Το Ίδρυμα Μποδοσάκη παρουσιάζει το Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνία των Πολιτών στην Ελλάδα
Η κλιματική κρίση στο επίκεντρο της 7ης συνάντησης του Άνω Διαζώματος
«ΔΕΣΜΟΙ. Χαρτογραφώντας ιστορίες που μας συνδέουν με τον Έβρο» – Ένα νέο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τον Έβρο
3ο Διεθνές Συνέδριο Αρχαίας Ελληνικής και Βυζαντινής Τεχνολογίας
Passion/Πάθος: Το 4o Musikaloy Festival
Πηγή: https://www.kathimerini.gr
Πως θα σας φαινόταν μία περιήγηση στην άγνωστη Βοιωτία; Σε μια περιοχή που διασχίζουμε σε κάθε μας ταξίδι προς τον Βορρά και ποτέ δεν έχουμε εξερευνήσει; Εκεί κρύβονται αρχαίες πόλεις και θολωτοί τάφοι, μοναδικά βυζαντινά μοναστήρια και ιδιαίτερα μνημεία που ούτε φανταζόμασταν ότι υπήρχαν. Γνωρίζατε ότι εδώ βρισκόταν η αρχαία πόλη Χαιρώνεια η οποία φημιζόταν για την παραγωγή αιθέριων ελαίων από άνθη; Ότι το περίφημο Λιοντάρι της Χαιρώνειας τοποθετήθηκε ως επιτύμβιο μνημείο στο σημείο όπου έπεσαν οι Θηβαίοι ιερολοχίτες κατά τη Μάχη της Χαιρώνειας το 338 π.Χ., στην οποία νίκησαν οι Μακεδόνες; Ότι στον Ορχομενό σώζεται ακόμη το αρχαίο θέατρο όπου τον 4ο αιώνα π.Χ γίνονταν μουσικοί, θεατρικοί και ποιητικοί αγώνες προς τιμήν των Χαρίτων, του Διονύσου και του Δία;
Στη Βοιωτία γίνεται να περιηγείσαι για ώρες ανακαλύπτοντας διαρκώς άγνωστους θησαυρούς. Σύμμαχος σε αυτές τις εξερευνήσεις είναι οι Διαδρομές, το πρωτοποριακό microsite της Νέας Οδού που μέσα από συναρπαστικές ιστορίες παρουσιάζει τις ομορφιές των περιοχών που προσεγγίζουν οι δρόμοι της.
Εύχρηστο και ελκυστικό ως προς τον σχεδιασμό του, συμβατό με κινητά και συσκευές tablet, το microsite Διαδρομές σχεδιάστηκε από τη Νέα Οδό σε συνεργασία με το Σωματείο Διάζωμα, την startup Clio Muse, καθώς και με την εταιρία Pixelocracy και περιλαμβάνει 200 αξιοθέατα, οργανωμένα σε 20 διαδρομές και 538 ιστορίες με μυστικά, μύθους και παραδόσεις αποκαλύπτοντας στους ταξιδιώτες, τον πλούτο της Ελλάδας, με ένα μόνο κλικ.
Πως θα σας φαινόταν λοιπόν, να οργανώσουμε την περιήγησή μας στην Βοιωτία μέσα από κείμενα, φωτογραφίες και αφηγήσεις που ιντριγκάρουν και μας δελεάζουν για ταξίδι; Θα μάθουμε ότι η Θήβα υπήρξε μεγάλο διοικητικό κέντρο ήδη από την μυκηναϊκή εποχή, η τρίτη ισχυρότερη πόλη – κράτος της αρχαίας Ελλάδας, αλλά και ισχυρό κέντρο των βυζαντινών χρόνων. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο θα γνωρίσουμε, μέσα από νέες τεχνολογίες και δεκαοκτώ ενότητες, τα μυστικά μιας διαχρονικά σπουδαίας πόλης που συνέβαλλε τα μέγιστα στη διαμόρφωση του αρχαίου κόσμου αλλά και του αρχαίου αττικού δράματος.
Θα επισκεφτούμε νοερά τα θεμέλια του αρχαίου Ορχομενού που άκμασε τον 14ο-13ο αιώνα π.Χ. και υπήρξε σημαντικό μυκηναϊκό κέντρο συμμετέχοντας στο σπουδαιότερο τεχνικό έργο της προϊστορίας, την αποξήρανση της λίμνης Κωπαΐδας. Μάρτυρας είναι ο εντυπωσιακός μυκηναϊκός Θολωτός τάφος του Μινύα με τις υπέροχες ανάγλυφες διακοσμήσεις που προσομοιάζει με τον τάφο του Ατρέα στις Μυκήνες.
Θα γοητευτούμε από το Καβίρειο, όπου γίνονταν τα μυστήρια δίπλα στο άλσος της Δήμητρας Καβιραίας και Κόρης κι έπειτα θα μεταφερθούμε στους βυζαντινούς χρόνους και θα θαυμάσουμε την πανέμορφη Μονή Σκριπούς του Ορχομενού και τη Μονή Οσίου Λουκά του Στειριώτη, ένα μοναδικό μοναστηριακό συγκρότημα, εξέχον δείγμα μεσοβυζαντινής αρχιτεκτονικής και τέχνης που συγκαταλέγεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ένας αυτοκινητόδρομος αναλαμβάνει να γίνει ο προσωπικός μας ξεναγός σχεδιάζοντας έναν εύχρηστο ηλεκτρονικό χάρτη, εμπλουτισμένο με αρχεία ήχου, εικόνες και μοναδικές ιστορίες, για την φύση και τον πολιτισμό, τα έθιμα, τις παραδόσεις, τα αξιοθέατα και τα μουσεία, ταξιδεύοντάς μας στους προορισμούς που προσεγγίζουν οι δρόμοι του.
Έτοιμοι για ταξίδι στη Βοιωτία λοιπόν, με τις Διαδρομές της Νέας Οδού.