Σταύρος Μπένος: «Πάντα η μεγάλη εικόνα ήταν καθοδηγητής μου»
Ολοκλήρωση του Masterplan «ΕΒΡΟΣ ΜΕΤΑ» – Για έναν Έβρο δυνατό και ανθεκτικό, που αξίζει να ανθίσει και πάλι.
Aποκαλυπτήρια της προτομής Πέτρου Θέμελη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Μεσσήνης
Πέτρος Θέμελης: Το θαύμα και το τραύμα
Ετήσιο μνημόσυνο καθηγητή Πέτρου Θέμελη και αποκαλυπτήρια της προτομής του – Κυριακή 27 Οκτωβρίου 11.30 π.μ στον Αρχαιολογικό Χώρο Αρχαίας Μεσσήνης
Την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015, ενώπιον του Προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Κεντρικής Μακεδονίας και Δημάρχου Αμπελοκήπων-Μενεμένης, κ. Λάζαρου Κυρίζογλου, του Αντιπροέδρου της Π.Ε.Δ.Κ.Μ. και Δημάρχου Νεάπολης-Συκεών, κ. Σίμου Δανιηλίδη, του Προέδρου του «Διαζώματος» κ. Σταύρου Μπένου και του μέλους του Δ.Σ. το του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» και υπεύθυνου των εκδόσεων του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ», κ. Χρήστου Λάζου, έγινε η παραλαβή και η δοκιμαστική προβολή ντοκιμαντέρ «ΜΟΥΣΑ ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΣ – οι αρχαίοι χώροι θέασης και ακρόασης της Κεντρικής Μακεδονίας».
Το παραπάνω ντοκιμαντέρ, το οποίο αποτελεί συμπαραγωγή της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Κεντρικής Μακεδονίας και του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» σκηνοθέτησε ο κος Γιώργος Μπότσος και η Εταιρεία Capri productions και η προετοιμασία του, καθώς και τα γυρίσματα διήρκησαν ενάμιση χρόνο. Την επιστημονική επιμέλεια του ντοκιμαντέρ είχαν οι κ.κ. Τζένη Βελένη, αρχαιολόγος και Διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης και Γιώργος Καραδέδος, αρχιτέκτονας, αρχαιολόγος, αναστηλωτής, αναπληρωτής καθηγητής Α.Π.Θ.
Τη συνάντηση παρακολούθησαν και τα μέλη του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ», κ.κ. Βέττας Απόστολος, Ομότιμος Καθηγητής στο Τμήμα Θεάτρου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Καρυπίδου Χρυσάνθη, αγρονόμος τοπογράφος και στέλεχος στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και Ιωάννης Λασκαράκης, πολιτικός μηχανικός και εκδότης της εφημερίδας «Η ΓΝΩΜΗ».
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι κ.κ. Σταύρος Μπένος και Γιάννης Λασκαράκης παρουσίασαν στα στελέχη της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Κεντρικής Μακεδονίας το πρόγραμμα «Πολιτιστική Διαδρομή Εγνατίας Οδού». Η διαδρομή αυτή θα συνδέει τους αρχαιολογικούς χώρους της Περιφέρειας, όλων των εποχών, που βρίσκονται πέριξ ή κοντά στα «ίχνη» χάραξης της ρωμαϊκής και της σύγχρονης Εγνατίας. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα, το οποίο θα συνδυάζει έργα υποδομής σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία, έργα βελτίωσης της προσβασιμότητας των χώρων αυτών, δράσεις ψηφιακής προβολής του πολιτιστικού αποθέματος, εκπαιδευτικές – επιμορφωτικές δράσεις, ενέργειες ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και υποστήριξης της παραγωγικής λειτουργίας της πολιτιστικής αυτής διαδρομής. Το παραπάνω πρόγραμμα προτείνεται να υλοποιηθεί από τους αρμόδιους φορείς (Υπουργεία Πολιτισμού, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης), στο πλαίσιο του οικείου Π.Ε.Π., ως μια Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (Ο.Χ.Ε.) Τουρισμού – Πολιτισμού.