Πρόσκληση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο διαγωνιστικό μέρος του προγράμματος «Ακούμε τους Νέους 2025»
«ΕΒΡΟΣ-ΜΕΤΑ». Ξεκινά η υλοποίηση της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης του Έβρου
ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ: Επελέγη ο ανάδοχος για τον νέο μεγάλο οδικό άξονα Στροφυλιά – Ιστιαία
ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ: Ξεκίνησε η αναδάσωση με μαύρη πεύκη για το Νέο Δάσος στην περιοχή αρμοδιότητας του Δασαρχείου Λίμνης
Το Ίδρυμα Μποδοσάκη παρουσιάζει το Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνία των Πολιτών στην Ελλάδα
Πηγή: www.drt915.gr
Στο Δημοτικό Ραδιόφωνο μίλησε ο πρόεδρος του σωματείου “ΔΙΑΖΩΜΑ” κ.Σταύρος Μπένος.
Δυο λόγια για το ΔΙΑΖΩΜΑ:
Το «ΔΙΑΖΩΜΑ» επιδιώκει μεταξύ άλλων να ανοίξει μια αγκαλιά για την προστασία των αρχαίων θεάτρων (δείτε και την δράση “υιοθέτησε ένα αρχαίο θέατρο” και τους κουμπαράδες που έχουν δημιουργηθεί και για τα αρχαία θέατρα της περιοχής μας), με όσους συμμετέχουν στο σωματείο (που είναι ανοιχτό για όλους) να είναι αποφασισμένοι να κάνουν πράξη την αγάπη τους για την πολιτιστική κληρονομιά. Αξίζει να σημειώσουμε πως πέραν των απλών πολιτών, μέλη είναι και αρκετές εταιρείες που στηρίζουν το έργο του σωματείου.
Στόχοι η ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων, η εξεύρεση πόρων για την αποκατάστασή τους και η ένταξή τους στην καθημερινότητά μας, καθώς και ο σχεδιασμός καινοτόμων ολιστικών προγραμμάτων πολιτιστικού τουρισμού, όπως οι Πολιτιστικές – Περιβαλλοντικές Διαδρομές και τα Αρχαιολογικά Πάρκα, τα οποία έχουν ως στόχο την ένταξη των μνημείων φύσης και πολιτισμού στο κέντρο της ζωής, της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.
Με τον κ.Μπένο συζητήσαμε για τα αρχαία θέατρα, αλλά και για τις πολιτιστικές – περιβαλλοντικές διαδρομές.
Το «ΔΙΑΖΩΜΑ», αξιοποιώντας τα αποτελέσματα της απόλυτης συνέργειας μεταξύ των πολιτών, των φορέων και των θεσμών του κράτους, των χορηγών και των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων, σχεδιάζει και προτείνει την υλοποίηση νέων ολιστικών προγραμμάτων πολιτιστικού τουρισμού (πολιτιστικές – περιβαλλοντικές διαδρομές και αρχαιολογικά πάρκα), τα οποία έχουν τη δυναμική να αποτελέσουν κινητήριο μοχλό για τη βιώσιμη ανάπτυξη μιας περιοχής, καθώς και για τη σύνδεση των μνημείων της με την τοπική επιχειρηματικότητα και την παραγωγή του πρωτογενούς τομέα της. Πιο συγκεκριμένα αναφερθήκαμε στην πολιτιστική διαδρομή Πελοποννήσου – ΜΟΡΕΑΣ.
Το «ΔΙΑΖΩΜΑ» προτείνει το σχεδιασμό και την υλοποίηση της «Πολιτιστικής Διαδρομής “Μορέας”: ένα ταξίδι από τις αρχαίες στις σύγχρονες πόλεις».
Η διαδρομή θα έχει ως επίκεντρο 8 αστικά σύνολα (Κόρινθο, Άργος, Νεμέα, Τρίπολη, Μεγαλόπολη, Μεσσήνη, Σπάρτη και Πύλο) με διαχρονική ιστορική και πολιτιστική συνέχεια και θα επιχειρήσει να αναδείξει τα μοναδικά πολιτιστικά μνημεία της Πελοποννήσου, το εντυπωσιακό φυσικό της τοπίο, τα σπάνια οικοσυστήματά της, την πλούσια γαστρονομική της παράδοση και τη σύγχρονη παραγωγή και δημιουργία.
Πόλοι
Η διαδρομή θα έχει ως επίκεντρο 8 αστικά σύνολα με διαχρονική ιστορική και πολιτιστική συνέχεια, 8 πόλους, από τους οποίους διέρχεται ο αυτοκινητόδρομος ΜΟΡΕΑΣ: α) Πόλος Κορίνθου (Κόρινθος, Αρχαία Κόρινθος, Σικυώνα), β) Πόλος Άργους (Άργος –Ναύπλιο, Επίδαυρος – Μυκήνες), γ) Πόλος Νεμέας (Νεμέα –Αρχαία Νεμέα), δ) Πόλος Τρίπολης (Ορεινή Αρκαδία, Αρχαία Θέατρα Τεγέας, Αρκαδικού Ορχομενού και Μαντίνειας), ε) Πόλος Μεγαλόπολης (Μεγαλόπολη – Αρχαιολογικός Χώρος Μεγαλόπολης), στ) Πόλος Μεσσήνης (Μεσσήνη –Αρχαία Μεσσήνη, Καλαμάτα, Αρχαίο Θέατρο Θουρίας), ζ) Πόλος Σπάρτης (Σπάρτη –Αρχαιολογικός Χώρος Σπάρτης, Μυστράς), και η) Πόλος Πύλου (Πύλος –Ανάκτορο Νέστορα, Μεθώνη, Κορώνη).
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ;
Η Πολιτιστική Διαδρομή είναι ένα εξειδικευμένο και επώνυμο προϊόν πολιτιστικού τουρισμού, το οποίο διαμορφώνεται με βάση ένα συγκεκριμένο συνεκτικό στοιχείο, συνήθως τις αρχαιότητες, όπως π.χ. παρεμφερή στοιχεία της ίδιας περιόδου ή διαφόρων περιόδων ή ακόμη και ιστορικές διαδρομές, μύθους κ.α. Η Περιβαλλοντική Διαδρομή κατά ανάλογο τρόπο διαμορφώνεται με βάση τα στοιχεία της φύσης και τους περιβάλλοντος. Η Πολιτιστική – Περιβαλλοντική Διαδρομή έχει στόχο να αποτελέσει κινητήριο μοχλό για τη βιώσιμη – οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική – ανάπτυξη μιας περιοχής, αλλά και για τη σύνδεση των σπουδαίων μνημείων του πολιτισμού και της φύσης με την τοπική επιχειρηματικότητα και την παραγωγή του πρωτογενούς τομέα της περιοχής.
Οι Πόλοι της Πολιτιστικής Διαδρομής Για τον προσδιορισμό της ταυτότητας της Πολιτιστικής Διαδρομής είναι απαραίτητο να επιλεγούν οι πόλοι που θα έχουν δεσπόζουσα θέση στη Διαδρομή, διότι θα λειτουργούν σαν πυλώνες για τη διαμόρφωση της υλικής υπόστασης και ταυτότητας της Διαδρομής. Οι πόλοι πρέπει να έχουν κατάλληλη γεωγραφική διασπορά και είναι σημαντικό να εξυπηρετούν συγκεκριμένα κριτήρια, όπως: να αποτελούν πόλους προσέλκυσης των τουριστών, ως περιοχές που για ιστορικούς- πολιτιστικούς λόγους διακρίνονται από χαρακτηριστικά μοναδικότητας, να είναι ανεπτυγμένοι τουριστικοί προορισμοί ή να συνδέονται με υφιστάμενες περιοχές τουριστικής ανάπτυξης, να λειτουργούν σαν περιοχές αφετηρίας των τουριστικών κινήσεων στο δίκτυο, άλλα και ως σημεία σύνδεσης και αναδιανομής των ροών.
Τοπικές Πολιτιστικές Διαδρομές
Στο πλαίσιο μια Πολιτιστικής Διαδρομής, σχεδιάζονται και υλοποιούνται επίσης, Τοπικές Πολιτιστικές Διαδρομές. Οι Τοπικές Διαδρομές έχουν ως σημείο αναφοράς έναν πόλο της ευρύτερης διαδρομής και συνδέουν – αθροίζουν μνημεία, επιχειρήσεις, τοπικούς θεσμούς και ανθρώπους σε ένα σύνολο ενιαίο και λειτουργικό. (Οι πληροφορίες είναι από την σελίδα του σωματείου www.diazoma.gr)
Δείτε ολόκληρη την συνέντευξη: