Το Ίδρυμα Μποδοσάκη παρουσιάζει το Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνία των Πολιτών στην Ελλάδα
Η κλιματική κρίση στο επίκεντρο της 7ης συνάντησης του Άνω Διαζώματος
«ΔΕΣΜΟΙ. Χαρτογραφώντας ιστορίες που μας συνδέουν με τον Έβρο» – Ένα νέο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τον Έβρο
3ο Διεθνές Συνέδριο Αρχαίας Ελληνικής και Βυζαντινής Τεχνολογίας
Passion/Πάθος: Το 4o Musikaloy Festival
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η υλοποίηση του προγράμματος «Αρχαιολογικό Πάρκο Ορχομενού Βοιωτίας» μετά και την ανάθεση στις 05 Ιανουαρίου 2021 από το Δήμο Ορχομενού στην τοπογράφο-μηχανικό, κα Κωνσταντίνα Παπασπυροπούλου, της σύμβασης για τη «Μελέτη Πράξης Εφαρμογής για τη Β΄ Φάση Αρχαιολογικού Πάρκου Ορχομενού».
Η μελέτη έχει αντικείμενο:
α) την επικαιροποίηση των αποτυπώσεων των κτηματογραφήσεων (Φάση Α΄),
β) την εφαρμογή ρυμοτομικών και πολεοδομικών γραμμών (Φάση Β΄) και
γ) τη σύνταξη διαγραμμάτων και πινάκων αναλογισμού (Φάση Γ΄).
Η μελέτη θα ολοκληρωθεί σε διάστημα έξι (6) μηνών και αρμόδια για την διοίκηση και παρακολούθησή της είναι η τεχνική υπηρεσία του Δήμου Ορχομενού.
Η ολοκλήρωση της μελέτης θα ανοίξει το δρόμο για τις τελικές διευθετήσεις του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και θα προετοιμάσει το έδαφος για τα έργα που θα συνδέσουν το μνημείο με την πόλη.
Το πάρκο διαθέτει ένα εξαιρετικά σπάνιο μνημειακό σύνολο, μεγάλης πολιτιστικής αξίας: το θολωτό τάφο του Μινύα (1250 π.Χ.), το αρχαίο θέατρο του Ορχομενού (3ου αι.) και την Παναγία της Σκριπούς, ένα σπάνιο βυζαντινό μνημείο, που ανήκει στον μεταβατικό τύπο σταυροειδούς τρουλαίου ναού (9ος αι.). Το «ΔΙΑΖΩΜΑ» έχει συμβάλει στην υλοποίηση του προγράμματος μέσα από την ανάθεση μελετών, αλλά και αξιοποιώντας τη μεγάλη δυναμική του «κουμπαρά» του αρχαίου θεάτρου. Πρόκειται για ένα μοναδικό αρχαιολογικό πάρκο, που αποτελεί και πόλο της πολιτιστικής διαδρομής της Στερεάς Ελλάδας «ΟΙΔΙΠΟΥΣ».
Μπορείτε να επισκεφτείτε τη σελίδα του προγράμματος, εδώ.