Το Ίδρυμα Μποδοσάκη παρουσιάζει το Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνία των Πολιτών στην Ελλάδα
Η κλιματική κρίση στο επίκεντρο της 7ης συνάντησης του Άνω Διαζώματος
«ΔΕΣΜΟΙ. Χαρτογραφώντας ιστορίες που μας συνδέουν με τον Έβρο» – Ένα νέο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τον Έβρο
3ο Διεθνές Συνέδριο Αρχαίας Ελληνικής και Βυζαντινής Τεχνολογίας
Passion/Πάθος: Το 4o Musikaloy Festival
Την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε η πρώτη ευρεία συνάντηση εργασίας όλων των αρμόδιων φορέων, των μελετητών και των χορηγών για την υλοποίηση του Προγράμματος Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας. Επικεφαλής της Ειδικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης, έχει οριστεί από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Σταύρος Μπένος, ο οποίος και ανέλαβε την πρωτοβουλία της παραπάνω συνάντησης εργασίας.
Στη συνάντηση, συμμετείχαν: η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λίνα Μενδώνη, ο Υφυπουργός Πολιτισμού, κ. Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, κ. Δημήτρης Σκάλκος, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, κ. Φάνης Σπανός, ο Aντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, κ. Γιώργος Κελαϊδίτης, ο Δήμαρχος Ιστιαίας-Αιδηψού, κ. Γιάννης Κοντζιάς, ο Δήμαρχος Μαντουδίου Λίμνης Αγ. Άννας, κ. Γιώργος Τσαπουρνιώτης, ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Ευβοίας, κ. Γιάννης Γεροντίτης, η κα Εύα Γιαλαντζή, σύμβουλος του Υφυπουργού κ. Σκάλκου σε θέματα χρηματοδότησης, η κα Μίνα Κυριακού, Γ.Γ. του Δήμου Μαντουδίου, Λίμνης, Αγίας Άννας.
Από την οικογένεια των μελετητών συμμετείχαν οι: κ. Νίκος Δρακωνάκης Πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος της ΕΤΑΜ ΑΕ και οι συνεργάτες του, κα Γιάννα Βλαχάκη και κα Τερέζα Καρπαθιωτάκη, ο κ. Κωνσταντίνος Ζέκκος, Συγκοινωνιολόγος – Ιδρυτής και Γενικός Διευθυντής του μελετητικού οργανισμού Dromos Consulting, ο καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, πρ. υφυπουργός Περιβάλλοντος, κ. Δημήτρης Οικονόμου και οι συνεργάτες του από το Ε.Μ.Π., κ.κ. Βασίλης Γκοιμίσης και Στέλιος Τσακίρης,μαζί με τους Δήμητρα Δέλλα, Κωστή Νικολόπουλο και Γιάννη Λιαλιάρη. Ο κ. Ηλίας Αποστολίδης, Δασολόγος Συνιδρυτής της «ΥΛΗ», ο κ. Ξενοφώντας Κάππας, Γενικός Διευθυντής, στο Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, μαζί με τους κ.κ. Παναγιώτη Χατζηνικολάου και Αλκιβιάδη Αλεξάνδρου, ο κ. Διονύσης Νικολάου, Γενικός Διευθυντής της ΔΙΑνεοΣΙΣ, η Δρ. Φαίη Μακαντάση – Senior Research Analyst στη ΔΙΑνεοΣΙΣ, ο κ. Μάνος Ματσαγγάνης, Καθηγητής στο Πολυτεχνείο του Μιλάνου, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Γιώργος Πετράκος, ο κ. Τάσος Πολυδώρου και η κα Χριστιάννα Παπαγεωργάκη. Η κα. Ιωάννα Δρέττα, CEO Marketing Greece, μαζί με την κα. Ειρήνη Σκουλούδη, ο κ. Μανώλης Ψαρρός CEO της Toposophy, ο κ. Πρόδρομος Τσιαβός, Διευθυντής Ψηφιακής Ανάπτυξης και Καινοτομίας στο ίδρυμα Ωνάση και διευθυντής του Ινστιτούτου για τη Διανοητική Ιδιοκτησία και την Καινοτομία (IPR-i) στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου, ο κ. Άρης Κοζύρης, Καθηγητής Τομέα Τεχνολογίας Πληροφορικής και Υπολογιστών, ο κ. Άγγελος Τσακανίκας, Αναπληρωτής Καθηγητής στη Σχολή Χημικών Μηχανικών Ε.Μ.Π. – Τομέας Ανάλυσης, Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Διεργασιών και Συστημάτων, και ο κ. Χάρης Δούκας, Αναπληρωτής Καθηγητής στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ακόμη εκπρόσωποι των χορηγών των υπο ανάθεση μελετών, και συγκεκριμένα: ο κ. Κώστας Καναβός, Head of Business Banking στην Εθνική Τράπεζα, ο κ. Άρις Συγγρός Διευθυντής του Ιδρύματος «Αικατερίνη Λασκαρίδη», η κα Εύα Λιανού, Γενική Διευθύντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ι. Λάτση, η κα Εριέττα Παπαδογιάννη, Διευθύντρια Επικοινωνίας στον Όμιλο ΒΙΟΧΑΛΚΟ, ο κ. Γιάννης Κουφοπάνος, Διευθυντής Βιωσιμότητας, Sustainability Director στην ΕΛΒΑΛ τομέα έλασης αλουμινίου στην ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ο κ. Ιωάννης Καντώρος, CEO του Ομίλου Interamerican και ο κ. Γιάννης Ρούντος, Διευθυντής Εταιρικών Σχέσεων και Υπευθυνότητας του Ομίλου και ο κ. Φώτης Παπούλιας, Αντιπρόεδρος της ΕΛΛΕΤ.
Επίσης, συμμετείχαν οι κ.κ. Γιάννης Ζηρίνης, Hλεκτρολόγος – Μηχανικός, Εμπειρογνώμων σε θέματα Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών πόρων και Αναπληρωτής του Επικεφαλής της Επιτροπής Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας, ο κ. Παναγιώτης Νταής, τ. πρόεδρος ΟΔΑΠ και μέλος ΔΣ του Διαζώματος, η Δρ Ελισάβετ Πρέζα, Περιφερειολόγος- Οικονομολόγος & Στέλεχος Μονάδας Β2΄ ΕΥΔΕΠ Στερεάς Ελλάδας, η κα Εύα Γιαλαντζή, σύμβουλος του Υφυπουργού κ. Σκάλκου σε θέματα χρηματοδότησης, ο κ. Σωτήρης Φωτέας, Δικηγόρος, η κ. Δάφνη Τσαλκαδρά Senior Manager στην εταιρεία PWC και τα στελέχη του Διαζώματος, κ.κ. Ευδόκιμος Φρέγκογλου, Μαρία Κουρασάνη, Κατερίνα Αβραμοπούλου, Βερενίκη Βασιλειάδη.
Τις εργασίες παρακολούθησαν τέλος, οι δημοσιογράφοι, κ. Παύλος Τσίμας και Αργυρώ Μποζώνη.
Μετά από το θερμό καλωσόρισμα της Υπουργού Πολιτισμού, κ. Λίνας Μενδώνη, και τις πολύ ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις των Υπουργών, του Περιφερειάρχη και των δύο Δημάρχων που συμμετείχαν στην συνάντηση εργασίας, ο Επικεφαλής της Επιτροπής Ανασυγκρότησης, κ. Σταύρος Μπένος ενημέρωσε αναλυτικά τους συμμετέχοντες για το Σχέδιο Ανασυγκρότησης που είναι σε εξέλιξη. Mπορείτε να δείτε την παρουσίαση, ΕΔΩ: https://prezi.com/view/FaKmbyMJo8W2I3gTzkmQ/
Σύμφωνα με τον Οδικό Χάρτη που παρουσίασε ο κ. Σταύρος Μπένος, για κάθε μία από τις δέκα μελέτες που θα ανατεθούν για το Πρόγραμμα θα συγκροτηθεί μια μικρή ομάδα με συμμετοχή εκπροσώπου του χορηγού –του αρμόδιου Υπουργείου και της μελετητικής ομάδας. Η ομάδα αυτή θα επεξεργαστεί το αντικείμενο και τις προδιαγραφές της μελέτης το οποίο θα περιληφθεί στην σχετική σύμβαση χορηγών – μελετητών. Στις περιπτώσεις των μελετών που ο χορηγός ταυτίζεται με τον μελετητή (π.χ. Τoposophy), θα παραδοθεί ένα κείμενο αρχών και προδιαγραφών στον Πρόεδρο της Επιτροπής Ανασυγκρότησης.
Ο κ. Μπένος ενημέρωσε τους φορείς πως στόχος θα πρέπει να είναι να έχουν υπογραφεί όλες οι μελέτες έως στο τέλος Οκτωβρίου. Πρόσθεσε επίσης, πως όλες οι μελέτες θα έχουν δυο χρονικές φάσεις:
Α’ ΦΑΣΗ: 4 μήνες με στόχο την πρώτη διατύπωση της στρατηγικής και την επιλογή έργων και δράσεων άμεσης υλοποίησης με κριτήριο την ωριμότητα και χρηστικότητα.
Β’ ΦΑΣΗ: 6 μήνες για την διατύπωση της στρατηγικής των έργων – δράσεων και της επιλογής των δικαιούχων. Η φάση αυτή θα περιέχει έντονα το άρωμα της ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ.
Ακολούθησε η παρουσίαση του αντικειμένου των υπό ανάθεση μελετών από τις ομάδες μελετών και στη συνέχεια ένας πολύ παραγωγικός διάλογος.
Η συνάντηση εργασίας των μελετητών θα επαναλαμβάνεται την τελευταία Τετάρτη κάθε μήνα, προκειμένου να υπάρχει πυκνή επαφή και διάλογος σε όλη τη διάρκεια εκπόνησης των μελετών με τον Επικεφαλής της κεντρικής μελέτης του MASTERPLAN της Ο.Χ.Ε., και των συναφών ομάδων μελετών τους.
Στη διάρκεια της συνάντησης τηρήθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού.
Μπορείτε να δείτε το βίντεο της εκδήλωσης
Μπορείτε να διαβάσετε το πρακτικό της εκδήλωσης, ΕΔΩ.