ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ: Επελέγη ο ανάδοχος για τον νέο μεγάλο οδικό άξονα Στροφυλιά – Ιστιαία
ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ: Ξεκίνησε η αναδάσωση με μαύρη πεύκη για το Νέο Δάσος στην περιοχή αρμοδιότητας του Δασαρχείου Λίμνης
Το Ίδρυμα Μποδοσάκη παρουσιάζει το Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνία των Πολιτών στην Ελλάδα
Η κλιματική κρίση στο επίκεντρο της 7ης συνάντησης του Άνω Διαζώματος
«ΔΕΣΜΟΙ. Χαρτογραφώντας ιστορίες που μας συνδέουν με τον Έβρο» – Ένα νέο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τον Έβρο
Δελτίο τύπου Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας
Οι βάσεις για τη δημιουργία ενός ολιστικού τοπικού σχεδίου ανάπτυξης για την Αρχαία Ολυμπία τέθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής 17 Ιουλίου από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και το σωματείο «Διάζωμα», με την παρουσίαση της πρότασης υλοποίησης ενός σύγχρονου Αρχαιολογικού Πάρκου.
Το περίγραμμα του πολλά υποσχόμενου εγχειρήματος, έθεσε σε συνέντευξη Τύπου ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος, πλαισιωμένος από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριο Φαρμάκη και τον πρόεδρο του σωματείου «Διάζωμα» κ. Σταύρο Μπένο. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιόπουλο, το Αρχαιολογικό Πάρκο δεν είναι τίποτε άλλο από ένα ολιστικό σχέδιο ανάδειξης ενός τόπου, με επίκεντρο τα μνημεία του και την ενοποίησή τους με το υπόλοιπο περιβάλλον και «δορυφόρους» κάθε ενδιαφέρουσα παράμετρο: από τις υποδομές, την προσβασιμότητα, τα δίκτυα, την σύνδεση με τις τοπικές επιχειρήσεις μέχρι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της τοπικής κοινωνίας που μπορούν να κερδίσουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών, παρατείνοντας τη διαμονή τους.
Με άλλα λόγια, το σχέδιο θα διαχειριστεί και ζητήματα υποδομών (όπως η νότια παράκαμψη του αρχαιολογικού χώρου, η νέα γέφυρα και η περιπατητική ανάδειξη του Κλαδέου, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις – πάρκινγκ, δημιουργία αθλητικού και συνεδριακού κέντρου, ανάδειξη κτιρίων όπως Ξένιος Ζεύς, Μπαντούνειο Πελοπίου κ.α.) αλλά και δράσεις πολιτιστικού και ευρύτερου ενδιαφέροντος. Από τον Νοέμβριο του 2019 μέχρι σήμερα, Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, Περιφέρεια και «Διάζωμα» εργάζονται εντατικά για το φιλόδοξο αυτό σχέδιο.
Η Αρχαία Ολυμπία καθίσταται στην πράξη ως ο ισχυρότερος πόλος τουριστικής ανάπτυξης στην Περιφέρεια, καθώς, σε αντίθεση με το παρελθόν, σήμερα συμφωνήθηκε ο οδικός χάρτης για την υλοποίηση της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ). Το πλαίσιο του σχεδίου για το Αρχαιολογικό Πάρκο παρουσιάστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Αρχαίας Ολυμπίας, όπου και εγκρίθηκε ομόφωνα. Θα παρουσιαστεί ακολούθως και στην προσεχή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Ώρα για συνεργασίες
«Πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε το μοντέλο της τουριστικής και της οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής», τόνισε ο κ. Γεωργιόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι «η Ολυμπία έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα, έχει όμως και ελλείψεις. Από τα πλεονεκτήματα θέλουμε να πάρουμε προστιθέμενη αξία, στις ελλείψεις πρέπει να δούμε τις διορθώσεις». Αναφέρθηκε στις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις και τις Βιώσιμες Αστικές Αναπτύξεις, δύο εργαλεία τα οποία το προηγούμενο διάστημα δοκιμάστηκαν και έδωσαν πλεονεκτήματα. «Σήμερα όμως, είμαστε ακόμα πιο ώριμοι και η Ολυμπία, σε συνεργασία με τους δύο θεσμούς, μπορεί να πάρει το καλύτερο από την αξιοποίηση αυτών των χρηματοδοτικών εργαλείων. Χρειάζονται όμως και συνέργειες, συμμαχίες, συνεργασίες, όχι μόνο στο θεσμικό επίπεδο αλλά και στο επίπεδο των τοπικών φορέων: με την τοπική οικονομία, τους εμπορικούς συλλόγους, τα επιμελητήρια, τις ενώσεις ξενοδόχων», πρόσθεσε.
Ο κ. Γεωργιόπουλος ανέφερε ότι, κεντρικός πυρήνας της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης γεωγραφικά είναι η Ολυμπία και η ευρύτερη περιφέρεια του Δήμου: «Της έχει δοθεί ένα συμβολικό όνομα που ορίζεται και μέσα από την ταυτότητα του τόπου. Ονομάζεται “Αρχαιολογικό Πάρκο της Αρχαίας Ολυμπίας”. Θέλουμε βεβαίως και οργανωτικές ενέργειες όπως ένα τεκμηριωμένο place marketing, ένα branding αλλά και προβολή, και σύνδεση με τις τοπικές επιχειρήσεις και τα τοπικά προϊόντα. Και, βεβαίως, ζούμε στην εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού και οι νέες τεχνολογίες είναι απαραίτητες για το σχέδιό μας: ένα τεκμηριωμένο, ολοκληρωμένο, ολιστικό πρόγραμμα για την Ολυμπία που θα απαντά στη μεγάλη της ταυτότητα, στο τουριστικό της προϊόν, στην πολιτιστική της ακτινοβολία, στη σύνδεσή της με το σύγχρονο Ολυμπιακό κίνημα και με τους κρατικούς οργανισμούς όπως είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση».
Από τα σχέδια στην πράξη
Ο κ. Γεωργιόπουλος ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη για την στήριξη ενώ έπλεξε το εγκώμιο του κ. Μπένου, λέγοντας ότι συγκεντρώνει εμπειρία στην επεξεργασία ολοκληρωμένων σχεδίων σύνθεσης πολιτιστικών πόρων που τη μετατρέπει σε εξειδικευμένο τουριστικό προϊόν. Ακολούθως ο κ. Φαρμάκης ανέφερε ότι είναι επιλογή της Περιφέρειας ο προσανατολισμός στην Ολυμπία, την οποία χαρακτήρισε «αναξιοποίητο θησαυρό»:
«Θέλουμε η Αρχαία Ολυμπία να είναι το σύμβολο της ελπίδας και της εξωστρέφειας. Ήρθε η ώρα λοιπόν από τα σχέδια και τα οράματα να περάσουμε σε πράξεις και δράσεις. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προχωρά στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό “Διάζωμα”, προκειμένου να διαμορφώσουμε από κοινού μια νέα στρατηγική Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης που στόχο έχει την βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη της Αρχαίας Ολυμπίας. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι προετοιμαζόμαστε εγκαίρως, σχεδιάζουμε την επόμενη μέρα, ώστε να εντάξουμε τον σχεδιασμό μας στη νέα προγραμματική περίοδο.
Με την εξασφάλιση της χρηματοδότησης από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2021-2027» η Αρχαία Ολυμπία και η ευρύτερη περιοχή επιτέλους θα αποκτήσουν βασικά έργα υποδομής που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων, θα διευκολύνουν τη διακίνηση των επισκεπτών και θα εξασφαλίσουν ένα βελτιωμένο αισθητικά και λειτουργικά αποτέλεσμα για όλη την πόλη. Με ιδιαίτερη χαρά συναντιόμαστε σήμερα στην αφετηρία μιας μεγάλης διαδρομής που όταν θα φτάσει στο τέλος θα έχει δημιουργήσει έναν σύγχρονο πολιτιστικό και τουριστικό πόλο, μέσα από τον οργανωμένο σχεδιασμό που θα έχει την σφραγίδα της Αυτοδιοίκησης, αλλά και τη συνεργασία των τοπικών φορέων”.
Τα βήματα υλοποίησης
Ο κ. Μπένος από την πλευρά του ανέπτυξε λεπτομερώς το πλαίσιο της πρότασης, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη για συνέργειες: «Ήρθε η στιγμή και άλλες δυνάμεις να αθροιστούν για να δώσουμε μία ολοκληρωμένη μορφή σε αυτό που μας αρέσει να λέμε “αρχαιολογικό πάρκο”. Πρέπει να αξιοποιήσουμε το πνευματικό κεφάλαιο που έχει παραχθεί παγκοσμίως και στην Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία δεν αρκέστηκε μόνο στο να παράξει τα ολιστικά προγράμματα αλλά μας έδωσε και τα όπλα να το υλοποιήσουμε, όπως είναι η υφιστάμενη προγραμματική περίοδος. Οφείλουμε να κάνουμε ένα ποιοτικό βήμα πιο μπροστά. Σας καλώ να σκεφτείτε πόση προίκα, πόσες δυνάμεις υπάρχουν στην περιοχή. Δεσπόζει βεβαίως ο αρχαιολογικός χώρος, σκεφτείτε όμως και τους ανθρώπους, τους επιχειρηματίες, το μεγάλο περιβαλλοντικό θαύμα που υπάρχει εδώ. Όλα αυτά, δεν θα πρέπει να συνενωθούν ως μία μεγάλη δύναμη για να αποτελέσουν αυτό το μεγάλο οραματικό πλαίσιο; Η χώρα έχει επικεντρωθεί στις υποδομές, δεν φροντίζει για τα επόμενα στάδια ώστε οι υποδομές να μπουν στην τοπική ζωή, στην κοινωνία. Το πιο φιλόδοξο βέβαια είναι να γίνουν τα μνημεία το επίκεντρο της αειφορίας και της ανάπτυξης όχι μόνο του Δήμου αλλά και της ευρύτερης περιοχής.
Το επόμενο βήμα είναι ο ψηφιακός κόσμος. Ο πολίτης του κόσμου, όπου και αν βρίσκεται, ανοίγει το κινητό του ανοίγει το laptop και βλέπει τι έχουμε. Ο επισκέπτης είναι απαιτητικός δεν αρκείται να δει τον αρχαιολογικό χώρο, θέλει να ζήσει μία εμπειρία, να δει την τοπική κοινωνία, τις συνήθειες του κόσμου, τον πρωτογενή τομέα, κάποια ωραία οινοποιία, την τοπική γαστρονομία, να δει και κάποιες γυναίκες που θα κάνουν υφαντά, όπως και κάποιες δημιουργικές βιοτεχνίες.
Το τρίτο βήμα είναι ένα τοπικό σύμφωνο ποιότητας όπου προϋπόθεση για να μπει μία επιχείρηση σε αυτό είναι η περίφημη θεωρία της ολικής ποιότητας: να έχει ιστοσελίδα στα ελληνικά και στα αγγλικά, σύστημα διαχείρισης παραπόνων, περιβαλλοντικές δράσεις ανακύκλωσης και εξοικονόμησης ενέργειας, εκπαιδευτικά προγράμματα για το προσωπικό, υποχρεωτική χρήση ή προβολή των τοπικών προϊόντων σε εστιατόρια και ξενοδοχεία και το πιο ωραίο από όλα είναι το συμμετοχικό marketing όλο αυτό ονομάζεται “cluster” που σημαίνει συνεργατισμός –εγώ το λέω συστάδα επιχειρήσεων.
Τέλος είναι η βιωσιμότητα: φτιάχνουμε ένα προϊόν, πρέπει να σκεφτούμε πώς θα ζήσει πώς θα κυβερνηθεί και εδώ μπαίνει πάλι μία ξένη ορολογία που ελπίζω κάποτε να νομοθετηθεί κιόλας. Είναι τα περίφημα Destination Management and Marketing Organization (DMMO), φορείς διαχείρισης και διοίκησης των προορισμών. Κατάλληλος φορέας για την υλοποίηση όλου αυτού φαίνεται πως είναι οι αναπτυξιακές εταιρείες των περιφερειών και των δήμων αλλά θα κάνουμε μία πολύ πιο ειδικότερη διερεύνηση για να βρούμε τις καλύτερες δυνατές απαντήσεις. Για όλα αυτά το Διάζωμα θα συμβάλει δωρεάν, με ό,τι τεχνογνωσία διαθέτει».
Πηγή: arxaiaolympia.gov.gr
Μπορείτε να δείτε ακόμη:
Όλη η Ολυμπία ένα «αρχαιολογικό πάρκο» – ΕΡΤ
Αρχαιολογικό Πάρκο στην Αρχαία Ολυμπία – orttvgr (video)
Το “Διάζωμα” για ανάπτυξη Αρχαίας Ολυμπίας – eleftheriaonline.gr
Δημιουργία «Αρχαιολογικού Πάρκου» με τη συνεργασία Περιφέρειας, Δήμου και Διαζώματος – ilia.news
Ένα αρχαιολογικό Πάρκο για την κοίτιδα των Ολυμπιακών – anagnostis.org