Ν. Φαρμάκης: «Πρωτοποριακή Χωρική Επένδυση η ‘Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού Αιτωλοακαρνανίας’»
«ΚΥΝΗΓΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ» – Παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Λασκαράκη στον Ιανό
Καλαμάτα: Από την Ανασυγκρότηση στην Πρωτοπορία
Όταν η καινοτομία συναντά την αγάπη για τον τόπο: Η επιτυχία της Εβροφάρμα φωτίζει τον Έβρο
Να σας τα πούμε; Τα Διαζωματικά Κάλαντα και το Ημερολόγιο Εκδηλώσεων για το 2025
Πηγή: www.prevezatoday.gr
Την Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου στις 12 στον prisma radio 91.6 και ” Στο ίδιο έργο θεατές” καλεσμένος του Χρήστου Τσούτση τηλεφωνικά στην εκπομπή ήταν ο Σταύρος Μπένος.
Ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος του σωματείου «Διάζωμα», μιας Κίνησης Πολιτών που κύριο στόχο έχει την προστασία και την ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων ,έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην αναβάθμιση της πολιτισμικής και αρχαίας μας κληρονομιάς τα τελευταία χρόνια μέσα από την δουλειά που έχει αναδείξει μαζί με τους συνεργάτες του.
Ο κ. Μπένος είναι επίσης τοπογράφος- μηχανικός.
Στο παρελθόν έχει διατελέσει Δήμαρχος Καλαμάτας, Βουλευτής του Νομού Μεσσηνίας και στην Β’ Αθήνας, καθώς επίσης Υφυπουργός Πολιτισμού κατά την τελευταία Κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου και Υπουργός Πολιτισμού, Αιγαίου και Υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη.
Τομή στην πολιτική του πορεία θεωρείτε η ίδρυση με δική του πρωτοβουλία των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) , που αποτέλεσαν κορυφαία καινοτομία στον τομέα της Δημόσιας Διοίκησης της Ελλάδας.
”Τα παιδιά όταν ήμουν μαθητής και νέος, στα δικά μου χρόνια, δεν έπαιρναν εκείνα τις αποφάσεις με τι θα ασχοληθούν τα επόμενα χρόνια, τις έπαιρνε το περιβάλλον ..” ” Η απόφαση λοιπόν να ασχοληθώ και σπουδάσω Μηχανικός αρχικά, και μετά να ασκήσω το επάγγελμα του τοπογράφου Μηχανικού ήταν ένας έμμεσος Βιασμός…” ” Το όνειρο μου πάντοτε ήταν η αρχαιολογία..”
Συζητήσαμε αναλυτικά με τον κ. Μπένο για την προσωπική του πορεία και διαδρομή καθώς και για την αγάπη του για τα μνημεία της χώρας μας, την αρχαιολογία, τον πολιτισμό. Κουβεντιάσαμε και ακούσαμε το σχόλιο του για το πρόγραμμα με τις “Πολιτισμικές Διαδρομές” και την ανάδειξη, ειδικότερα των αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου.
Ενός προγράμματος που έχει φέρει αποτελέσματα και μένει η ολοκλήρωση του.Τέλος μας μετέφερε εμπειρίες και δράσεις από την λειτουργία του ”Διαζώματος” , πως ξεκίνησε το εν λόγω ταξίδι του αλλά και την την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στους αρχαιολογικούς μας χώρους και ιδιαίτερα στα αρχαία θέατρα.
” Τα όνειρα πήραν όμως εκδίκηση όταν έγινα Δήμαρχος” ” Αφιερώθηκα στο σκοπό πως να είμαι χρήσιμος στην προστασία και ανάδειξη των μνημείων της Πατρίδας μας.”
‘‘ Αν δεν υπάρχει αγάπη δεν πας πολύ μακριά. Άλλωστε δεν υπάρχει μεγαλύτερη δύναμη από τα όνειρα.Τα όνειρα ήταν να φέρουμε τα μνημεία μας και τα αρχαία θέατρα μας στο προσκήνιο…” “Δεν υπήρχε άλλωστε κάποια ρυθμιστική αρχή στην χώρα μας προγενέστερα, ένα σαφές νομοθετικό πλαίσιο. Ο στόχος ήταν η κοινωνικοποίηση των μνημείων, αλλά και η συνεργασία με την οικονομία της αγοράς και του τουρισμού. Τα μνημεία δεν είναι κρατικό αγαθό είναι δημόσιο. Το κράτος επομένως δεν είναι ιδιοκτήτης των μνημείων είναι θεματοφύλακας τους.”
” Αρμόδιοι για την προστασία ων μνημείων είναι το κράτος αλλά βάση Συντάγματος και καθένας πολίτης ξεχωριστά..”
” Το Διάζωμα είναι ανοιχτή πρόσκληση για όλους, στην τοπική αυτοδιοίκηση, σε χορηγούς, στους απλούς πολίτες..” ” Οι κρατικοί πόροι δεν επαρκούν, δεν πρέπει να χάσουμε τα μνημεία μας…”
” Η Κασσώπη δεν είναι δυνατόν να έχει μηδενική επισκεψιμότητα. Δεν είναι δυνατόν να μην γνωρίζουμε σήμερα τα Αρχαία Γίτανα στην Θεσπρωτία.”
” Χωρίς συνέργεια δεν γίνεται τίποτα…” ” Στην Ήπειρο βρήκαμε καλούς ανθρώπους, πρόθυμους πολίτες. εξαιρετικούς αρχαιολόγους…”
” Το πρόγραμμα που λειτουργεί στην Ήπειρό ουσιαστικά είναι το παγκόσμιο υπόδειγμα!”
” Η υπόθεση της Ηπείρου και το εν λόγω πρόγραμμα είναι το αποτέλεσμα της συνέργειας μεταξύ Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα..”
” Το Διάζωμα είναι ταξίδι και έχει ένα τελικό σκοπό…” ” Οι προηγούμενες ενασχολήσεις μου επίσης είχαν το χαρακτήρα του ταξιδιού..”
” Το Διάζωμα όμως είναι πάνω από όλα… Είναι το πιο σημαντικό από όλα.. Ίσως εμπεριέχει και τα προηγούμενα..”
” Δεν έχει μεγάλη προίκα η χώρα μας από τα αρχαία μνημεία και τα μνημεία πολιτισμού; Πρέπει να τα φέρουμε στο κέντρο της αειφορίας , στο προσκήνιο!”
” Το 2020 είναι έτος Ηπείρου για εμάς”