Σταύρος Μπένος: «Πάντα η μεγάλη εικόνα ήταν καθοδηγητής μου»
Ολοκλήρωση του Masterplan «ΕΒΡΟΣ ΜΕΤΑ» – Για έναν Έβρο δυνατό και ανθεκτικό, που αξίζει να ανθίσει και πάλι.
Aποκαλυπτήρια της προτομής Πέτρου Θέμελη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Μεσσήνης
Πέτρος Θέμελης: Το θαύμα και το τραύμα
Ετήσιο μνημόσυνο καθηγητή Πέτρου Θέμελη και αποκαλυπτήρια της προτομής του – Κυριακή 27 Οκτωβρίου 11.30 π.μ στον Αρχαιολογικό Χώρο Αρχαίας Μεσσήνης
19 Οκτωβρίου 2015
Δελτίου Τύπου
Θα σας πω δυο λόγια εκ μέρους του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ», του Πανελλήνιου Σωματείου που έχει σκοπό την προστασία, την ανάδειξη και την αξιοποίηση των χώρων θέασης και ακρόασης και σας μεταφέρω το χαιρετισμό του προέδρου, κ. Σταύρου Μπένου.
Το «ΔΙΑΖΩΜΑ» έχει μεγάλη εμπειρία από τις πολιτιστικές και τουριστικές διαδρομές και διαθέτει αρχαιολόγους και εξαιρετικούς επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων, οι οποίοι κατέχουν τη σύγχρονη τεχνογνωσία της ψηφιακής απεικόνισης των μνημείων, της ψηφιακής ξενάγησης και της αποκατάστασης των αρχαίων θεάτρων. Εδώ και τρία χρόνια μελετούμε στο «ΔΙΑΖΩΜΑ» τις πολιτιστικές διαδρομές της Ηπείρου, της Στερεάς Ελλάδας και της Εγνατίας οδού.
Μας ευχαριστεί και μας ικανοποιεί ιδιαίτερα η θαυμάσια πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη, κ. Παυλίδη για την έναρξη της διαβούλευσης για την ένταξη της πολιτιστικής διαδρομής με άξονα της αρχαία Εγνατία οδό, η οποία θα δώσει τεράστια ώθηση στον τουρισμό της Περιφέρειάς μας, αξιοποιώντας ένα μοναδικό μνημείο που διαθέτουμε, τον αρχαιότερο δρόμο του κόσμου με ιστορία 3.000 ετών.
Ένα δρόμο που διατρέχει ιστορικούς τόπους με παγκόσμια ακτινοβολία και που συνδέονται με ιστορικά γεγονότα που διδάσκονται σε όλες τις χώρες του κόσμου, όπως η επιστροφή του Οδυσσέα από την Τροία και το πέρασμά του από την χώρα των Κικόνων, ο μύθος της σπηλιάς του Κύκλωπα, η περίφημη εμφύλια μάχη των Φιλίππων με τους 100.000 νεκρούς, η οποία διεξήχθη μεταξύ των στρατευμάτων του Οκταβιανού και Αντώνιου εναντίον του Κάσσιου και του Βρούτου, η διέλευση του Απόστολου Παύλου και η πρώτη του διδασκαλία στην Ευρώπη, η πρώτη βάφτιση χριστιανής στη Λυδία, η περίφημη Νίκη της Σαμοθράκης, την οποία επισκέπτονται εκατομμύρια τουρίστες στο Λούβρο και θα πρέπει να γνωρίσουν το νησί της καταγωγής της, κ.λπ.
Μας εξέπληξε ευχάριστα η μελέτη που μας παρουσίασε ο κ. Μιχαηλίδης και ο συνεργάτης του τόσο ως προς την πληρότητά της, όσο και ως προς τη φιλοσοφία της και μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους. Αλλά η διαδρομή, πέρα από το τουριστικό και πολιτιστικό της ενδιαφέρον, αποτελεί και μια ολοκληρωμένη αναπτυξιακή πρόταση για την τοπική οικονομία (ξενοδοχεία, τουριστικές επιχειρήσεις, εστίαση. μεταφορές, τοπικά προϊόντα, αναμνηστικά, τοπικές αγορές, Μ.Μ.Ε. κ.λπ.) και στην οποία οι συνέργειες μεταξύ διάφορων κοινωνικών και παραγωγικών ομάδων αποτελούν βασική προϋπόθεση.
Η πρωτοβουλία των κινήσεων ανήκει στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, στον Περιφερειάρχη μας, κ. Παυλίδη και στους άξιους συνεργάτες του, οι οποίοι εκτίμησαν τη σπουδαιότητα αυτού του έργου. Το «ΔΙΑΖΩΜΑ», μαζί με τους εξαιρετικούς αρχαιολόγους, τους ειδικούς επιστήμονες, τις μελέτες και τις εμπειρίες του, τίθεται εθελοντικά στη διάθεση της Περιφέρειας ως απλός αρωγός της προσπάθειας.
Ήδη έχω καταθέσει γραπτώς τις γενικές προτάσεις του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ», ενώ επιφυλασσόμαστε να τις εμπλουτίσουμε κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης.
Σας ευχαριστώ