Καλαμάτα: Από την Ανασυγκρότηση στην Πρωτοπορία
Όταν η καινοτομία συναντά την αγάπη για τον τόπο: Η επιτυχία της Εβροφάρμα φωτίζει τον Έβρο
Να σας τα πούμε; Τα Διαζωματικά Κάλαντα και το Ημερολόγιο Εκδηλώσεων για το 2025
Πρόσκληση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο διαγωνιστικό μέρος του προγράμματος «Ακούμε τους Νέους 2025»
«ΕΒΡΟΣ-ΜΕΤΑ». Ξεκινά η υλοποίηση της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης του Έβρου
Ένα ταξίδι μαγικό με συνοδούς μας ανθρώπους παθιασμένους για τον τόπο τους.Η πρώτη μας συνάντηση ήταν στο δημαρχείο Αλιάρτου, όπου μας υποδέχθηκε ο δήμαρχος κ. Γιώργος Ντασιώτης. Ακολούθησε επίσκεψη στο σύγχρονο οικισμό της Άσκρης κι αμέσως μετά ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο με ξεναγό-εναλλακτικό αρχαιολόγο το στρατηγό κ. Γιάννη Πέππα.
Η αρχαία Άσκρη κτίσθηκε από τον Οίοκλο και τους Αλωάδες πριν 3.650 χρόνια. Στο λεξικό του Ησύχιου το λήμμα Άσκρα σημαίνει δρυς άκαρπος. Οι Αλωάδες έφεραν μαζί τους και τη λατρεία των Μουσών. Στους πρόποδες του Ελικώνα κτίσθηκε ο ναός και οι μούσες ονομάστηκαν Ελικωνιάδες και η άνω κοιλάδα του Περμησσού είναι η Κοιλάδα των Μουσών. Στην Άσκρη γεννήθηκε, έζησε και πέθανε ο μεγάλος επικός ποιητής Ησίοδος, γνωστός από το έργο του «Θεογονία».
Κατά τις ανασκαφές που έγιναν το 1890 αποκαλύφθηκε μέρος του θεάτρου της αρχαίας Άσκρης.
Η θέα από το χώρο του θεάτρου προς την Κοιλάδα των Μουσών είναι μαγευτική. Το αρχαίο θέατρο δεν έχει ερευνηθεί συστηματικά. Από το κοίλον του το μόνο σημείο που έχει ερευνηθεί είναι το σκηνικό οικοδόμημα.
Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων κα Αλεξάνδρα Χαραμή και η αρχαιολόγος κα Δήμητρα Οικονόμου πρότειναν να ανατεθεί γεωφυσική έρευνα που θα χρησιμοποιηθεί ως οδηγός στο ανασκαφικό τους πρόγραμμα.
Δώσαμε τα χέρια, πιάνουμε αμέσως δουλειά.
Το ΔΙΑΖΩΜΑ θα προτείνει στο Δήμο Αλιάρτου το κατάλληλο Ινστιτούτο, προκειμένου η γεωφυσική έρευνα να πραγματοποιηθεί μέσω προγραμματικής σύμβασης του Δήμου με το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.
Ξεκινάμε με πολύ ενθουσιασμό.