Να σας τα πούμε; Τα Διαζωματικά Κάλαντα και το Ημερολόγιο Εκδηλώσεων για το 2025
Πρόσκληση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο διαγωνιστικό μέρος του προγράμματος «Ακούμε τους Νέους 2025»
«ΕΒΡΟΣ-ΜΕΤΑ». Ξεκινά η υλοποίηση της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης του Έβρου
ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ: Επελέγη ο ανάδοχος για τον νέο μεγάλο οδικό άξονα Στροφυλιά – Ιστιαία
ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ: Ξεκίνησε η αναδάσωση με μαύρη πεύκη για το Νέο Δάσος στην περιοχή αρμοδιότητας του Δασαρχείου Λίμνης
Πηγή:http://www.paratiritis-news.gr/
Πρόταση προς τον περιφερειάρχη για τη συνολική αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων του νομού με όχημα το «Διάζωμα»
Τη συνολική αξιοποίηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της Ροδόπης υπό ένα ενιαίο πλαίσιο προτείνει προς τον περιφερειάρχη ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης. Μάλιστα ο βουλευτής προτείνει το «όχημα» μέσω του οποίου θα επιτευχθεί αυτή η στόχευση να είναι το σωματείο «Διάζωμα» που έχει σημαντική εμπειρία σε τέτοιου είδους εγχειρήματα. Στόχευση του βουλευτή είναι η ανάδειξη της Ροδόπης ως ένα «Πολιτιστικό, Ιστορικό και Περιβαλλοντικό Πάρκο».
Διαφωτιστική για το αναλυτικό περιεχόμενο της πρότασης είναι επιστολή που συνέταξε ο βουλευτής με αποδέκτη τον περιφερειάρχη και κοινοποίηση προς τον αντιπεριφερειάρχη, τους δημάρχους και τον πρόεδρο του «Διαζώματος», που αμέσως ακολουθεί:
«Αξιότιμε κύριε Περιφερειάρχη
Αγαπητέ Χρήστο
Η σημερινή συγκυρία δημιουργεί μια μοναδική ευκαιρία στον τόπο μας να ενεργοποιήσουμε το σύνολο των τοπικών δυνάμεων, να αξιοποιήσουμε την εμπειρία και τη γνώση του Μη Κυβερνητικού Φορέα ΔΙΑΖΩΜΑ και να εκμεταλλευτούμε τις ευρωπαϊκές, εθνικές και ιδιωτικές πηγές χρηματοδότησης που εντοπίζονται, προκειμένου να αναδείξουμε τη Ροδόπη και την Αν. Μακεδονία και Θράκη ως ένα «Πολιτιστικό, Ιστορικό και Περιβαλλοντικό Πάρκο» που είμαι βέβαιος, ότι θα αποτελέσει στο κοντινό μέλλον ένα μοναδικό τουριστικό προορισμό.
Γνωρίζω ότι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχει ήδη συνάψει Προγραμματική Συμφωνία με το ΔΙΑΖΩΜΑ.
Είμαι σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με τον επικεφαλής αυτής της προσπάθειας, καλό συνάδελφο και φίλο, τον πρώην Υπουργό Σταύρο Μπένο.
Του έχω μάλιστα μαζί με τους συνεργάτες μου καταθέσει και δέσμη προτάσεων για την εκπόνηση και υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου πολιτιστικής αφύπνισης και ανάδειξης της περιοχής, φυσικά με την ενεργό συμμετοχή των φορέων της τοπικής κοινωνίας που σας το επισυνάπτω.
Τις σχετικές μας προτάσεις έχουμε μάλιστα καταθέσει στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη καθώς και στην Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη και τους συναρμόδιους Υπουργούς της Κυβέρνησης.
Επιδίωξη μας είναι, όπως αναφέρω και στο επισυναπτόμενο κείμενο επιστολής, ενώ θα προχωρά η καταγραφή και η αξιοποίηση των σχετικών σημείων (μουσείων, μνημείων, αρχαιολογικών ιστορικών και φυσικών χώρων) καθώς και ο προγραμματισμός εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων από τους τοπικούς φορείς και πολιτιστικούς συλλόγους, να δημιουργήσουμε ένα έξυπνο ψηφιακό περιβάλλον που θα προσελκύει με εφαρμογές από το κινητό, όλους τους διερχόμενους τουρίστες από την Εγνατία Οδό ή τους Κάθετους Άξονες (πάνω από 2 εκ. ΙΧ το χρόνο), οδηγώντας τους στα προβαλλόμενα σημεία των οικισμών της περιοχής.
Για να επιτευχθεί άμεσα κάτι τέτοιο απαιτείται η δυναμική και γρήγορη ενεργοποίηση της Περιφέρειας, των Δήμων, των Πολιτιστικών Συλλόγων, των Επιστημονικών και Επαγγελματικών Συλλόγων, των Επιμελητηρίων καθώς και προσωπικοτήτων της περιοχής από όλα τα πεδία, την Εκκλησία, την Τέχνη και τον Πολιτισμό, τα Γράμματα, την Αγορά, τη Διοίκηση κλπ.
Θέτοντας τον εαυτό μου και το επιτελείο μου στη διάθεση σας, θα ήθελα να ζητήσω να ενεργοποιηθείτε άμεσα, τόσο σε επίπεδο Περιφέρειας που είναι και ο βασικός Συντονιστής μιας τόσο σημαντικής προσπάθειας όσο και σε επίπεδο Δήμων και άλλων εμπλεκόμενων Φορέων.
Αν χάσουμε χρόνο, θα χάσουμε και την ευκαιρία.
Στη διάθεση σας για κάθε στήριξη και συνεργασία».
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την επιστολική προεργασία με τον πρόεδρο του Διαζώματος που αναφέρει ο βουλευτής στην παραπάνω επιστολή του ο κ. Στυλιανίδης εξειδικεύει την δόμηση της πρότασης του σε τέσσερις άξονες:
1. Μνημεία της φύσης, προστατευόμενοι βιότοποι και φυσικές καλλονές
2. Ιστορικά μνημεία, αρχαιολογικοί χώροι και εμβληματικά κτίρια (τοπόσημα)
3. Δίκτυο μουσείων και θεματικών εκθέσεων που συνδέονται με πνευματικές και πολιτιστικές δραστηριότητες της περιοχής
4. Ενδιαφέροντα σημεία – προορισμοί εναλλακτικού τουρισμού,
σταχυολογώντας στη συνέχεια χαρακτηριστικές περιπτώσεις από τον κάθε άξονα.
Ακολουθούν οι προτάσεις του βουλευτή για τα βήματα που θα οδηγήσουν στην υλοποίηση ενός τέτοιου εγχειρήματος ως εξής:
1. Θα πρέπει να καταγραφούν όλα τα μνημεία και οι προορισμοί ανά περιοχή με την ιστορία και τη λειτουργικότητά τους
2. Θα πρέπει να καταγραφεί η ιστορία της περιοχής και να συνδεθεί με περιοχές, αρχαιολογικούς – ιστορικούς χώρους, μνημεία (τοπόσημα), εμβληματικά κτίρια και φυσικές ομορφιές.
3. Θα πρέπει να γίνει ψηφιοποίηση και καταγραφή των μουσείων και να δημιουργηθεί ένα ψηφιακός οδηγός που θα καθοδηγεί τον επισκέπτη κατά τη διαμονή του στην περιοχή με έξυπνο τρόπο
4. Θα πρέπει να εγκατασταθεί και να αξιοποιηθεί η υποδομή της οπτικής ίνας κατά μήκος της Εγνατίας Οδού ώστε τα διερχόμενα οχήματα τόσο από την Εγνατία όσο και από τον κάθετο άξονα Κομοτηνή – Νυμφαία – Βουλγαρία, που σήμερα ξεπερνούν τα 2 εκ. κατά την περίοδο αιχμής, να μπορούν σε ένα έξυπνο ψηφιακό περιβάλλον να βλέπουν καθ’ οδόν τα ενδιαφέροντα σημεία όλων των παραπάνω κατηγοριών, ώστε αυτό να τους προσελκύει να κατέβουν από το δρόμο ταχείας κυκλοφορίας και να αυξήσουν την περίοδο διαμονής στην περιοχή.
5. Να ολοκληρωθεί η διαμόρφωση του ιστορικού κέντρου της πόλης της Κομοτηνής, ώστε ο επισκέπτης, καθώς θα διέρχεται από τις πεζοδρομημένες διαδρομές να συναντά τα διαδοχικά ενδιαφέροντα σημεία και να τα επισκέπτεται είτε για να ενημερωθεί είτε για να διασκεδάσει. Κάθε μνημείο, κάθε μουσείο και κάθε προορισμός τουριστικός, δηλαδή κάθε τοπόσημο, θα πρέπει να συνδέεται με δράσεις τοπικών πολιτιστικών συλλόγων ή φορέων και επιχειρήσεων της περιοχής, οι οποίοι θα αναπτύσσουν πολιτιστικές, γαστρονομικές, εμπορικές ή ψυχαγωγικές δραστηριότητες, που θα καλύπτουν τις ανάγκες του επισκέπτη.
6. Θα πρέπει να δημιουργηθεί ψηφιακός διαδραστικός χάρτης, που θα περιλαμβάνει εκτός από τα παραπάνω και το πρόγραμμα δραστηριοτήτων που «τρέχει» κατά την περίοδο της επίσκεψης.
7. Θα πρέπει να πραγματοποιηθεί η καταγραφή και η ενεργοποίηση των τοπικών πολιτιστικών, αθλητικών ή επαγγελματικών συλλόγων, κάτι που μπορεί να γίνει με τη βοήθεια και του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, το οποίο έχει τις απαιτούμενες ειδικότητες για να υποστηρίξει ένα τέτοιου είδους εγχείρημα επιστημονικά.
8. Η όποια δραστηριότητα στο επίκεντρό της μπορεί να έχει την ανάδειξη της ποιότητας και την προώθηση ενός τοπικού προϊόντος. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις αποτελούν:
«Όλα τα παραπάνω» εξηγεί ο κ. Στυλιανίδης «θα πρέπει να καταλήγουν σε μικρές ιστορίες, γνωστές μερικώς στο ευρύ κοινό που θα αναβιώνουν το θρύλο και θα το συνδέουν με το μνημείο, με τη δράση ή με το προϊόν που συναντά ο επισκέπτης:
«Επιδίωξη είναι η ανάπτυξη του αγροτουρισμού και η προώθηση των τοπικών προϊόντων μέσα από την ποιοτική ανάδειξη της ιστορίας και της φυσιογνωμίας του τόπου μας» επισημαίνει κλείνοντας ο βουλευτής Ροδόπης.