Γρήγορη μετάβαση

Διεθνές Συνέδριο: «Το αρχαίο δράμα στην εκπαίδευση. Aπό την αρχαιότητα έως σήμερα». Πάτρα, 24–25 Μαΐου 2024

Το «Ινστιτούτο Αρχαίου Θεάτρου» του Πανεπιστημίου Πατρών σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών για το «Αρχαίο Ελληνικό Θέατρο» του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών διοργανώνουν στις 24 και 25 Μαΐου 2024 διεθνές συνέδριο με θέμα «Το αρχαίο δράμα στην εκπαίδευση. Aπό την αρχαιότητα έως σήμερα», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών (Παρασκευή 24 και Σάββατο 25 Μαΐου, αντίστοιχα).

Στο συνέδριο θα λάβουν μέρος κορυφαίοι Έλληνες και ξένοι επιστήμονες, όπως οι: David Rosenbloom, Elizabeth Scharffenberger, Monica Centanni, Σταύρος Τσιτσιρίδης Ιωάννα Καραμάνου, Anna Novohatko, κ.ά. Το αναλυτικό πρόγραμμα βρίσκεται στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.theaterst.upatras.gr/?page_id=12967

Εκτός από το επιστημονικό ενδιαφέρον και τους διεθνώς γνωστούς μελετητές που θα συμμετάσχουν, το συγκεκριμένο συνέδριο, με θέμα «Το αρχαίο δράμα στην εκπαίδευση. Aπό την αρχαιότητα έως σήμερα», σηματοδοτεί επίσης ένα άνοιγμα του Πανεπιστημίου Πατρών και του Αρχαιολογικού Μουσείου προς τον εκπαιδευτικό κόσμο της Πάτρας, αλλά και της Αχαΐας ευρύτερα, καθώς απευθύνεται κατεξοχήν σε καθηγητές της Μέσης Εκπαίδευσης (ιδίως φιλολόγους και θεατρολόγους), που διδάσκουν το αρχαίο δράμα. Σημειώνουμε, επίσης, ότι οι περισσότερες ομιλίες θα είναι στη νέα ελληνική γλώσσα, ώστε να είναι το Συνέδριο περισσότερο προσιτό στο κοινό.

Βασικές θεματικές του Συνεδρίου είναι οι εξής: Η παιδευτική διάσταση του δράματος στην κλασική εποχή – Ο (παιδευτικός) κανόνας και η υπέρβασή του  – Κωμωδία και εκπαίδευση – άλλοτε και τώρα – Αρχαίο ελληνικό δράμα και σύγχρονο σχολείο – Αρχαίο δράμα και εκπαίδευση: πειραματικές προσεγγίσεις – Αρχαίο δράμα και καλλιτεχνική έκφρασηστην εκπαίδευση.

To Συνέδριο θα πλαισιωθεί από δύο Δρώμενα, την Παρασκευή και το Σάββατο αντίστοιχα:

Δρώμενο α΄: ιήιε Δάλιε Παιάν – ρυθμική-μετρική απόδοση της παρόδου του Οιδίποδα Τυράννου: Ευαγγελία Θαλασσινή (σκηνοθεσία) και Φοιτητική Ομάδα «Πάροδος»

Δρώμενο β΄: «Δυο χορικά του Έρωτα» από τις τραγωδίες Αντιγόνη του Σοφοκλή (μετάφραση Νίκου Παναγιωτόπουλου) και Μήδεια του Ευριπίδη (μετάφραση Θ. Κ. Στεφανόπουλου). Δέσποινα Γεωργακοπούλου (σκηνοθεσία) με φοιτητές του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών και συνεργάτες του Εργαστηρίου Σκηνικής Πράξης και Λόγου.

Τέλος, το Σάββατο θα ολοκληρωθεί το Συνέδριο με Περιήγηση στις Μόνιμες Συλλογές του Μουσείου στο πλαίσιο της δράσης  «Πολιτιστικές Διαδρομές-Walk the Route».