Το Ίδρυμα Μποδοσάκη παρουσιάζει το Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνία των Πολιτών στην Ελλάδα
Η κλιματική κρίση στο επίκεντρο της 7ης συνάντησης του Άνω Διαζώματος
«ΔΕΣΜΟΙ. Χαρτογραφώντας ιστορίες που μας συνδέουν με τον Έβρο» – Ένα νέο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τον Έβρο
3ο Διεθνές Συνέδριο Αρχαίας Ελληνικής και Βυζαντινής Τεχνολογίας
Passion/Πάθος: Το 4o Musikaloy Festival
Η «Τριλογία της Αττικής» είναι μια δυναμική πρωτοβουλία που αναπτύσσουν το τελευταίο διάστημα όλοι οι αρμόδιοι φορείς και το «ΔΙΑΖΩΜΑ», με στόχο το σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός καινοτόμου προγράμματος Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης για την Αττική. Το πρόγραμμα έχει τρεις κύριους πόλους, το Λαύριο, την Αθήνα και την Ελευσίνα.
Στο παραπάνω πλαίσιο, την Τρίτη 23 Ιουνίου 2020 αντιπροσωπία του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας στο Λαύριο με στόχο την πρωτογενή συλλογή των στοιχείων που είναι απαραίτητα για την εκπόνηση του έργου «Master Plan για την Πολιτιστική Διαδρομή Λαύριο – Αθήνα – Ελευσίνα (Τριλογία της Αττικής)» που έχει αναθέσει το ΔΙΑΖΩΜΑ (βλ. εδώ).
Στην επίσκεψη συμμετείχαν οι μελετητές του έργου, κ.κ. Νίκος Σμιτ, οικονομολόγος και Τόμας Γκρέβε, πολεοδόμος, οι οποίοι εκπονούν το έργο «Master Plan για την Πολιτιστική Διαδρομή Λαύριο – Αθήνα – Ελευσίνα (Τριλογία της Αττικής)» και οι συνεργάτες του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», κ.κ. Ευδόκιμος Φρέγκογλου, υπεύθυνος προγραμμάτων του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» και ο Ηλίας Χάντζος, M.Sc. Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π., Σύμβουλος Στρατηγικού Σχεδιασμού Marketing των DMO και Κατάρτισης των επιχειρήσεων του Cluster στο Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ».
Το Πρόγραμμα «Τριλογία της Αττικής», έχει τη δυναμική να αποτελέσει κινητήριο μοχλό για τη βιώσιμη ανάπτυξη, καθώς και για τη σύνδεση των μνημείων της Αττικής και εν προκειμένω του Λαυρίου, με την τοπική επιχειρηματικότητα, όπως αυτή αποτυπώνεται και στη φιλοσοφία των προγραμμάτων του Ε.Σ.Π.Α.. Στο πλαίσιο αυτό η αντιπροσωπία του Διαζώματος επισκέφτηκε το Αρχαίο Θέατρο του Θορικού και τον αρχαιολογικό χώρο των αρχαίων μεταλλείων της Σούριζας, ύστερα από συνεννόηση με το Υπουργείο Πολιτισμού. Εκεί είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις ανάγκες των αρχαιολογικών χώρων από την Ειδική Σύμβουλο του Δήμου Λαυρεωτικής και αρμόδια για το πρόγραμμα, κα Ελένη Βλάχου.
Ακολούθησε επίσκεψη της αντιπροσωπίας του Διαζώματος στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, όπου πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Διευθυντή του ΤΠΠΛ, κ. Ασημάκη Χαδουμέλλη. Στη συνάντηση συμμετείχε και η κα Ελένη Βλάχου.
Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στο Δημαρχείο Λαυρίου, όπου πραγματοποιήθηκε ένας εποικοδομητικός διάλογος με το Δήμαρχο Δημήτρη Λουκά και τη Γενική Γραμματέα του Δήμου, κα Κατερίνα Πάλλη μέσω τηλεδιάσκεψης στην οποία συμμετείχαν επίσης, ο Πρόεδρος του Διαζώματος, κ. Σταύρος Μπένος και η κα Μπέττυ Χατζηνικολάου, ιδρυτικό μέλος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», εμπειρογνώμων σε θέματα Τουρισμού και συντονίστρια της επιτροπής παρακολούθησης της μελέτης για το Masterplan. Η συζήτηση αφορούσε σε όλες τις φάσεις σχεδιασμού του προγράμματος με ιδιαίτερη έμφαση στη συμμετοχή των τοπικών επιχειρηματιών (cluster) και στο Φορέα Λειτουργίας της Διαδρομής (DMO).
Η επίσκεψη στο Λαύριο και οι συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν είχαν εξαιρετικά αποτελέσματα και απέδωσαν χρήσιμες πληροφορίες στη μελετητική ομάδα που εκπονεί τον στρατηγικό σχεδιασμό της «Τριλογίας της Αττικής». Κομβικό στοιχείο εξάλλου για την επιτυχία του οραματικού αυτού προγράμματος είναι η εξασφάλιση των απαραίτητων συνεργειών μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Αττικής, των Δήμων Αθηναίων, Ελευσίνας και Λαυρίου και της κοινωνίας των πολιτών που εκπροσωπείται από το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ».