Γρήγορη μετάβαση

Δελτίο Τύπου Για την έκθεση γλυπτικής της Αφροδίτης Λίτη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Μεσσήνης

Σχετικά Θέατρα

Δελτίο Τύπου

Για την έκθεση γλυπτικής της

Αφροδίτης Λίτη

στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Μεσσήνης

επιμέλεια Λουΐζα Καραπιδάκη

εγκαίνια το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2021, στις 18.30

 

Στο εσωτερικό του Αρχαιολογικού Μουσείου του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Μεσσήνης παρουσιάζονται για πρώτη φορά έργα σύγχρονης τέχνης. Τα εικαστικά έργα της γλύπτριας Αφροδίτης Λίτη συνυπάρχουν με τα αρχαιολογικά ευρήματα και δίδουν τη δυνατότητα στον θεατή μιας καινούργιας ανάγνωσης των αρχαίων ευρημάτων, αγαλμάτων, έργων μικρογλυπτικής, ταμάτων, ταφικών κτερισμάτων…

Η καλλιτέχνης Αφροδίτη Λίτη δήλωσε: «αποφάσισα να δημιουργήσω ένα περιβάλλον από 27 πολύχρωμες πεταλούδες οι οποίες εισβάλουν παρελαύνουσες στο χώρο του Μουσείου, ξαναζωντανεύοντας στη μνήμη μας όλους τους δημιουργούς αυτού του υπερβατικού αρχιτεκτονικού εγχειρήματος, το οποίο διασώθηκε αλώβητο μέχρι σήμερα. Μέσα δε από την υποδειγματική του ανάδειξη, η στιβαρή σχεδιαστική του δομή έρχεται να υποστηρίξει όλο το συναισθηματικό οικοδόμημα το γεμάτο γλυκύτητα και χαρά για ζωή… Οι πεταλούδες στα ψηφιδωτά φτερά τους μοιάζουν σα να φέρουν το τοπίο τους, ενώ παράλληλα προτείνω να συνοδεύονται από τρεις νεανικές φιγούρες, φυσικού μεγέθους, του ίδιου κατασκευαστικού τύπου με αυτές. Αυτές οι φιγούρες θα στέκονται εκστατικές μέσα στην αίθουσα απέναντι από τις γλυπτές άρκτους».

Ο υπεύθυνος ανασκαφών της Αρχαίας Μεσσήνης, καθηγητής αρχαιολογίας Πέτρος Θέμελης, έγραψε: «Δεν είναι μόνο η ιριδίζουσα λάμψη της γυάλινης ψηφίδας, είναι και η εκτυφλωτική λάμψη που εκπέμπει το μέταλλο, λειασμένο στην εν-τέλεια με τα επίμονα χέρια της Αφροδίτης Λίτη σε μορφές ψυχών και σωμάτων, που απαιτούν ρώμη ψυχής ευαίσθητης και σώματος μεγάλη, ώστε να βγουν νικήτριες οι μορφές της στη μάχη με τα ένδον, τη μοναξιά, τη θλίψη και τον θάνατο. Οι ψυχές της Λίτη δεν είναι εφήμερες, δημιουργήθηκαν για την αιωνιότητα του εδώ και του επέκεινα, σύμβολα ομορφιάς, αγνότητας, αγάπης άδολης παιδικής και αθάνατης».

Η επιμελήτρια της έκθεσης Λουΐζα Καραπιδάκη σημείωσε: «Πολλά από τα έργα της Αφροδίτης Λίτη συνάδουν εννοιολογικά και θεματικά με τα μόνιμα γλυπτά εκθέματα του Μουσείου. Η σύγχρονη εικαστική γραφή της Λίτη, με περίοπτα χάλκινα έργα καλυμμένα από γυάλινες ψηφίδες, συνομιλεί αρμονικά με τα έργα της αρχαιότητας και δημιουργεί μια διαδραστική εικονογραφική σχέση. Το Μουσείο γέμισε χρώμα και ζωντάνια από τις παιδικές φιγούρες που κοιτούν τα αγάλματα του Αρτεμισίου και τις πεταλούδες–ψυχές που αιωρούνται ανάμεσα στα έργα του γλύπτη Δαμοφώντα. Το συνολικό αφήγημα της γλυπτικής τοπιογραφίας της Λίτη αρμόζει αισθητικά με τη μουσειολογική εικόνα των αιθουσών του Μουσείου, όπως ακριβώς έχει σχεδιαστεί και υλοποιηθεί από τον καθηγητή Πέτρο Θέμελη».

Η Αφροδίτη Λίτη είναι καθηγήτρια της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, έχει στο ενεργητικό της περισσότερες από 23 ατομικές εκθέσεις και έχει εκθέσει σε πάνω από 200 ομαδικές εκθέσεις σε όλο τον κόσμο. Έχει εκδώσει 13 μονογραφίες και το έργο της ξεχώρισε από την αρχή της εμφανίσεώς του με αποτέλεσμα να λάβει σειρά βραβείων γλυπτικής. Το 1983, το  επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας τη βράβευσε και απέκτησε έργα της που εκτίθενται στην Εθνική Πινακοθήκη. Έλαβε τιμητική διάκριση για τη γλυπτική της το 2001 από το Πνευματικό και Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου. Το 2010 βραβεύτηκε από τον Πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για την έκθεσή της «Τα πολύτιμα της παράδοσης» στο  Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού. Το 2011 έτυχε τιμητικής βράβευσης για το σύνολο του γλυπτικού της έργου από το Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη. Μια απ’ τις σημαντικότερες και ουσιαστικότερες εμπειρίες της είναι η συνεργασία της με την Ιταλική πρεσβεία σε επίπεδο πολιτιστικών ανταλλαγών, μέσω των πέντε εκθέσεων γλυπτικής που διοργάνωσε μέσα στον αύλειο χώρο της πρεσβείας τα τελευταία τέσσερα (4) χρόνια.

Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Μεσσήνης
Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας
Μαυρομάτι Ιθώμης, Μαυρομάτι, Δήμος Μεσσήνης (Νομός Μεσσηνίας)
Τηλέφωνο: +30 27240 51201 / Email: [email protected]

Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά

 8:00-20:00 (1η έως 15η Σεπτεμβρίου: 08:00-19:30, 16η έως 30η Σεπτεμβρίου 08:00-19:00, 1η έως 15η Οκτωβρίου 08:00-18:30 και 16η έως 31η Οκτωβρίου 08:00-18:00)