσινες δράσεις, συζητήσεις και masterclasses.
Η διοργάνωση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και αυτό αποτυπώθηκε στη συμμετοχή του κόσμου και το ενδιαφέρον που έδειξαν όχι μόνο όσοι επισκέφτηκαν την Εύβοια για να παρακολουθήσουν τα event αλλά και όσοι έκαναν διακοπές εκεί. Είναι χαρακτηριστική η εικόνα των απογευμάτων από τον παραλιακό πεζόδρομο της Αιδηψού: ο θερινός κινηματογράφος Απόλλων που άνοιξε ξανά τις πόρτες του μετά από πολλά χρόνια για το Evia Film Project ήταν γεμάτος κόσμο και μάλιστα όχι για κάποια blockbuster ταινία, αλλά για ντοκιμαντέρ για την οικολογία, το περιβάλλον, την κυκλική οικονομία, φιλμ δηλαδή που προσπαθούν να αφυπνίσουν τον κόσμο και να δείξουν ότι το μέλλον που μας περιμένει ίσως είναι ζοφερό, αν δεν αναλάβουμε δράση.
Και όλα αυτά παρουσιάστηκαν σε πόλεις της Βόρειας Εύβοιας, που υπέστη τεράστιο πλήγμα από τις πυρκαγιές του περσινού καλοκαιριού. Αλλωστε, στόχος του προγράμματος είναι να αναδείξει την Εύβοια σε παγκόσμιο κέντρο για το «πράσινο σινεμά», προσελκύοντας επαγγελματίες του χώρου και διακεκριμένους καλεσμένους από όλο τον κόσμο, όπως για παράδειγμα τον βραβευμένο με Όσκαρ και Χρυσό Φοίνικα Γερμανό σκηνοθέτη της εμβληματικής ταινίας «Το Ταμπούρλο», Φόλκερ Σλέντορφ, ο οποίος βρέθηκε στη Βόρεια Εύβοια για την προβολή του ντοκιμαντέρ του Ο Δασοποιός που ήταν και η ταινία λήξης της διοργάνωσης.
Στις ξεχωριστές στιγμές του πενθημέρου ήταν και η συναυλία του Κωστή Μαραβέγια. Ο αγαπημένος τραγουδοποιός και ambassador του Evia Film Project έδωσε μια γεμάτη ενέργεια συναυλία για το κοινό στην υπέροχη παραλία της Αγίας Άννας, παρέα με τους Γιώργο Παπαγεωργίου, Ξένια Ντάνια και Ελένη Αράπογλου.
Η συμμετοχή του είχε για τον ίδιο ιδιαίτερη σημασία όπως εξήγησε με ανάρτησή του στο Instagram:
«Μετά από έξι μέρες στη Βόρεια Εύβοια, το #eviafilmproject του @filmfestival.gr φτάνει στο τέλος του. Αυτές τις μέρες έμαθα περισσότερα, αγάπησα πιο πολύ τον τόπο, θαύμασα την ακτιβιστική και θεραπευτική δύναμη του σινεμά και προπαντός γέμισα με πίστη και αισιοδοξία. Πίστη και αισιοδοξία πως με ενεργούς πολίτες και εμπνευσμένους τρόπους μπορούμε να στηρίξουμε στο ελάχιστο κάθε πληγείσα περιοχή από τα δεινά της κλιματικής αλλαγής. Πίστη κι αισιοδοξία για τους νέους ανθρώπους που συνάντησα και είδα την έμπρακτη θέληση τους για αλλαγή και αλληλεγγύη.Η συναυλία στην Αγία Άννα ήταν μια μεγάλη αγκαλιά που με γέμισε με αληθινή χαρά και συγκίνηση. Την επόμενη μέρα έγινε ο καθαρισμός της παραλίας. Είδα πως μπορεί το βιώσιμο σινεμά όπως και τα βιώσιμα events να γίνονται μέρος της διασκέδασης μας. Ευχαριστώ το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, τον Ορέστη Ανδρεαδάκη για την πρόσκληση, όλη τη φανταστική του ομάδα για τη φιλοξενία.
Τους φίλους μου, προσκεκλημένους τραγουδιστές για τη στήριξη. Όλους εσάς που ήρθατε στη Βόρεια Εύβοια και ανταλλάξαμε δυο κουβέντες και πολλά χαμόγελα. Εις το επανιδείν παιδιά. Και του χρόνου!
Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου να μην χαθεί άλλο πράσινο αυτό το καλοκαίρι. Κάντε ότι περνάει από το χέρι σας. Ευχή όλων η πολιτεία να δράσει αποτελεσματικά και αποτρεπτικά, το δίκτυο ηλεκτροδότησης να συντηρηθεί σωστά, οι δήμοι να μαζέψουν όση περισσότερη ξηρή βιομάζα μπορούν. Και ας λύσουμε επιτέλους αυτή την παρεξήγηση. Η φύση δεν μας έχει ανάγκη. Εμείς την έχουμε ανάγκη. Καλό καλοκαίρι αδέρφια».
Το ραντεβού ανανεώθηκε για του χρόνου καθώς όπως δήλωσε στην τελετή λήξης η Γενική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Ελίζ Ζαλαντό: «Ευχαριστώ όλους, στον φιλόξενο αυτό τόπο και όλους τους εργαζόμενους στο Φεστιβάλ, που έκαναν δυνατά τα αδύνατα. Ελπίζουμε, όλοι μας στο Φεστιβάλ, ο σπόρος που φυτέψαμε φέτος να φέρει καρπούς. Και του χρόνου, γεροί να είμαστε, να βρεθούμε και πάλι εδώ, όλοι μαζί».
Το Evia Film Project είναι ένας τρίτος πόλος δράσεων του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης μετά το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τον Νοέμβριο και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης τον Μάρτιο και οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Αποτελεί ένα από τα έργα «Φωτοδότες», που εντάσσονται στο ειδικό πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την ανασυγκρότηση και αποκατάσταση της Βόρειας Εύβοιας.