Σταύρος Μπένος: «Πάντα η μεγάλη εικόνα ήταν καθοδηγητής μου»
Ολοκλήρωση του Masterplan «ΕΒΡΟΣ ΜΕΤΑ» – Για έναν Έβρο δυνατό και ανθεκτικό, που αξίζει να ανθίσει και πάλι.
Aποκαλυπτήρια της προτομής Πέτρου Θέμελη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Μεσσήνης
Πέτρος Θέμελης: Το θαύμα και το τραύμα
Ετήσιο μνημόσυνο καθηγητή Πέτρου Θέμελη και αποκαλυπτήρια της προτομής του – Κυριακή 27 Οκτωβρίου 11.30 π.μ στον Αρχαιολογικό Χώρο Αρχαίας Μεσσήνης
Το «ΔΙΑΖΩΜΑ» προωθεί σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς τη δημιουργία ενός αρχαιολογικού πάρκου στον Ορχομενό Βοιωτίας, το οποίο θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τρία κορυφαία μνημεία: το αρχαίο θέατρο, το Μυκηναϊκό Ταφικό μνημείο (γνωστό και ως «Θησαυρός του Μινύου»), καθώς και την Παναγία της Σκριπούς, κορυφαίου βυζαντινού ναού του 10ου αιώνα. Πρόκειται για ένα έργο μεγάλης σημασίας, το οποίο θα συμβάλλει, αφ’ ενός στη συντήρηση και ανάδειξη των τριών αυτών μνημείων, αφ’ ετέρου στη σύνδεσή τους με την αειφορία και τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.
Το «ΔΙΑΖΩΜΑ» ανέθεσε όλες τις απαιτούμενες μελέτες για τη δημιουργία του αρχαιολογικού πάρκου, με χρήματα που συγκεντρώθηκαν στον «κουμπαρά» του αρχαίου θεάτρου. Τις μελέτες του αρχαιολογικού πάρκου εκπόνησε η μελετητική εταιρεία «ΠΛΕΙΑΣ Α.Ε.» και οι συνεργάτες της, με επιβλέποντα τον αρχιτέκτονα – πολεοδόμο, κο Δημήτρη Διαμαντόπουλο, ενώ τη μελέτη αποκατάστασης του θεάτρου εκπόνησε ο αρχιτέκτων – μηχανικός, κος Θεμιστοκλής Μπιλής. Οι μελέτες εγκρίθηκαν από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και καταβάλλεται πλέον προσπάθεια για την υλοποίησή τους μέσω της ένταξής τους σε Πρόγραμμα Πολιτιστικής Διαδρομής στα αρχαία θέατρα και τα μνημεία της φύσης της Στερεάς Ελλάδας.
Το video, το οποίο επιμελήθηκε ο κος Ευδόκιμος Φρέγκογλου σε συνεργασία με τον κο Δημήτρη Διαμαντόπουλο, οπτικοποιεί σε τρισδιάστατη μορφή το αρχαιολογικό πάρκο του Ορχομενού Βοιωτίας και τις διαμορφώσεις που αυτό θα περιλαμβάνει, προσφέροντας μια μικρή γεύση από την εικόνα του μέλλοντος του Ορχομενού.
Ευχαριστούμε θερμά για την προσφορά τους: Τον κ. Τ. ΚΟΥΙΜΤΖΟΓΛΟΥ για την Μοντελοποίηση γεωμετρίας του αρχαίου θεάτρου, τον κ. Α. ΧΕΙΛΑΚΗ για το Speakage και τέλος τον κ. Ε. ΛΕΚΚΑ για την επίβλεψη του όλου project.