Το Ίδρυμα Μποδοσάκη παρουσιάζει το Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνία των Πολιτών στην Ελλάδα
Η κλιματική κρίση στο επίκεντρο της 7ης συνάντησης του Άνω Διαζώματος
«ΔΕΣΜΟΙ. Χαρτογραφώντας ιστορίες που μας συνδέουν με τον Έβρο» – Ένα νέο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τον Έβρο
3ο Διεθνές Συνέδριο Αρχαίας Ελληνικής και Βυζαντινής Τεχνολογίας
Passion/Πάθος: Το 4o Musikaloy Festival
Τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015 ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες της Η΄ Γενικής Συνέλευσης του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» στη Στερεά Ελλάδα. Πάνω από 400 άνθρωποι, μέλη φίλοι του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ», αλλά και εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας παρακολούθησαν με μεγάλη μυσταγωγία τη Γενική Συνέλευση και μοιράστηκαν μεγάλες στιγμές.
Οι εργασίες διήρκεσαν τέσσερις ημέρες και συνδυάσθηκαν με ένα οδοιπορικό στα μνημεία της φύσης και του πολιτισμού της Στερεάς Ελλάδας, με επίκεντρο τα αρχαία θέατρά της.
Την Παρασκευή τα μέλη του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» επισκέφθηκαν δύο μοναδικά αρχαία θέατρα, της Ερέτριας (Εικ. 1) και του Καβιρείου της Θήβας (Εικ. 2). Στο θέατρο του Καβιρείου είχαν μάλιστα την ευκαιρία να απολαύσουν την απαγγελία χωρίων του Πινδάρου από τον ηθοποιό, κ. Λάμπρο Τσάγκα και την ηθοποιό, κα Δανάη Καλαχούτα (Εικ. 3), καθώς και ένα μικρό ρεσιτάλ από το σαξοφωνίστα, κο Θεόδωρο Κερκέζο (Εικ. 4). Το πρωί του Σαββάτου, τα μέλη του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ», αψηφώντας τη δυνατή βροχή, επισκέφθηκαν τον Ορχομενό Βοιωτίας, και συγκεκριμένα τρία κορυφαία μνημεία του: το θέατρο, το θολωτό τάφο του Μινύου και την Παναγία της Σκριπούς (Εικ. 5). Εν συνεχεία επισκέφθηκαν το λαξευμένο στο βράχο, θέατρο της Χαιρώνειας (Εικ. 6).
Σε όλες τις περιηγήσεις οι προϊστάμενοι, καθώς και οι χαρισματικοί αρχαιολόγοι των τοπικών εφορειών αρχαιοτήτων ξενάγησαν τα μέλη του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ». Ευχαριστούμε θερμά τους κ.κ. Παρασκευή Καλαμαρά, Προϊστάμενη Εφορείας Αρχαιοτήτων Εύβοιας, Κωνσταντίνο Μπουκάρα, αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Εύβοιας, Αλεξάνδρα Χαραμή, Προϊστάμενη Εφορείας Αρχαιοτήτων Βοιωτίας, Όλγα Κυριαζή, Νίκο Κοντογιάννη και Γιάννη Φάππα, αρχαιολόγους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Βοιωτίας, την Προϊστάμενη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδος και Ευρυτανίας, κ. Μάνια Παπακωνσταντίνου. Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλουμε στο φυλακτικό προσωπικό των χώρων, οι οποίοι πέραν του ωραρίου κράτησαν ανοιχτούς τους αρχαιολογικούς χώρους.
Ταυτόχρονα τους συμμετέχοντες στη Γενική Συνέλευση του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» υποδέχτηκαν με μεγάλη χαρά η τοπική κοινωνία, οι δημοτικές αρχές και οι πολιτιστικοί σύλλογοι κάθε περιοχής με τους εθελοντές τους. Ευχαριστούμε θερμά την Αντιπεριφερειάρχη Βοιωτίας, κα Φανή Παπαθωμά, τη Δήμαρχο Ερέτριας, κα Αμφιτρίτη Αλημπατέ, τους πολιτιστικούς συλλόγους Ερέτριας «ΜΕΔΟΥΣΑ» και «Κ. Κανάρης», το Δήμαρχο Θηβαίων, κο Σπυρίδωνα Νικολάου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Ο ΛΑΙΟΣ», το Δήμαρχο Ορχομενού Βοιωτίας, κο Λουκά Υπερήφανο, τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, κο Λάμπρο Ρόδη, τη Δήμαρχο Λεβαδέων, κα Γιώτα Πούλου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Ο ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ», το δήμαρχο Καρπενησίου, κο Σουλιώτη Νικόλαο και τέλος το Δήμαρχο Λαμίας, κο Νίκο Σταυρογιάννη.
Το απόγευμα του Σαββάτου οι εργασίες συνεχίστηκαν στο Πνευματικό Κέντρο του Ορχομενού Βοιωτίας (Εικ. 7), όπου παρουσιάστηκαν οι μελέτες του αρχαιολογικού πάρκου του Ορχομενού Βοιωτίας, τις οποίες ανέθεσε το «ΔΙΑΖΩΜΑ», εκπόνησε η μελετητική εταιρεία «ΠΛΕΙΑΣ Α.Ε.» και οι συνεργάτες της, με επιβλέποντα τον αρχιτέκτονα – πολεοδόμο, κο Δημήτρη Διαμαντόπουλο και έχουν ήδη εγκριθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.
Το αντικείμενο των μελετών οπτικοποίησε και παρουσίασε στο κοινό μέσω ενός τρισδιάστατου video ο κος Ευδόκιμος Φρέγκογλου, υπεύθυνος πολυμεσικών εφαρμογών του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ». Επίσης, οι αρχαιολόγοι της Εφορείας, κ.κ. Όλγα Κυριαζή, Δήμητρα Οικονόμου και Κική Καλλιγά, παρουσίασαν αντίστοιχα τα αρχαία θέατρα Ορχομενού Βοιωτίας, Άσκρης και Τανάγρας.
Οι εργασίες κορυφώθηκαν το Σάββατο το βράδυ στο αρχαίο θέατρο του Ορχομενού Βοιωτίας, όπου πραγματοποιήθηκε το τελετουργικό της Γενικής Συνέλευσης με τη διαπίστωση της απαρτίας και την εκλογή προεδρείου. Η μαγική αυτή βραδιά έκλεισε με ένα μουσικό εμβόλιμο από την κιθαρίστρια, κα Εύα Φάμπα (Εικ. 8).
Στο επίκεντρο της φετινής Γενικής Συνέλευσης τέθηκε «η στρατηγική για τον ψηφιακό πολιτισμό» και η συμβολή της ψηφιακής τεχνολογίας στο έργο της ανάδειξης και της αποκατάστασης των μνημείων. Το παραπάνω θέμα προσπάθησαν να διαφωτίσουν το πρωί της Κυριακής με τις εμπνευσμένες εισηγήσεις τους μέλη και συνεργάτες του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ», κ.κ Λαμπρινουδάκης Βασίλης και Πέτρος Θέμελης, Ομότιμοι καθηγητές αρχαιολογίας, με θέμα “Ψηφιακό ημερολόγιο ανασκαφής”, Κωνσταντίνος Μπολέτης, Δρ.Αρχιτέκτων – Μηχανικός, αναστηλωτής στο θέατρο Διονύσου Αθήνας, με θέμα “Νέες τεχνολογίες στην αναστήλωση των μνημείων”, Κώστας Κωνσταντινίδης, «Ψηφιακή Στρατηγική για τον Πολιτισμό», Γρηγόρης Τσόκας, καθηγητής εφαρμοσμένης γεωφυσικής Α.Π.Θ. «Γεωφυσικές έρευνες», Νίκος Λιανός, αρχιτέκτων, Επ. Καθηγητής ΤΑΜ-∆ΠΘ, «3D Scanning – Θέατρα Γιτάνων και Αβδήρων», Κατσούδας Πέτρος, πολιτικός μηχανικός-μέλος της επιστημονικής ομάδας για αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου Δωδώνης, Πρόδρομος Τσιαβός, νομικός, «Ανοιχτά Δεδομένα».
Την Πολιτιστική Διαδρομή στη Στερεά Ελλάδα παρουσίασαν οι κ.κ. Παναγιώτης Νταής, στέλεχος της δημόσιας διοίκησης, Παναγιώτης Βλάχος, νομικός και Τάκης Μαστραντώνης, Δρ. Χημικός – μηχανικός και σύμβουλος του Υπουργείου Πολιτισμού. Τη διαδρομή οπτικοποίησε με ένα υπέροχο video ο Κώστας Νέδας, Δρ. τοπογράφος-μηχανικός.
Την Κυριακή στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης παρευρέθηκαν ο κος Κώστας Μπακογιάννης, Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας και η έφορος Αρχαιοτήτων Φθιώτιδος και Ευρυτανίας, κ. Μάνια Παπακωνσταντίνου.
Το απόγευμα της Κυριακής τα μέλη του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» επισκέφθηκαν το Κάστρο της Λαμίας, όπου έγινε και η προβολή του ντοκιμαντέρ του κου Μπάμπη Τσόκα για τον κο Χαράλαμπο Μπούρα, ομότιμο καθηγητή Αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και πρόεδρο της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως. Το ντοκιμαντέρ είχε τίτλο: «Χαράλαμπος Μπούρας: Ο άνθρωπος, ο Επιστήμων, ο Δάσκαλος» και πραγματοποιήθηκε, προκειμένου το «ΔΙΑΖΩΜΑ» να τιμήσει τον κο Χαράλαμπο Μπούρα για τη σπουδαία συμβολή του στην αρχιτεκτονική, την αναστήλωση των μνημείων και την αρχαιολογία.
Οι εργασίες της συνέλευσης ολοκληρώθηκαν τη Δευτέρα με ένα οδοιπορικό στην πανέμορφη φύση της Ευρυτανίας, όπου τα μέλη του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» επισκέφθηκαν το Μεγάλο Χωριό, τις Κορυσχάδες και το Κεφαλόβρυσο.
Με τον τρόπο αυτό τα μέλη του «ΔΙΖΩΜΑΤΟΣ» ήταν συμβολικά οι πρώτοι που βάδισαν στ’ αχνάρια της Πολιτιστικής Διαδρομής στα μνημεία της φύσης και του πολιτισμού της Στερεάς Ελλάδας, με την ελπίδα και τη φιλοδοξία το πρόγραμμα αυτό σύντομα να σχεδιαστεί και να ενταχθεί στο Ε.Σ.Π.Α.
Το «ΔΙΑΖΩΜΑ» ευχαριστεί θερμά όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχή ολοκλήρωση της Γενικής Συνέλευσής του.
Ενημερωθείτε για όλο το σχετικό υλικό της Η’ Γενικής Συνέλευσης.
Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε σχετικά δημοσιεύματα: