Ν. Φαρμάκης: «Πρωτοποριακή Χωρική Επένδυση η ‘Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού Αιτωλοακαρνανίας’»
«ΚΥΝΗΓΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ» – Παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Λασκαράκη στον Ιανό
Καλαμάτα: Από την Ανασυγκρότηση στην Πρωτοπορία
Όταν η καινοτομία συναντά την αγάπη για τον τόπο: Η επιτυχία της Εβροφάρμα φωτίζει τον Έβρο
Να σας τα πούμε; Τα Διαζωματικά Κάλαντα και το Ημερολόγιο Εκδηλώσεων για το 2025
YPEKA.gr
15 Δεκεμβρίου 2014
Στην θητεία ενός Υπουργού, έρχονται πολλές στιγμές όπου συμμετέχει σε ορισμένες εκδηλώσεις που του δημιουργούν μια θετική εικόνα. Έρχονται όμως και πολύ λίγες στιγμές όπου αισθάνεται μια βαθιά συγκίνηση, συμμετέχοντας σε κάτι που όλα δείχνουν ότι συμβολίζει μια νέα σελίδα για την πατρίδα μας.
Απόψε είμαι πολύ συγκινημένος, γιατί θεωρώ ότι από αυτό τον ιερό τόπο, με ενότητα αυτοδιοικητικών, πολιτικών και επιστημονικών δυνάμεων της πατρίδας και της κοινωνίας μας, μπορούμε να κοιτάξουμε με αισιοδοξία το μέλλον.
Ζούμε σε μια εποχή όπου όλα είναι γκρίζα και λαχταράει καθένας από εμάς να βρει μια ελπίδα, μια προοπτική στο άμεσο και μεσοπρόθεσμο μέλλον. Θεωρώ πως απόψε εδώ, συμβολικά και ουσιαστικά, δικαιούμαστε να χαμογελάσουμε. Η αγωνία, η λαχτάρα όλων μας είναι να διαμορφώσουμε μια πατρίδα, μια εθνική οικονομία, μια κοινωνία, μια Ελλάδα που θα είναι εξωστρεφής, ανταγωνιστική, καινοτόμα. Μια Ελλάδα που θα συνθέτει τα θετικά στοιχεία του φυσικού περιβάλλοντος και του μυαλού των ανθρώπων της. Μια Ελλάδα που θα παράγει πλούτο, μια Ελλάδα που δεν θα χρειάζεται πια δανεικά και εταίρους οικονομικούς.
Νομίζω ότι απόψε, σε αυτό τον τόπο, μπορούμε να πούμε ότι κάνουμε ένα μικρό βήμα για να διαμορφώσουμε μια νέα εθνική οικονομία που στηρίζεται στα μεγάλα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Αυτά είναι το φυσικό μας περιβάλλον και ταυτόχρονα το μεγάλο πολιτιστικό μας απόθεμα. Όλα αυτά, συνδεδεμένα και γονιμοποιούμενα από το μυαλό των νέων ανθρώπων, από το μυαλό των ανθρώπων που θέλουν να συνθέσουν όλες αυτές τις επιμέρους παραμέτρους.
Στο ΥΠΕΚΑ κάνουμε μια συνολική προσπάθεια να αξιοποιήσουμε ίσως για πρώτη φορά, οργανωμένα, δημιουργικά, αποτελεσματικά, με βάση τις καλύτερες πρακτικές του ευρωπαϊκού και διεθνούς περιβάλλοντος, το μεγάλο μας συγκριτικό πλεονέκτημα που είναι το φυσικό μας περιβάλλον, η βιοποικιλότητα της πατρίδας μας.
Εάν κάνετε μια σύγκριση με το τι συμβαίνει στις ευρωπαϊκές χώρες και το τι γίνεται στην Ελλάδα, θα απογοητευτείτε. Ενώ έχουμε ένα από τα πλουσιότερα φυσικά περιβάλλοντα σε παγκόσμιο επίπεδο, ίσως το καλύτερο και το πιο πλούσιο της Μεσογείου, όταν αναρωτηθούμε ποιος είναι ο δημόσιος πλούτος που παράγει αυτό το φυσικό περιβάλλον, πόσες είναι οι θέσεις εργασίας που δημιουργεί, ποια είναι η συμβολή του στο ΑΕΠ της χώρας μας, τότε το αποτέλεσμα θα είναι πικρό.
Αυτή την πίκρα, μπορούμε να την αλλάξουμε απόψε. Είμαστε εδώ, για να συζητήσουμε όλοι μαζί μια νέα, καινοτόμο προσπάθεια, διεθνώς πρωτοποριακή, για να συνδυαστεί και να συντεθεί για πρώτη φορά ο πολιτισμός, η αρχαιολογία, η τέχνη του Θεάτρου, η ιατρική επιστήμη, η βιοποικιλότητα, η οικολογία, προκειμένου ταυτόχρονα να υπάρχει συμβίωση της ανθρώπινης κοινωνίας με το φυσικό περιβάλλον και παραγωγή πλούτου και θέσεων εργασίας.
Διεκδικούμε, και δεν είναι υπερβολή, να διαμορφώσουμε μια πρόταση για το πώς μπορεί αυτός εδώ ο τόπος, παύοντας πια να αντιμετωπίζει αποσπασματικά και μεμονωμένα τις επιμέρους παραμέτρους της προίκας που του χάρισε η φύση και η ιστορία, να αρχίσει να περνά σε μια ολιστικού χαρακτήρα προσέγγιση.
Είμαστε εδώ, για να απευθυνθούμε στα περίπου 15.000.000 γιατρών όλου του κόσμου. Στις περίπου 200.000 αποφοίτων ιατρικών σχολών όλου του κόσμου που κάθε χρονιά δίνουν τον όρκο του Ιπποκράτη.
Είμαστε εδώ για να απευθυνθούμε στα εκατομμύρια υψηλού επιπέδου επισκεπτών που θα ήθελαν να δουν πώς συνδυάζεται η τέχνη του Θεάτρου, το πολιτιστικό και αρχαιολογικό απόθεμα με τη σύγχρονη βιοποικιλότητα μιας χώρας από την οποία ξεκίνησε η διανόηση, η φιλοσοφία, η ιατρική επιστήμη.
Είμαστε λοιπόν εδώ σ’ αυτό τον τόπο, με μια πολύ στενή συνεργασία ανάμεσα στο ΥΠΕΚΑ, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, τον Δήμο, την Περιφέρεια, την Εφορία Αρχαιοτήτων, το Διάζωμα, όλους εμάς που συναποτελούμε την Κοινωνία των Πολιτών. Όλοι εμείς, έχουμε βάλει ένα μεγάλο στοίχημα και το στοίχημα αυτό θα το κερδίσουμε.
Θέλω να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου τους Δημάρχους που είναι εδώ. Έχουμε ήδη κουβεντιάσει πώς μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα δίκτυο περιοχών με Ασκληπιεία. Δεν ξέρω πόσοι από εσάς γνωρίζετε ότι στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου υπάρχουν πάνω από 230 Ασκληπιεία, από τα οποία τα 170 συνδεδεμένα με την Επίδαυρο. Μπορούμε αυτόν εδώ τον τόπο, που είναι το κέντρο των Ασκληπιείων, από την Κω, όπου έχει τη δική του συμβολή ο Όρκος του Ιπποκράτη, από τα Τρίκαλα, από πολλές περιοχές της Ελλάδας, να διαμορφώσουμε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, το οποίο θα στηρίζεται σε ένα τουριστικό προϊόν, που θα απευθύνεται με πολύ μεγάλο σεβασμό προς το φυσικό περιβάλλον και σε επισκέπτες υψηλού επιπέδου.
Χαίρομαι, γιατί θα συνδυάσουμε με ένα πρόγραμμα της τάξης των 5.500.000 ευρώ, που θα το εντάξουμε στο δικό μας επιχειρησιακό πρόγραμμα της ερχόμενης προγραμματικής περιόδου, τη θρησκεία, τα στοιχεία της φύσης, το κλίμα, τη χλωρίδα, το νερό ως ιαματική δραστηριότητα και φυσικό στοιχείο που βοήθησε στην αρχαιότητα και βοηθάει ακόμη και τώρα την ίαση και την ευεξία των ανθρώπων. Θα συνδυάσουμε την ισορροπία των ανθρώπινων κοινωνιών με το φυσικό περιβάλλον. Και από εδώ απ’ αυτό τον τόπο, μπορούμε να κάνουμε ένα ακόμη ξεκίνημα. Να κάνουμε πράξη αυτό που χωρίς δόση υπερβολής χαρακτηρίζω ως το μεγαλύτερο Πολιτιστικό, Αρχαιολογικό Πάρκο του Κόσμου, που είναι η Αργολίδα ολόκληρη.
Θα συνδυάσουμε και θα συνθέσουμε. Θα σχεδιάσουμε και θα υλοποιήσουμε, με απόλυτο σεβασμό στην αρχαία, στην πολιτιστική μας κληρονομιά, στο υφιστάμενο φυσικό μας περιβάλλον και τις δράσεις της ανθρώπινης κοινωνίας, το Μουσείο της Ίασης, τις Διαδρομές της Ίασης, τον Πρότυπο Βοτανικό Κήπο, διαδρομές πολιτιστικού, αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και φυσικής ελκυστικότητας, από την Επίδαυρο μέχρι τις Μυκήνες και το Άργος. Θα αξιοποιήσουμε τους αρχαίους Μυκηναϊκούς δρόμους.
Με πολύ σεβασμό σ’ αυτό που παραλάβαμε, θα απευθυνθούμε στη σημερινή και στις επόμενες κοινωνίες, συνδυάζοντας ολιστικά, αυτό που αποτελεί τη γόνιμη κληρονομιά μιας Ελλάδας που ξαναστέκεται όρθια και με πραγματική περηφάνια. Δεν μιλάμε για μια συντηρητική αρχαιολατρεία, αλλά για την αντιμετώπιση της φύσης και του πολιτισμού με προοδευτικό τρόπο.
Συνημμένα:
– Ενημερωτικό σημείωμα για την παρουσίαση του Ολοκληρωμένου Προγράμματος Περιβαλλοντικής Ανάδειξης του Ευρύτερου Χώρου του Ασκληπιείου της Επιδαύρου.
Επιπλέον, μπορείτε να βρείτε:
– παρουσίαση
– συνοδευτικό φωτογραφικό υλικό και χάρτες
– φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση
Διαβάστε το δημοσίευμα παρακάτω: