Το Ίδρυμα Μποδοσάκη παρουσιάζει το Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνία των Πολιτών στην Ελλάδα
Η κλιματική κρίση στο επίκεντρο της 7ης συνάντησης του Άνω Διαζώματος
«ΔΕΣΜΟΙ. Χαρτογραφώντας ιστορίες που μας συνδέουν με τον Έβρο» – Ένα νέο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τον Έβρο
3ο Διεθνές Συνέδριο Αρχαίας Ελληνικής και Βυζαντινής Τεχνολογίας
Passion/Πάθος: Το 4o Musikaloy Festival
Στόχος της Περιφέρειας η επαναλειτουργία του θεάτρου με υψηλού κύρους εκδηλώσεις και η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Μεσαράς.
Την διασφάλιση της χρηματοδότησης ανασκαφής του αρχαίου θεάτρου της Γόρτυνας και τον σχεδιασμό της Περιφέρειας Κρήτης για την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Μεσαράς που θα ενισχύσουν το πολιτιστικό απόθεμα αλλά και την οικονομία-τουρισμό της ευρύτερης περιοχής, ανακοίνωσε σήμερα ευρισκόμενος στην Αρχαία Γόρτυνα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.
Ο Περιφερειάρχης επισκέφτηκε τον αρχαιολογικό χώρο της Γόρτυνας όπου ξεκίνησαν οι ανασκαφικές εργασίες για την συνέχιση της αποκάλυψης του αρχαίου Θεάτρου της Γόρτυνας και είχε συνάντηση με εκπροσώπους της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, τις Δημοτικές Αρχές Γόρτυνας, Φαιστού και τοπικούς φορείς.
Πρόκειται για τις εργασίες που πραγματοποιούνται από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης και του Υπουργείου Πολιτισμού για το έργο με τίτλο «Ολοκλήρωση Αποκάλυψης και αποκατάσταση του μεγάλου θεάτρου Γόρτυνας».
Το θέατρο, όπως προέκυψε μέσα από την ανασκαφική έρευνα και τις εκπονηθείσες μελέτες, ανήκει στην κατηγορία των μεγάλων ρωμαϊκών θεάτρων, με μέγιστη διάμετρο περίπου 93μ. και εκτιμώμενη χωρητικότητα περίπου 7.500 θεατών. Σώζεται το μεγαλύτερο μέρος του κοίλου που χωρίζεται με δύο διαδρόμους σε τρία μέρη, η ορχήστρα και το σκηνικό οικοδόμημα.
Την τελευταία περίοδο εκπονήθηκαν επίσης μελέτες αποτύπωσης, αποκατάστασης, γεωτεχνική και στατική, οι οποίες πρόσφατα εγκρίθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες και το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχαιοτήτων (ΚΑΣ).
Στον Αρχαιολογικό χώρο των ανασκαφών του αρχαίου θεάτρου τον Περιφερειάρχη, που συνοδευόταν από τους Αντιπεριφερειάρχες Κώστα Φασουλάκη, Έφη Κουτεντάκη, τους Περιφερειακούς συμβούλους Πόπη Δασκαλάκη, Λάμπρο Καμπουράκη, υποδέχθηκαν οι Δήμαρχοι Γόρτυνας και Φαιστού Λευτέρης Κοκολάκης, Γρηγόρης Νικολιδάκης, ο επικεφαλής του συνδυασμού «Μεγάλη Γόρτυνα» Μιχάλης Κοκολάκης, οι Αντιδήμαρχοι Γιάννης Φασομυτάκης, Βασιλεία Αρμουτάκη, Αντώνης Κωσταντουλάκης, ο πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου Γόρτυνας Νίκος Πελεκανάκης, τοπικοί εκπρόσωποι, ενώ η ξενάγηση στις ανασκαφές έγινε από την υπεύθυνη του έργου, Αρχαιολόγο Δανάη Κοντοπόδη.
Ο κ. Αρναουτάκης, ευχαρίστησε την κα Κοντοπόδη, την Αρχαιολογική Υπηρεσία, τους φορείς για την συνεργασία, τονίζοντας, ότι, στόχος είναι η ολοκλήρωση της αποκάλυψης και η επαναλειτουργία του αρχαίου θεάτρου με υψηλού κύρους εκδηλώσεις, και ότι θα προχωρήσει ο σχεδιασμός ενοποίησης όλων των αρχαιολογικών χωρών της Μεσαράς προς όφελος του τόπου, ενισχύοντας το Πολιτιστικό απόθεμα, την τοπική οικονομία-τουρισμό στην ευρύτερη περιοχή.
Ο Δήμαρχος Γόρτυνας, Λευτέρης Κοκολάκης, στο καλωσόρισμά του ευχαρίστησε την Περιφέρεια Κρήτης και ιδιαιτέρως τον Περιφερειάρχη, Σταύρο Αρναουτάκη, για την διασφάλιση της χρηματοδότησης και τον σχεδιασμό της Περιφέρειας για την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων. Ο Δήμαρχος παράλληλα τόνισε ότι, η ανασκαφή του Αρχαίου Θεάτρου της Γόρτυνας θα συμβάλλει στην ενίσχυση του πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής, στην ανάπτυξη του τουρισμού και της τοπικής οικονομίας. Ευχαρίστησε, επίσης, την Αρχαιολογία και τους εκπροσώπους όλων των φορέων για την συμβολή τους στην υλοποίηση αυτού του εμβληματικού έργου. Δημόσιες επίσης ευχαριστίες στον Περιφερειάρχη απηύθυναν στον χαιρετισμό τους για την χρηματοδότηση του έργου η εκπρόσωπος του συλλόγου «οι φίλοι της Γόρτυνας» Γεωργία Μανισάββα- Διευθύντρια Λυκείου Αγ.Δέκα, και η εκπρόσωπος του «Διαζώματος» Ελένη Μπρεδάκη. Ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Κώστας Φασουλάκης που είχε τον συντονισμό για την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην σημαντικότητα του έργου στην πολιτική βούληση της Περιφέρειας, προσωπικά του Περιφερειάρχη ευχαριστώντας, την Αρχαιολογική υπηρεσία και τους φορείς για την συνεργασία.
Στην συνέχεια ακολούθησε για το έργο και τοπικά θέματα συνάντηση στον Δήμο Γόρτυνας με την συμμετοχή του Περιφερειάρχη, και των παρισταμένων Αντιπεριφερειαρχών, Περιφερειακών συμβούλων, Δημάρχων, Αντιδημάρχων.
Όπως έγινε γνωστό, οι τρέχουσες εργασίες που θα έχουν διετή διάρκεια, στοχεύουν στην ολοκλήρωση της ανασκαφής του Μεγάλου Θεάτρου της Γόρτυνας και χρηματοδοτούνται από την Περιφέρεια Κρήτης με 240.000 ευρώ, τα οποία διατίθενται από ίδιους πόρους.
Η ανασκαφική αποκάλυψη του μνημείου και ιδίως του σκηνικού οικοδομήματος και των διαδρόμων του κοίλου με τον πλούσιο αρχιτεκτονικό και γλυπτό διάκοσμο, αποτελεί προϋπόθεση για την εφαρμογή των μελετών για την στατική βελτίωση, καταρχήν, και την αποκατάσταση έπειτα και ανάδειξη του αρχαίου Θεάτρου της Γόρτυνας.
Επιθυμία της Περιφέρειας Κρήτης αλλά και του Υπουργείου Πολιτισμού είναι η ανάδειξη και αποκατάσταση του σημαντικού αυτού μνημείου, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο και σημαντικότερο αρχαίο θέατρο της Κρήτης, καθώς και η επανάχρησή του, για επιλεγμένες εκδηλώσεις, στο πλαίσιο της αρχαιολογικής νομοθεσίας και των κανόνων για την προστασία των μνημείων.