ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ: Επελέγη ο ανάδοχος για τον νέο μεγάλο οδικό άξονα Στροφυλιά – Ιστιαία
ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ: Ξεκίνησε η αναδάσωση με μαύρη πεύκη για το Νέο Δάσος στην περιοχή αρμοδιότητας του Δασαρχείου Λίμνης
Το Ίδρυμα Μποδοσάκη παρουσιάζει το Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνία των Πολιτών στην Ελλάδα
Η κλιματική κρίση στο επίκεντρο της 7ης συνάντησης του Άνω Διαζώματος
«ΔΕΣΜΟΙ. Χαρτογραφώντας ιστορίες που μας συνδέουν με τον Έβρο» – Ένα νέο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τον Έβρο
Συνάντηση εργασίας είχαν την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012 ο πρόεδρος του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ κ. Σταύρος Μπένος και η Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής κα Σταυρούλα Δήμου. Στη συνάντηση πήραν μέρος επίσης η αρχαιολόγος κα Καλλιόπη Παπαγγελή, υπεύθυνη για τον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας, η αρχιτέκτων κα Λιάνα Χλέπα και ο ειδικός σύμβουλος της Αντιπεριφερειάρχη κ. Κώστας Μήτσης.
Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η διερεύνηση της προοπτικής ανάδειξης του Τελεστηρίου, του πιο σημαντικού χώρου του Ιερού της Ελευσίνας.
Σε πρώτη φάση η Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής μέσω της κας Σταυρούλας Δήμου θα εξετάσει τη δυνατότητα υπογραφής προγραμματικής σύμβασης με το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού ύψους 100.000 ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για την ανάδειξη του Τελεστηρίου Ελευσίνας έχουν δείξει ενδιαφέρον τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.
Σύμφωνα με την παράδοση το πρώτο Τελεστήριο κτίστηκε στη Μυκηναϊκή εποχή για να χρησιμεύσει ως κατοικία της Δήμητρας. Αργότερα αποτέλεσε την αίθουσα, όπου αναπαριστάνονταν γεγονότα σχετικά με τη ζωή της Δήμητρας και της Κόρης και εμυούντο οι πιστοί στα μυστήρια.
Τα σημερινά ερείπια του Τελεστηρίου ανήκουν στις τέσσερις τελευταίες οικοδομικές φάσεις. Το τετράγωνο σχήμα του οφείλεται στο σχέδιο που εκπόνησε ο Ικτίνος, το οποίο όμως δεν ολοκληρώθηκε. Στη μεταπερίκλεια περίοδο τρεις αρχιτέκτονες συνέχισαν την ανοικοδόμησή του.
Σε κάθε μια από τις πλευρές του Τελεστηρίου υπήρχαν οχτώ σειρές βαθμίδων, από τις οποίες οι μυούμενοι παρακολουθούσαν τα μυστήρια.