Ν. Φαρμάκης: «Πρωτοποριακή Χωρική Επένδυση η ‘Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού Αιτωλοακαρνανίας’»
«ΚΥΝΗΓΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ» – Παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Λασκαράκη στον Ιανό
Καλαμάτα: Από την Ανασυγκρότηση στην Πρωτοπορία
Όταν η καινοτομία συναντά την αγάπη για τον τόπο: Η επιτυχία της Εβροφάρμα φωτίζει τον Έβρο
Να σας τα πούμε; Τα Διαζωματικά Κάλαντα και το Ημερολόγιο Εκδηλώσεων για το 2025
Την Κυριακή 03 Νοεμβρίου 2024 πραγματοποιήθηκε η 7η Συνάντηση του ΆΝΩ ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ, με τίτλο «Η προστασία των μνημείων μας από την κλιματική κρίση». Την Συνάντηση φιλοξένησε και φέτος ο Πολυχώρος Eco Zone των Εκδόσεων ΚΕΡΚΥΡΑ – ECONOMIA.
Το «ΑΝΩ ΔΙΑΖΩΜΑ» είναι μια θερμοκοιτίδα εκκόλαψης καινοτόμων ιδεών και ανάπτυξης νέων συνεργασιών (με τους πολίτες όλου του κόσμου, με την εκπαιδευτική κοινότητα, με επιστημονικούς και πολιτιστικούς φορείς που βρίσκονται εντός και εκτός Ελλάδας κ.α.), με στόχο την ένταξη των μνημείων στο κέντρο της ζωής και της βιώσιμης ανάπτυξης. Κάθε ετήσια Συνάντηση είναι ένα ανοικτό κάλεσμα προς τους ενεργούς πολίτες και ειδικότερα προς τη νέα γενιά και αναπτύσσεται γύρω από έναν συγκεκριμένο θεματικό άξονα.
Φέτος, η Συνάντηση του ΆΝΩ ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ είχε στο επίκεντρό της το επίκαιρο θέμα της κλιματικής κρίσης και ειδικότερα την επίδρασή της στην πολιτιστική και φυσική μας κληρονομιά. Για το θέμα μίλησαν οι κκ Κωνσταντίνος Καρτάλης, Καθηγητής ΕΚΠΑ, Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κλιματική Αλλαγή, Μαρία Παπαδοπούλου, Καθηγήτρια Σχολής Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών – Μηχανικών Γεωπληροφορικής του ΕΜΠ, και Πρόεδρος ΔΣ του Ο.ΦΥ.ΠΕ.ΚΑ και Γιάννης Ζηρίνης, Σύμβουλος Ανάπτυξης.
Μια ενότητα της εκδήλωσης αφιερώθηκε στη νέα εκπαιδευτική δράση του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» με τίτλο: «Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής – η περίπτωση των αρχαίων ελληνικών χώρων θέασης και ακρόασης». Η δράση επιχειρεί να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο θέμα της επίδρασης της κλιματικής κρίσης στο πολιτιστικό και φυσικό τοπίο, και ειδικότερα σε χώρους θέασης και ακρόασης της Ελλάδας. Για την εκπαιδευτική δράση μίλησαν οι κκ Μαίρη Μπελογιάννη, Φιλόλογος – Αρχαιολόγος, Υπεύθυνη των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Ταμίας του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» και Μαρία Κουρασάνη, Αρχαιολόγος, Υπεύθυνη Αναπτυξιακών Προγραμμάτων Σωματείου. Στη συνέχεια, οι μαθητές των σχολείων που συμμετείχαν πιλοτικά στην εκπαιδευτική δράση παρουσίασαν τις εργασίες τους.
1η ΕΝΟΤΗΤΑ: ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
2η ΕΝΟΤΗΤΑ: Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ «ΔΙΑΖΩΜΑ»: «ΑΡΧΑΙΟΙ ΧΩΡΟΙ ΘΕΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΚΡΟΑΣΗΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ»