Το Ίδρυμα Μποδοσάκη παρουσιάζει το Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνία των Πολιτών στην Ελλάδα
Η κλιματική κρίση στο επίκεντρο της 7ης συνάντησης του Άνω Διαζώματος
«ΔΕΣΜΟΙ. Χαρτογραφώντας ιστορίες που μας συνδέουν με τον Έβρο» – Ένα νέο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τον Έβρο
3ο Διεθνές Συνέδριο Αρχαίας Ελληνικής και Βυζαντινής Τεχνολογίας
Passion/Πάθος: Το 4o Musikaloy Festival
Πηγή: Εφημερίδα Θάρρος
Απόλυτα ικανοποιημένη φάνηκε η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας με τη χρηματοδότηση των μελετών ανάπλασης της Ανατολικής Γειτονιάς, με 385.000 ευρώ, από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”.
Μάλιστα, χθες το μεσημέρι ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, με τον αντιδήμαρχο Νίκο Μπασακίδη και τον ειδικό συνεργάτη του Βασίλη Κουτραφούρη, έδωσαν συνέντευξη Τύπου. Εκεί ο δήμαρχος εμφανίστηκε δικαιωμένος από τις επιλογές του ίδιου και των συνεργατών του, ενώ τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή με το έργο της ορίζει το μέλλον της περιοχής. Δεν παρέλειψε δε και αυτή τη φορά (όπως και προχθές για την “Τέντα” και το Πολυκλαδικό) να αναφερθεί στη συμβολή του Αντώνη Σαμαρά και “την καταλυτική υποστήριξή του”.
“Είναι μια σπουδαία μέρα για το Δήμο μας. Μια μεγάλη διεκδίκηση έλαβε απόφαση ένταξης και βαίνει σταδιακά προς υλοποίηση”, είπε ο κ. Βασιλόπουλος, προσθέτοντας ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα “της σκληρής δουλειάς, της σωστής προετοιμασίας και του αγώνα” της Δημοτικής Αρχής.
Ο δήμαρχος είπε ότι το “τεράστιο project” στην Ανατολική Γειτονιά αφορά μια συνολική έκταση 110 στρεμμάτων και ειδικότερα περιοχές στο παλιό στρατόπεδο, στον πρώην καταυλισμό σεισμοπλήκτων Βάγια, καθώς και στις οδούς διασύνδεσης της Ανατολικής Γειτονιάς με την Παραλία και το Ιστορικό Κέντρο. Ο συνολικός προϋπολογισμός όλων αυτών των παρεμβάσεων, είπε ο δήμαρχος, θα ανέλθει στα 17.000.000 ευρώ.
Τόνισε, δε, ότι “βασικοί στόχοι της παρέμβασης που υπηρετεί και τη νέα φιλοσοφία του Δήμου, εναρμονισμένη με την κλιματική αλλαγή, είναι σε τίτλους: Η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Η Βιώσιμη Κινητικότητα. Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός και, φυσικά, η αντιμετώπιση του φαινομένου της Κλιματικής Αλλαγής.
Αναφερόμαστε σε μία ολιστική παρέμβαση, με αναπλάσεις, διασύνδεση περιοχών, οδούς ήπιας κυκλοφορίας, διαδρομές περιπάτου και ποδηλατοδρόμους, χώρους πρασίνου και κοινόχρηστους χώρους για την ανάπτυξη δράσεων και άλλα”.
Επίσης, ο δήμαρχος ευχαρίστησε τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα, για την ένταξη της χρηματοδότησης στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” και την “άριστη συνεργασία” την οποία έχουν, τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον αντιδήμαρχο που δούλεψε για το έργο αυτό, Νίκο Μπασακίδη, τον ειδικό του συνεργάτη που κόπιασε για την προετοιμασία του φακέλου, Βασίλη Κουτραφούρη και τους υπηρεσιακούς και άλλους συνεργάτες του, Παναγιώτα Κουράκλη, Μαρία Νταμάτη, Χριστίνα Λυκουργιά και Παναγιώτη Νασόπουλο.
Ο αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης, από την πλευρά του, σημείωσε ότι η περιοχή της Ανατολικής Γειτονιάς στην οποία θα γίνουν οι παρεμβάσεις είναι αναπτυσσόμενη, είναι όμως “χωρίς καρδιά και κινητήρια δύναμη, άναρχη, απόμακρη, δυσλειτουργική, χωρίς κέντρο βάρους και καθόλου επισκεψιμότητα”.
Αυτή η περιοχή, συνέχισε ο αντιδήμαρχος, θα αναβαθμιστεί σε έναν πρότυπο αστικό χώρο με παρεμβάσεις που θα γίνουν στο παλιό στρατόπεδο, στον πρώην καταυλισμό Βάγια και στις οδούς Ηρώων, Καλλιπατείρας και Μαυρομιχάλη, που θα διασυνδέσουν την Ανατολική Γειτονιά με την Παραλία και το Ιστορικό Κέντρο.
Τέλος, τόνισε ότι η προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής είναι η δημιουργία μιας πολυκεντρικής πόλης, με αποκεντρωμένες υποδομές και αστικό τοπίο υψηλής αισθητικής και λειτουργικότητας.
Με τη σειρά του ο ειδικός συνεργάτης του δημάρχου, Βασίλης Κουτραφούρης, δήλωσε ότι τα στελέχη του Δήμου είναι χαρούμενα, γιατί αποδίδουν καρπούς οι μεγάλες προσπάθειες που καταβλήθηκαν πέρσι προκειμένου να ετοιμαστούν οι φάκελοι για τις διεκδικήσεις των έργων από τη Δημοτική Αρχή.
Το πρόγραμμα στην Ανατολική Γειτονιά, συνέχισε ο κ. Κουτραφούρης, έχει διπλό στόχο και συγκεκριμένα στοχεύει, αφενός, στην εκπλήρωση του ακόμη ανεκπλήρωτου, όπως σημείωσε, οράματος για το ανατολικό κέντρο της πόλης, όπως αυτό σχεδιάστηκε μετασεισμικά και, αφετέρου, στη βιοκλιματική και λειτουργική αναβάθμιση της ανατολικής πόλης, όπως έχει προκύψει από την πράξη εφαρμογής.